Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΕΧΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ!


    Μασάζ ή μάλαξη ονομάζουμε μία σειρά από ειδικούς  επιστημονικούς χειρισμούς που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα για θεραπευτικούς ή υγιεινούς σκοπούς με βάση τα διδάγματα της Ανατομίας,Φυσιολογίας και Παθολογίας.Τέτοιοι χειρισμοί είναι οι θωπείες,ανατρίψεις,κυκλικές τρίψεις,ζυμώματα,πιέσεις,ραπίσματα κ.ά.
     Το μασάζ θεωρείται μιά από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές  για το ανθρώπινο σώμα,που οδηγεί στην αρμονικότερη ροή των πνευματικών,σωματικών και ψυχικών ενεργειών του με αποτέλεσμα την κατάκτηση της υγείας.Δέν είναι απλά μια τεχνική αγγίγματος με την χρήση ειδικού λαδιού ή κρέμας αλλά είναι ένας σύνθετος τρόπος επικοινωνίας στον οποίο μετέχουν και η αισθητικός και η πελάτισσα.Κατά την διάρκεια του μασάζ γίνεται μιά θεραπευτική ανταλλαγή ενέργειας! 
    Επιδράσεις του μασάζ στα διάφορα όργανα.
Το μασάζ επιδρά στο δέρμα,στην κυκλοφορία του αίματος,στην καρδιά, στο ουροποιητικό σύστημα,στο μυικό και νευρικό σύστημα,στο πεπτικό,στους ενδοκρινείς αδένες,στα οστά , στό λεμφικό σύστημα και εν γένει στην αναγέννηση των ιστών.
    Στο δέρμα : Εκτός από το αντανακλαστικό αποτέλεσμα το μασάζ επιδρά και στην δερματική ευαισθησία.Ορισμένα δέρματα παρουσιάζουν ελαττωμμένη ευαισθησία.'Αλλα πάλι δέρματα είναι υπερευαίσθητα.Για την πρώτη περίπτωση,οι ερεθιστικοί χειρισμοι μεγαλώνουν την ευαισθησία,ενώ για την δεύτερη οι καταπραυντικοί χειρισμοι αντίθετα την επαναφέρουν  στο φυσιολογικό.Επίσης αυξάνει τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος γιαυτό και έχει άριστα αποτελέσματα στην σύσφιγξη.
       Το μασάζ επιπλέον απαλάσσει την επιδερμίδα από τα ξένα σώματα και τα κύτταρα που πρόκειται να πέσουν αργότερα.Προκαλεί αγγειοδιαστολή των δερματικών αγγείων,πράγμα που αυξάνει την θερμοκρασία και θρέψη,ανοίγει τους υδρωτοποιούς και σμηγματογόνους  αδένες.Φέρνει οξυγόνο στους ιστούς με την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας και παίρνει τα υπολείμματα του κυτταρικού μεταβολισμού,καθαρίζοντας το δέρμα καθιστώντας το παράλληλα λείο και βελούδινο.Διευκολύνει την απορροφητική του ικανότητα,προάγει την ανανέωση των κυττάρων και καταπολεμά το γήρας.
        Στην αιματική κυκλοφορία: Αποσυμφόριση στις φλέβες ενός τμήματος.Δημιουργείται αύξηση της φλεβικής κυκλοφορίας.Αυξάνοντας τη διαφορά πιέσεως μεταξύ των φλεβών και τριχοειδών,αυξάνεται άμεσα η αρτηριακή κυκλοφορία.Βοηθά στα "βαρηά" και κουρασμένα πόδια δίνοντας άμεση ανακούφιση και την καρδιά να "κάνει" μικρότερο έργο.
       Στην λεμφική κυκλοφορία:Το μασάζ διασκορπίζει τις παθολογικές συλλογές (οιδήματα,τοπικές εκχύσεις που συνοδεύονται από τραυματισμούς) και τα ωθεί προς τα λεμφαγγεία ώστε να αποβληθουν από τον  οργανισμό.
        Στο ουροποιητικό σύστημα: Η ποσότητα των ούρων αυξάνεται σημαντικά.Οι νεφροί λειτουργούν καλύτερα και αποβάλλουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες.
      Στο μυικό σύστημα: Με την αύξηση της κυκλοφορίας στους μύες φθάνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες και παρασύρονται προς την φλεβική κυκλοφορία περισσότερες επιβλαβείς ουσίες(προιόντα καύσεων).Έχουμε επομένως αύξηση θρέψης και κατά συνέπεια αύξηση όγκου και δυνάμεως των μυών.Καταστρέφοντας τις συμφήσεις διατηρείται αύξηση της ελαστικότητας των μυικών ινών.
     Στο πεπτικό σύστημα: Το μασάζ ασκεί τονωτική δράση στις λείες μυικές ίνες,αυξάνει τον περισταλτισμό του εντέρου και επιδρά στους αδένες των βλενογόνων.Η ενέργεια της είναι κυρίως αντανακλαστική.
      Στο νευρικό σύστημα:Ανάλογα με το είδος των χειρισμών η ενέργεια της μάλαξης είναι άλλοτε ερεθιστική,άλλοτε καταπραυντική είτε απευθείας,είτε αντανακλαστικά.Με το μασάζ εκλύονται ορισμένες ουσίες(ενδορφίνες) οι οποίες μεταφέρονται σε ολόκληρο το σώμα και προκαλούν 'ενα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας!Ελευθερώνουν τον άνθρωπο από το ψυχικό φορτίο και του χαρίζουν μιά ζωτική ενέργεια.
      Στους ενδοκρινείς αδένες:Όλοι οι αδένες συνδέονται με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.Οι κινήσεις που γίνονται με τη μάλαξη επιδρούν στους αδένες και ρυθμίζουν  και ομαλοποιούν τη λειτουργία τους.
     Στα οστά: Στα οστά που βρίσκονται σε ανάταξη μετά από κάταγμα ή σε ασβεστοποίηση το μασάζ υποβοηθά στην επίσχεση του αζώτου,θείου,φωσφόρου τα οποία είναι τα κυττάρια συστατικά για την ανάπλαση των οστών.
     Στον ουλώδη ιστό:  επιτυγχάνει διάταση.καταστρέφει τις συμφύσεις μεταξύ δέρματος και υποδορίου ιστού,και επαναφέρει την ελαστικότητα των ιστών
       Το μασάζ επηρεάζει θετικά όλο το βάθος του ανθρώπου και έχει στόχο την διατήρηση και βελτίωση της υγείας αλλά και της ψυχοσωματικής  ισορροπίας του ατόμου.Η αξία του μασάζ είναι αναγνωρισμένη και απο τους ψυχιάτρους και από τους ψυχολόγους.Πολλές φορές το μασάζ λειτουργεί υποστηρικτικά σε προγράμματα δίαιτας ενισχύοντας ψυχολογικά το άτομο να αντέξει σωματικά και ψυχικά.