Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ



        Η εγκυμοσύνη είναι μια ευχάριστη περίοδος στην ζωή της γυναίκας.Είναι μια κατάσταση κατά την οποία προετοιμάζεται να υποδεχθεί το θαύμα της φύσης,το παιδί της!΄Ομως κατ΄αυτήν την περίοδο πέραν της γλυκιας προσμονής γίνονται κάποιες αλλαγές στο δέρμα της γυναίκας ,τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
        Σε πρώτη φάση εμφανίζονται σε όλες σχεδόν τις εγκύους υπερχρωματώσεις στις θηλές του στήθους,στις μασχάλες,στην ήβη,στον ομφαλό και στην γραμμή από τον ομφαλό μέχρι την ήβη.Μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, με ελάχιστες εξαιρέσεις,εξαφανίζονται σχεδόν εντελώς.Οι θηλές του στήθους διατηρούν συχνά το μεγάλο σχήμα που έχουν αποκτήσει,ενώ η υπερμελάγχρωση υποχωρεί και εδώ. Αυτού του είδους οι αλοιώσεις δεν απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.
     ΄Αλλες   ανώδυνες αλλοιώσεις που υποχωρούν μετά και  μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή των αγγείων είναι  το κοκκίνισμα στα χέρια καθώς και η τάση να κοκκινίζει το πρόσωπο με τη ζέστη ή την συγκίνηση. Επίσης,βλέπουμε να σχηματίζονται επανειλημμένως τηλεαγγειεκτασίες, καθώς και μικρές αιμάτινες διογκώσεις.Εαν ήδη υπάρχουν πανάδες, φακίδες και ελιές, μπορεί στην εγκυμοσύνη να αλλάξουν και να γίνουν σκουρότερες ή μεγαλύτερες.Ακόμα μπορεί να εμφανιστούν καινούριες.
        Στις ενοχλητικές αλλοιώσεις των αγγείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συγκαταλέγονται οι κιρσοί, που δημιουργούν αίσθημα βάρους και φούσκωμα στα πόδια,σε σημείο να προκαλείται πόνος.Εάν υπάρχει κληρονομική τάση για κιρσούς πριν από την εγκυμοσύνη, τότε συστήνεται άμεσα η πρόληψή τους.Οι ειδικές για εγκύους κάλτσες συμπίεσης ή καλτσόν,πρέπει να φορεθούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Η έγκυος πρέπει οποσδήποτε να αποφεύγει τη λήψη υπερβολικού βάρους,κάτι που ισχύει βέβαια για όλες τις εγκύους,για να μην προκληθούν περαιτέρω βλάβες στον συνδετικό ιστό.Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται σχεδόν πάντοτε και η έκκριση σμήγματος,ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μειώνεται.Ως εκ τούτου,μια ακμή που προυπάρχει της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά.
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός του προσώπου πρωί -βράδυ στο σπίτι και ενυδάτωση με τα κατάλληλα προιόντα περιποίησης που θα συστήσει η αισθητικός μας,γιατί το δέρμα πολλές φορές στην εγκυμοσύνη γίνεται ευαίσθητο και χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής και περιποίησης και όχι να το παραμελούμε.Παράλληλα στο ινστιτούτο θα το περιποιηθούμε με ειδικές θεραπείες ενυδάτωσης,εξισορρόπησης λιπαρότητος γιατί ένα δέρμα ενυδατωμένο δέν κάνει εύκολα πανάδες και ένα δέρμα απαλλαγμένο από το επιπλέον σμίγμα και λιπαρότητα δεν κάνει ακμή.
    Το μητρικό χλόασμα εμφανίζεται συνήθως ως μια συμετρική, σαφώς εντοπισμένη σκούρα υπερχρωμάτωση που εντοπίζεται στο μέσον του προσώπου και πλήττει περισσότερο τα άτομα με σκούρο δέρμα και μαλλιά. Υπό την επιδραση των ορμονών (των οιστρογόνων και της προγεστερόνης) προκαλείται αύξηση της μελανίνης στα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας. Οι γυναίκες που εμφανίζουν τέτοιες αλλοιώσεις ήδη όταν παίρνουν το αντσυλληπτικό χάπι, πρέπει να περιμένουν ότι και στην εγκυμοσύνη τους, είτε θα εμφανίσουν χλόασμα, είτε μια ήδη  υπάρχουσα υπερμελάγχρωση, θα ενισχυθεί.
     Οι ραβδώσεις ή ραγάδες ,άλλη δερματική αλλοίωση,εμφανίζονται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου,περίπου στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης και δημιουργούνται από το τέντωμα του συνδετικού ιστού υπό την επήρεια ορμονών.Οι ραγάδες αυτές έχουν χρώμα ερυθρογαλάζιο και εμφανίζονται στην κοιλιά,τους γοφούς,τους γλουτούς,το στήθος και τους μηρούς οι οποίες μετά τον τοκετό άν αφεθούν χωρίς θεραπεία  μετατρέπονται σε λευκές ουλές.Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο αισθητικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες.Και εδώ ισχύει το εξής:Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.Για να τονωθεί ο συνδετικός ιστός και να ενισχυθεί ενάντια στην τεράστια πίεση του τεντώματος,ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το μασάζ του δέρματος καθημερινά με μια σχετικά λιπαρή -θρεπτική κρέμα ώστε το δέρμα να έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα και να αποφεύγεται η ξηρότητα και η φαγούρα.Επίσης για να αποφευχθούν τα οιδήματα στα πόδια ενδείκνυνται τα λεμφικά μασάζ στο σώμα από την αισθητικό.
       Προσέχοντας να έχει η έγκυος μια ήρεμη ζωή ,με αρκετό ύπνο,σωστή διατροφή και την κατάλληλη περιποίηση του δέρματός της θα περάσει ευχάριστα η περίοδος της προσμονής της μητρότητας.