Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το δέρμα!

  Υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του δέρματος,γερνώντας το νωρίτερα από την χρονολογική του γήρανση.Αυτές οι καθημερινές συνήθειες είναι οι εξής:
        1)Η Ηλιοθεραπεία:
           Η παρατεταμένη έκθεση  μας στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι γερνά το δέρμα πρόωρα προκαλώντας πέρα από το ηλιακό ερύθημα, φωτογήρανση,με ρυτίδες,χαλάρωση και πανάδες.Η μετρημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κάνει καλό γιατί προάγει την παραγωγή της βιταμίνης D απαραίτητη για την διατήρηση της καλής υγείας των οστών μας.Μάλιστα οι νεότερες ανακοινώσεις υγείας δείχνουν ότι προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου.Χειμώνα-καλοκαίρι πρέπει να φοράμε αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας για να προφυλάσσουμε  το δέρμα μας από την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση.
         2) Το Κάπνισμα:
     Το κάπνισμα,ενεργητικό ή παθητικό γερνά το δέρμα.Τούτο συμβαίνει γιατί με το κάπνισμα εκλύονται δηλητηριώδεις ουσίες,οι οποίες συντελούν στην δημιουργία των ελευθέρων ριζών,υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.Η νικοτίνη των τσιγάρων επιτίθεται στις αρτηρίες που μεταφέρουν με το αίμα,τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο στο δέρμα,προκαλεί αγγειοσύσπαση,με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα του  δέρματος. Η παραμονή σε περιβάλλον με καπνογόνα ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα γερνώντας το πρόωρα.Εάν συγκρίνουμε το δέρμα μιας καπνίστριας με μιά συνομίλικη της που δέν καπνίζει η διαφορά φαίνεται στην οψη του προσώπου.Η καπνίστρια έχει λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και κάθετες στο άνω χείλος και αφυδατωμένο δέρμα με φαιοκίτρινη χροιά.
      3) Το Αλκοόλ:
    Η συχνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα , συντελεί στην δημιουργία ευρυαγγειών και  στην γήρανση του δέρματος.
      4) Η Αύπνία:
    Ο λίγος ή "κακός" ύπνος οδηγεί σε μειωμένη έκκριση της ορμόνης μελατονίνης,που βοηθά στην χαλάρωση και ευεξία του οργανισμού.Κατά συνέπεια το δέρμα γερνά πρόωρα.
      5) Η κακή διατροφή και οι στερητικές δίαιτες:
     'Οταν ο οργανισμός δέν λαμβάνει μέσω της διατροφής τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες,αμινοξέα,βιταμίνες,αντιοξειδωτικά κλπ.επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος.Το παρατεταμένο βράσιμο των τροφών,καθώς και η κατανάλωση τροφών με συντηρητικά οδηγούν το δέρμα σε πρόωρη γήρανση.
   6)Οι συνεχείς μεταβολές του σωματικού βάρους.
   7) Η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
   8)Η αυξημένη κατανάλωση φαρμάκων
   9)Οι λοιμώξεις των δοντιών ,βλενογόνων κλπ.
  10)Η έλλειψη σωματικής άσκησης
  11) το άγχος και στρές
  12)Η σωματική κούραση
   13)To μπάνιο με πολύ ζεστό νερό,γιατί αφυδατώνει και χαλαρώνει το δέρμα
   14)΄Οταν δέν πίνουμε αρκετό νερό αφυδατώνεται ο οργανισμός και το δέρμα.
 15) το άγγιγμα του δέρματος του προσώπου με άπλυτα χέρια πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα απο τα βακτηρια και μικρόβια που μεταφέρονται μέσω των χεριών.
   16) ΄Οταν κοιμάστε χωρίς να αφαιρέσετε το  make up
και να καθαρίσετε σωστά το δέρμα σας κινδυνεύεται να αποκτήσετε ακμή στο πρόσωπο,ακόμα και άν είσθε μεγαλύτερης ηλικίας,γιατί οι καλλυπτικές ουσίες  φράσουν τους πόρους,αναπτύσσονται βακτήρια και έτσι δημιουργείται η ακμή.
  
  

  Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-29504 και 31016.
www.katerinadayspa.gr