Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!


         Οι ορμόνες είναι ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, και  παράγονται από ειδικά όργανα του σώματος, τους ενδοκρινείς αδένες. Εκκρίνονται στο αίμα και μέσω αυτού μεταφέρονται σε όλα τα σημεία του σώματος. Σκοπός τους είναι να διεγείρουν ή να αναστείλουν τη δράση άλλων αδένων, οργάνων ή ιστών. Η ισορροπία στη έκκριση των ορμονών είναι σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ομορφιά του δέρματος.Η ανάπτυξή μας,το ύψος μας ,το βάρος μας και η ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών μας εξαρτώνται από την ορμονική ισορροπία.΄Οταν κάποιες ορμόνες εκκρίνονται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα δέν έχουμε ισορροπία αλλά αποσταθεροποίηση.

       Οι ορμόνες επηρεάζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.Ανάλογα με την ηλικία, οι επιδράσεις των ορμονών μπορεί να είναι διαφορετικές.Πολλές φορές εκτός από τις αλλοιώσεις στην εμφάνιση του δέρματος,  έχουν ταυτόχρονα και αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου.
Όταν μάλιστα οι δερματικές αλλαγές λόγω ορμονών,εμφανίζονται σε ψυχολογικά δύσκολες περιόδους της ζωής όπως η εφηβεία,η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, τότε είναι επιτακτικό να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή για την αντιμετώπιση  όχι μόνο των σωματικών αλλά και των ψυχικών επιπτώσεων.

    Ορμόνες εκκρίνουν τα εξής όργανα του σώματος:Ο Θυρεοειδής αδένας την θυροξίνη,τα Επινεφρίδια τα κορτικοστεροειδή(αδρεναλίνη,νοραδρεναλίνη,κορτιζόλη),οι γεννετικοί αδένες τα ανδρογόνα και οιστρογόνα,το πάγκρεας την ινσουλίνη,η υπόφυση την σωματοτρόπο ορμόνη και ο παραθυροειδής αδένας την καλσιτονίνη κλπ.
     Τα οιστρογόνα έχουν ευεργετική επίδραση στο γυναικείο δέρμα γιατί μειώνουν την έκκριση του σμίγματος,επιβραδύνουν τον ρυθμό της τριχοφυίας,αυξάνουν  την παραγωγή υαλουρονικού οξέως που διατηρεί ενυδατωμένο,σφριγηλό και ελαστικό το δέρμα,αυξάνουν  την κυτταρική λειτουργία και τονώνουν την λειτουργία των ινοβλαστών.Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί αλλαγές στο δέρμα κάνοντάς το λεπτό,θαμπό με  έλειψη τόνωσης.
    Τα ανδρογόνα αντίθετα αυξάνουν το μέγεθος και την δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και αυξανουν την παραγωγή κολλαγόνου.Γιαυτό και οι άνδρες έχουν πιό παχύ και σφριγηλό δέρμα.Η επιδερμίδα γίνεται τραχιά και συνήθως εμφανίζεται ακμή.
    Η υπερπαραγωγή ανδρογόνων στην γυναίκα προκαλεί δασυτριχισμό και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών(ΣΠΩ).Η αιτία του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστη,προκαλεί δε ακμή και υπερτρίχωση στο πρόσωπο,στην κοιλιά και στο στήθος.Το σύνδρομο αυτό συνήθως κληρονομείται από μητέρα σε κόρη.
     Για την θεραπεία του δασυτριχισμού και της ακμής εκτός από την αποτρίχωση και την θεραπεία της ακμής  ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος χορηγεί παράλληλα  φαρμακευτική αγωγή με αντισυλληπτικά χάπια.
      Για την θεραπεία της ακμής δέν πρέπει να χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακευτικά,τοπικά σκευάσματα που η υπερβολική τους χρήση,στην προσπάθεια το άτομο να απαλλαγεί γρηγορότερα από την ακμή, αφυδατώνουν το δέρμα γιατί καταστρέφεται ο όξινος μανδύας και το υδρολιπιδικό φίλμ(NMF), το δέρμα χάνει τον φυσικό του φραγμό με αποτέλεσμα την απωλεια υγρασίας(αφυδάτωση).
   
     Για τον έλεγχο,ρύθμιση και περιορισμό της σμηγματόρροιας απαραίτητος είναι ο συχνός βαθύς καθαρισμός  στην αισθητικό,ο οποίος αφαιρεί το εγκλωβισμένο σμήγμα από τους πόρους του δέρματος.Ο βαθύς καθαρισμός γίνεται με συνδυασμό ατμού και όζοντος(ενεργό οξυγόνο) με συσκευή ατμόλουτρου.Το σμίγμα με την εφίδρωση που προκαλείται από το ατμόλουτρο, μαλακώνει και η εξαγωγή του γίνεται ευκολότερα.Τό ενεργό οξυγόνο που παράγεται από το όζον καταστρέφει τα βακτηρίδια,φθάνοντας στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
     Η ακμή  μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία,στην εφηβεία,σε περιοδο εγκυμοσύνης ή άλλων ορμονικών διαταραχών,ακόμα και στην κλιμακτήριο.

        Για την υγεία και ομορφιά του δέρματος  απαραίτητη είναι η σωστή λειτουργία του ορμονικού συστήματος.Τούτο το επιτυγχάνουμε με την σωστή διατροφή,πλούσια σε πρωτείνες,βιταμίνη C,φυτοοιστρογόνα,τον επαρκή ύπνο και το ηλιακό φώς.Εχθροί της σωστής λειτουργίας του είναι το κάπνισμα,η ζάχαρη και τα λιπαρά τρόφιμα.Το άγχος είναι επίσης ένας μεγάλος εχθρός,γιατί σε περιόδους ΄αγχους εκκρίνονται ορμόνες που καταστρέφουν το κολλαγόνο με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος.