Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η ΖΑΧΑΡΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!

       Η  Γλυκοζυλίωση είναι ένα  φαινόμενο  το οποίο συμβαίνει όταν το ζάχαρο του αίματος η γλυκόζη ξεπερνά τα κανονικά όρια,ενώνεται με τις πρωτείνες,κυρίως την αιμοσφαιρίνη και το κολλαγόνο,σχηματίζουν ενώσεις που προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς.Προκαλεί ένα είδος "καραμελοποίησης" και σκλήρυνσης του κολλαγόνου.Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή γλυκών προδιαθέτει για διαβήτη και καρδιοπάθειες αλλά και γήρανση του δέρματος,από την γλυκοζυλίωση που προκαλεί.Αυτού του είδους η γήρανση οφείλεται στο γεγονός ότι η ηυξημένη γλυκόζη στο αίμα παρασύρει αρκετό νερό το οποίο αποβάλλλεται με τα ούρα μέσω των νεφρών,προκαλώντας αφυδάτωση.Γιαυτό το λόγο οι πάσχοντες από διαβήτη υποφέρουν από πολυδιψία,συχνοουρία και αφυδάτωση.

        Συμπτώματα της γλυκοζυλίωσης στο δέρμα:

1)Αφυδάτωση η οποία ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.΄Ενα δέρμα ενυδατωμένο δέν ρυτιδώνει εύκολα γιατί έχει άμυνες.
2)΄Ελλειψη ελαστικότητας.Τούτο συμβαίνει γιατί η ηυξημένη γλυκόζη του αίματος βλάπτει το κολλαγόνο και τα κύτταρα που το παράγουν,κάνοντάς τα άκαμπτα και σκληρά. ΄Ενεκα αυτού η ελαστικότητα του δέρματος χαλαρώνει και δημιουργούνται οι ρυτίδες.Η γλυκοζυλίωση ευθύνεται για το 50% της γήρανσης.

       Πρόληψη της γλυκοζυλίωσης:

1)Αποφεύγουμε την ζάχαρη και τα γλυκά,όπως μπισκότα,κέικ,τούρτες,ποτά ,αναψυκτικά κλπ.
2)Φροντίζουμε με την διατροφή μας να παίρνουμε καλής ποιότητος υδατάνθρακες που δέν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα.Αυτά είναι τα όσπρια,τα δημητριακά ολικής άλεσης,το ελαιόλαδο,οι ανάλατοι άψητοι ξηροί καρποί και τα φρούτα.
3)Καθημερινά πρέπει να παίρνουμε με την διατροφή μας πρωτείνες γιατί τα αμινοξέα που περιέχουν είναι κύρια συστατικά του κολλαγόνου,της ελαστίνης  και του DNA των κυττάρων.Καλές πηγές αυτών των πρωτεινών είναι τα ψάρια,οι ξηροί καρποί(άψητοι και ανάλατοι)και το άπαχο κρέας κυρίως των πουλερικών,τα αυγά  και τα γαλακτοκομικά.
4)Να πίνουμε αρκετό νερό την ημέρα ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός.
5)Να τρώμε πολλά λαχανικά ωμά ή βραστά γιατί διατηρούν χαμηλό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα λαχανικά εχουν αντιγηραντική δράση και προστατεύουν τ
ον οργανισμό από την γλυκοζυλίωση.
6)Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών(σαρδέλλες,γαύρος,σολωμός κλπ) που περιέχουν Ω3 λιπαρά.
7)Η κατανάλωση άπαχου κρέατος γιατί περιέχει καρνοσίνη η οποία παγιδεύει τα μόρια της γλυκόζης που δημιουργούν την γλυκοζυλίωση,περιορίζοντας την σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.΄Ετσι διατηρείται η ελαστικότητα του δέρματος και αποφεύγεται η γήρανση.
8)Με την χρήση καλλυντικών προιόντων που περιέχουν καρνοσίνη και αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C  γιατί  έχουν αντιγλυκοζυλιωτικές ιδιότητες.

          Περιορίστε λοιπόν στο ελάχιστο την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών στην καθημερινή σας διατροφή καθώς και των πολλών υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί,πολλά μακαρόνια,πατάτες κλπ.για να αποφύγεται την πρόωρη γήρανση του δέρματος και να το διατηρήσετε νεανικό και σφριγηλό.