ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ
Οι τρίχες είναι εξαρτήματα του δέρματος, αποτελούνται από κεράτινη ουσία και χρησιμεύουν κυρίως για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σωματος.Στην ουσία βέβαια δέν προσφέρουν τίποτα.Στις παλάμες,στα πέλματα και στους βλενογόνους τρίχες δεν υπάρχουν.Το χρώμα τους ποικίλει.΄Εχουμε το μαύρο,το σκούρο καστανό,το ανοικτό καστανό,το ξανθό και το κόκκινο.Κάθε τρίχα αποτελείται από το στέλεχος και την ρίζα,η οποία ευρίσκεται μέσα στο δέρμα.Μέσα στην ρίζα υπάρχει ο βολβός της τρίχας που την αναπτύσσει.Ο αριθμός των τριχών διαφέρει από άτομο σε άτομο.Η πυκνότητα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή του σώματος.π.χ.στο τριχωτό(μαλλιά) της κεφαλής είναι πυκνότερα από καθε άλλο μέρος.Σε ορισμένα σημεία του σώματος η εμφάνιση των τριχών εξαρτάται από την λειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων.Στις γυναίκες κατά την εφηβεία έχουμε ανάπτυξη των τριχών στο πρόσωπο όπως και κατά την εμμηνόπαυση.Μάλιστα κατά την εμμηνόπαυση η ύπαρξη τριχών σε άλλα μέρη του σώματος μειώνεται.Οι τρίχες μεγαλώνουν πιό γρήγορα στις γυναίκες απ΄ότι στους άνδρες,το καλοκαίρι από τον χειμώνα και την ημέρα από την νύκτα.Τα στάδια ανάπτυξης της τρίχας είναι τρία,το αναγενές,το καταγενές και το τελογενές.
' Οταν για κάποιο λόγο μία γυναίκα παίρνει ορμόνες ή κορτιζόνη θα έχει αύξηση των τριχών.
Δασυτριχισμό λέμε την μή φυσιολογική ύπαρξη τριχών σε μέρη του σώματος των γυναικών που φυσιολογικά είναι άτριχα(πηγούνι,στήθος,μάγουλα και κοιλιά). Αυτό το φαινόμενο πέρα από οργανικό πρόβλημα δημιουργεί πολλές φορές και ψυχολογικά προβλήματα στις γυναίκες,ειδικά στις έφηβες,γιατί δημιουργείται ένα αίσθημα μειονεξίας.
Η υπερτρίχωση είναι η κατάσταση κατά την οποία έχουμε αύξηση των τριχών σε κάποια μέρη του σώματος και στους άνδρες και στις γυναίκες.
Η ύπαρξη τριχών σε άτριχα φυσιολογικά μέρη δηλώνει την ύπαρξη ορμονικών διαταραχών,κυρίως ηυξημένα ανδρογόνα ή πολυκυστικές ωοθήκες.Οι ορμονικές αυτές διαταραχές συνυπάρχουν με αραιομηνόρροια ή σπάνια αμηνόρροια.
Αντιμετώπιση του δασυτριχισμού:
Η καταπολέμιση της τριχοφυίας είναι αναγκαία.Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής,όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή, εμποδίζει την εμφάνιση νέων τριχών,χωρίς να καταπολεμά τις ήδη υπάρχουσες.Οι υπάρχουσες πρέπει να καταπολεμηθούν με κάποια μέθοδο αποτρίχωσης.Εκτός από τις προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης(κεριά,ξύρισμα,χημικές κρέμες κλπ.) υπάρχει και η μέθοδος της φωτόλυσης,η οποία στοχεύει στην καταστροφή της ρίζας της τρίχας και να καταστραφεί η πηγή αναγέννησής της.Για να καταστραφεί με την μέθοδο αυτή η τρίχα πρέπει να είναι στο αναγενές στάδιο.
Η φωτόλυση είναι μιά σύντομη,ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης της τριχοφυίας. Είναι μιά τεχνική με την οποία η συσκευή εκπέμπει παλμικό φώς και ενέργεια στην ρίζα της τρίχας και την καταστρέφει,χωρίς η επιδερμίδα να παθαίνει κάτι γιατί ψύχεται πρίν την εκπομπή του παλμικού φωτός.Απαιτούνται περίπου 9-10 συνεδρίες για να εκλείψουν οριστικά οι τρίχες και να εξαφανιστούν.Αρχικά εξασθενούν και μετά εξαφανίζονται.Με την πρώτη φωτόλυση καταστρέφονται οι θύλακες των τριχών που είναι στο αναγενές στάδιο και πέφτουν με φυσικό τρόπο μετά περίπου 1-2 εβδομάδες.Πολύ σημαντικό είναι να τηρούνται οι οδηγίες σχετικά με την συχνότητα των συνεδριών για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η ανεπιθύμητη τριχοφυία να αποτελεί παρελθόν!
Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου(ΣΕΠΑΔΩ),Γεν.Γραμμματέας Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.