Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΣΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ!



            Τα χέρια μας είναι ένα μέρος του σώματός μας που προδίδει την ηλικία μας.Γιαυτό δέν πρέπει να παραμελούμε την φροντίδα τους καθημερινά.Πρωτεύον μέλημά μας είναι να τα διατηρούμε καθαρά γιατί μπορούν να μεταφέρουν ιούς και μικρόβια,να επηρεάσουν την υγεία μας ή να τα μεταφέρουμε σε άλλα αντικείμενα όπου θα επιζήσουν αρκετές ώρες.
      Η επιδερμίδα των χεριών μας  χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση και μία φορά την εβδομάδα απολέπιση και θρεπτική μάσκα χεριών.Το δέρμα των χεριών έχει ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες και ως εκ τούτου εύκολα αφυδατώνεται όταν δέν το φροντίζουμε.Πώς μπορεί να γίνει αυτό;Φυσικά είναι προτιμότερη η πρόληψη από την θεραπεία.Η ευαίσθητη επιδερμίδα των χεριών υπόκειται καθημερινά σε συνεχή πλυσίματα,όπως επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής πχ πρίν το φαγητό,μετά την χρήση της τουαλέτας,πρίν το μαγείρεμα,μετά τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι,κατά την  διάρκεια της ατομικής καθαριότητος,πολύ δε περισσότερο όταν χρησιμοποιούμε ακατάλληλα και σκληρά σαπούνια.Τότε η επιδερμίδα επηρεάζεται από τις χημικές ουσίες των απορρυπαντικών και σαπουνιών,αφυδατώνεται,πολλές δε φορές προκαλούνται μεγαλύτερες βλάβες,όπως εκζέματα,δερματίτιδες,ξηροδερμία κλπ.
     Ειδικά τώρα τον χειμώνα η συνεχής εναλλαγή κρύου-ζέστης(φεύγοντας από την ζεστή,θερμαινόμενη ατμόσφαιρα των κλειστών χώρων στο εξωτερικό κρύο και αέρα της ατμόσφαιρας)οδηγεί σε μείωση της φυσικής ικανότητας του δέρματος για ενυδάτωση.Αποτέλεσμα αυτού είναι να "σκάει" το δέρμα, να ξεφλουδίζει,να κοκκινίζει και να εμφανίζονται πολλές φορές αντιαισθητικές κηλίδες.
    Συμβουλες για την φροντίδα και περιποίηση των χεριών:
*Φοράτε γάντια όταν πλένετε πιάτα,ρούχα,αυτοκίνητο κλπ.αντικείμενα ή όταν ασχολείσθε με τον κήπο,τα λουλούδια .΄Εάν μάλιστα πρίν φορέσετε τα γάντια βάλετε μια θρεπτική κρέμα στα χέρια,όσο χρόνο κάνετε δουλειές το δέρμα των χεριών θα ωφελείται από τα θρεπτικά στοιχεία της κρέμας.
*΄Οταν βγαίνετε έξω στο κρύο τώρα τον χειμώνα φορέστε γάντια προστασίας,κατά προτίμηση μάλλινα ή βαμβακερά,αποφεύγοντας τα συνθετικά.
*Αποφύγετε το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό,γιατί αφυδατώνεται το δέρμα.
*Μετά το πλύσιμο των χεριών να τα σκουπίζετε καλά ώστε να διατηρούνται στεγνά.Αμέσως μετά βάλτε μια κρέμα ενυδατική,προστατευτική.
*Το πρωί φεύγοντας για την δουλειά ή για ψώνια κλπ.βάλτε κρέμα στα χέρια σας.Επίσης το βράδυ πρίν τον ύπνο μήν  παραλείπετε την φροντίδα τους με μιά θρεπτική κρέμα.
*καθημερινά ,ειδικά τις ημέρες με ηλιοφάνεια βάλτε αντιηλιακή κρέμα και στα χέρια σας ,εκτός από το πρόσωπο,λαιμό και ντεκολτέ για να τα προσταστεύσετε από τις αντιαισθητικές κηλίδες και πανάδες.Εάν ήδη τα χέρια σας έχουν κηλίδες και πανάδες μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές με μιά επαγγελματική θεραπεία στην αισθητικό σας.
    Αξίζει λοιπόν να φροντίζετε καθημερινά  την υγεία και ομορφιά των χεριών σας,ώστε να μήν "γερνούν" την εμφάνισή σας.