Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το δέρμα!


             Υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του δέρματος,γερνώντας το νωρίτερα από την χρονολογική του γήρανση.Αυτές οι καθημερινές συνήθειες είναι οι εξής:
        1)Η Ηλιοθεραπεία:
           Η παρατεταμένη έκθεση  μας στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι γερνά το δέρμα πρόωρα προκαλώντας την φωτογήρανση,με ρυτίδες,χαλάρωση και πανάδες.Ο λίγος ήλιος κάνει καλό γιατί προάγει την παραγωγή της βιταμίνης D απαραίτητη για την διατήρηση της καλής υγείας των οστών μας.Μάλιστα οι νεότερες ανακοινώσεις υγείας δείχνουν ότι προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου και αυτοάνοσων παθήσεων.Χειμώνα-καλοκαίρι πρέπει να φοράμε αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας για να προφυλάσσουμε όχι μόνο το δέρμα μας από την αφυδάτωση αλλά  και από  την πρόωρη γήρανση.
     Ειδικά τώρα που θα μπούμε στην ΄Ανοιξη και ο ήλιος καίει περισσότερο χρειάζεται μεγάλη προσοχή.Ποτέ έξοδος από το σπίτι χωρίς αντιηλιακή προστασία!
         2) Το Κάπνισμα:
     Το κάπνισμα,ενεργητικό ή παθητικό γερνά το δέρμα.Τούτο συμβαίνει γιατί με το κάπνισμα εκλύονται δηλητηριώδεις ουσίες,οι οποίες συντελούν στην δημιουργία των ελευθέρων ριζών,υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.Η νικοτίνη των τσιγάρων επιτίθεται στις αρτηρίες που μεταφέρουν με το αίμα,τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο στο δέρμα,προκαλεί αγγειοσύσπαση,με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα του  δέρματος.Παράλληλα η νικοτίνη φράσσει τα τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν στην επιδερμίδα το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα και τα δύο για την θρέψη της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση. Η παραμονή σε περιβάλλον με καπνογόνα ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα γερνώντας το πρόωρα.Εάν συγκρίνουμε το δέρμα μιας καπνίστριας με μιά συνομίλικη της που δέν καπνίζει η διαφορά φαίνεται στην οψη του προσώπου.Η καπνίστρια έχει λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και κάθετες στο άνω χείλος και αφυδατωμένο δέρμα με φαιοκίτρινη χροιά.
      3) Το Αλκοόλ:
    Η συχνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα , συντελεί στην δημιουργία ευρυαγγειών και  στην γήρανση του δέρματος.
      4) Η Αύπνία:
    Ο λίγος ή "κακός" ύπνος οδηγεί σε μειωμένη έκκριση της ορμόνης μελατονίνης,που βοηθά στην χαλάρωση και ευεξία του οργανισμού.Κατά συνέπεια το δέρμα γερνά πρόωρα.
      5) Η κακή διατροφή και οι στερητικές δίαιτες:
     'Οταν ο οργανισμός δέν λαμβάνει μέσω της διατροφής τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες,αμινοξέα,βιταμίνες,αντιοξειδωτικά κλπ.επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος.Το παρατεταμένο βράσιμο των τροφών,καθώς και η κατανάλωση τροφών με συντηρητικά οδηγούν το δέρμα σε πρόωρη γήρανση.
   6)Οι συνεχείς μεταβολές του σωματικού βάρους.
   7) Η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
   8)Η αυξημένη κατανάλωση φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά,κορτιζόνη κλπ)

   9)Οι λοιμώξεις των δοντιών ,βλενογόνων κλπ.
  10)Η έλλειψη σωματικής άσκησης
  11) το άγχος και στρές
  12)Η σωματική κούραση
   13)To μπάνιο με πολύ ζεστό νερό,γιατί αφυδατώνει και χαλαρώνει το δέρμα
   14)΄Οταν δέν πίνουμε αρκετό νερό αφυδατώνεται ο οργανισμός και το δέρμα.
   15) το άγγιγμα του δέρματος του προσώπου με άπλυτα χέρια πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα απο τα βακτηρια και μικρόβια που μεταφέρονται μέσω των χεριών.
   16) ΄Οταν κοιμάστε χωρίς να αφαιρέσετε το  make up
κινδυνεύεται να αποκτήσετε ακμή στο πρόσωπο,ακόμα και άν είσθε μεγαλύτερης ηλικίας,γιατί οι καλλυπτικές ουσίες  φράσουν τους πόρους,αναπτύσσονται βακτήρια και έτσι δημιουργείται η ακμή.Επίσης δέν δίνετε στο δέρμα σας την δυνατότητα μέσω της κρέμας νυκτός να θρέψει τα κύτταρά του και να αναζωογονηθεί, διαδικασία που γίνεται κατα την διάρκεια του νυκτερινού  ύπνου.

  
  

  Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου & Κυκλάδων ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΕΠΑΔΩΚΥ),Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.