Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Πείτε ΟΧΙ στις ρυτίδες δέρματος!

 Οι ρυτίδες είναι πτυχές του δέρματος που εμφανίζονται  καθώς οι άνθρωποι γερνούν.Αρχικά εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης.Η εμφάνισή τους ,εκτός από το πέρασμα του χρόνου εξαρτάται από την φωτογήρανση (υπερβολική έκθεση στο ήλιο ή έκθεση χωρίς αντιηλιακή προστασία),το κάπνισμα,την αφυδάτωση του δέρματος,την λήψη ορισμένων φαρμάκων,αυτοάνοσα νοσήματα,διαβήτης κλπ.Οι περισσότερες ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο,στο λαιμό,στο ντεκολτέ και στα χέρια.
     Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα που δέν προστατεύεται από τον ήλιο και δέν ενισχύεται με ενυδατικές θεραπείες και προιόντα γίνεται λεπτότερο,χάνεται η ελαστικότητά του, ξηραίνεται,αφυδατώνεται και έτσι κάνουν την εμφάνισή τους οι λεπτές γραμμές-ρυτίδες οι οποίες σιγά-σιγά βαθαίνουν και γίνονται πτυχές.
.    Διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές θεραπείες ρυτίδων, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την εμφάνιση και το σχηματισμό βαθιών ρυτίδων του προσώπου,ώατε να έχεται νεανική εμφάνιση!
     Η έκθεση σε υπεριώδες (UV) φως μέσω ηλιοθεραπείας, θαλάμων μαυρίσματος ,τα γνωστά SOLLARIUM και υπαίθριων σπορ, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ρυτίδων νωρίτερα.
    Το υπεριώδες φως καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα. Αυτές οι ίνες σχηματίζουν τον συνδετικό ιστό του δέρματος. Βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και στηρίζουν το δέρμα.Το σπάσιμο αυτού του στρώματος προκαλεί την εξασθένιση του δέρματος και την λιγότερο ευέλικτη λειτουργία του. Το δέρμα αρχίζει να πέφτει και εμφανίζονται ρυτίδες.
    Τα ρούχα που καλύπτουν το σώμα, όπως τα καπέλα και τα μακριά μανίκια, μπορεί να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των ρυτίδων.
     Οι άνθρωποι που εργάζονται στο φως του ήλιου έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρων ρυτίδων.Το  κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, λόγω της μειωμένης παροχής αίματος στο δέρμα αλλά και για τον λόγο ότι ο καπνός παράγει ένα ένζυμο που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος,ουσίες απαραίτητες για την σφριγηλότητα και ελαστικότητα του δέρματος..Επίσης το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα,το ξηραίνει και ρυτιδώνει.Ο καλός ύπνος απομακρύνει την δημιουργία των ρυτίδων,αντίθετα με τον  ανεπαρκή ύπνο εκκρίνεται στον οργανισμό περισσότερη κορτιζόλη που διασπά τα κύτταρα του δέρματος.Αντίθετο ο καλός και επαρκής ύπνος βοηθά στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης HGH  η οποία διατηρεί ελαστικό,πιό "γεμάτο" και υγιές το δέρμα!Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου μεταξύ 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Οι έφηβοι χρειάζονται κάθε βράδυ μεταξύ 8,5 και 9,5 ωρών ύπνου. Με το άγχος και στρές επίσης παράγεται κορτιζόλη η οποία σε συνδιασμό με τις φυσικές εκφράσεις του στρές βοηθούν στον σχηματισμό των ρυτίδων.
     Η χρήση αντιηλιακή κρέμας με δείκτη προστασίας το ολιγότερο 30 και έως 50 είναι απαραίτητη καθημερινά ακόμα και τον χειμώνα γιατί προστατεύει από την φωτογήρανση αλλά και από κακοήθειες του δέρματος.Πρέπει όμως να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ωρες γιατί τόσο διαρκεί η δράση της.Το δέρμα του προσώπου πρέπει να πλένεται 2 φορές την ημέρα,πρωί-βράδυ και όχι περισσότερο γιατί αφυδατώνεται και "σπάει" γρηγορότερα.Όσο λιπαρό και να είναι το δέρμα δέν πρέπει να πλένεται περισσότερο από 2 φορές.Να μήν χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο σκληρά σαπούνια αλλά ήπια καθαριστικά,όπως γαλάκτωμα καθαρισμού,τζέλ και πάντα να το περνάμε  με λοσιόν ενυδατική,χωρίς αλκοόλ μετά το πλύσιμο γιατί επαναφέρει το ΡΗ του δέρματος στα φυσιολογικά΄ορια.Οι κρέμες περιποίησης για το δέρμα πρέπει να είναι διαφορετικές το πρωί και το βράδυ.Για την πρόληψη των ρυτίδων και της γήρανσης του δέρματος χρησιμοποιούνται το βράδυ κρέμες με ρετινολη ή αντιοξειδωτικά,βιταμίνη C και πεπτίδια που καθίστανται ανανεργά με το ηλιακό φώς άν χρησιμοποιούνται το πρωί! Η κρέμα ματιών είναι απαραίτητη καθημερινά σ αυτήν την λεπτή και ευαίσθητη περιοχή των ματιών για να προστατεύεται από την δημιουργία ρυτίδων το γνωστό "πόδι της χήνας"
    Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η φωτογήρανση είναι η πρώτη αιτία δημιουργίας των ρυτίδων!
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ηλιο μεταξύ 11πμ και 4μμ,ειδικά χωρίς αντιηλιακή προστασία,γυαλιά ηλίου και καπέλλο
      Θεραπεια
     Στο ινστιτούτο η πρόληψη αλλά και θεραπεία των ρυτίδων γίνεται  με την χρήση μηχανημάτων νέας τεχνολογίας όπως RF Ραδιοσυχνότητες,ενδοδερμικό και vacuum μασάζ, Fractional Microneedling,Μεσοθεραπεία,φωτοθεραπείες,Οξυγονοθεραπεία,Υπέρηχους,πάντα σε συνδιασμό με κατάλληλα αντιγηραντικά προιόντα.
     ΟΙ θεραπείες αυτές διεγείρουν τους μηχανισμούς του δέρματος ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη , να "γεμίσουν" οι βαθιές  ρυτίδες,να εξαφανισθούν οι λεπτές,να ενισχυθεί η ποιότητα του δέρματος σε βάθος και όχι μόνο επιφανειακά,να προάγουν την ανανέωση των κυττάρων χαρίζοντας στο δέρμα λάμψη,φρεσκάδα και καθαρότητα! Το αποτέλεσμα είναι ένα σφριγηλό και ανανεωμένο δέρμα,χωρίς χαλάρωση,ρυτίδες και πανάδες!  Οι θεραπείες είναι ανάλογες με την κατάσταση του δέρματος,την ηλικία και τον τρόπο ζωής.πχ οι καπνίστριες θα έχουν πιό αργά αποτελέσματα από τις μή καπνίστριες. Αξιολογείται η κατάσταση του δέρματος και υποδεικνύεται το κατάλληλο πρωτοκολλο θεραπειών που χρειάζεται το δέρμα. Γιατί το κάθε δέρμα είναι ξεχωριστό με διαφορετικές ανάγκες!

  Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,Πτυχιούχος Αθηνών και Βιέννης,υπεύθυνη του κέντρου αισθητικής Katerina Dayspa  στη Ρόδο Μεγάλου Κων/νου 30, τηλ.22410-29504 και 31016  www.katerinadayspa.gr