Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

5 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ!

  To φορτωμένο καθημερινό μας πρόγραμμα μας αφήνει συνήθως πολύ λίγο χρόνο για την περιποίηση του δέρματος μας.Το αποτέλεσμα:Το δέρμα μας σταματάει να είναι το μαλακό γάντι του σώματος με το οποίο γεννηθήκαμε.Με το πέρασμα του χρόνου,το δέρμα γίνεται όλο και πιο λεπτό και με περίτεχνες ρυτίδες.Οι λιπώδης αδένες που λιπαίνουν το δέρμα γίνονται όλο και λιγότερο ενεργοί,αφήνοντας έτσι το δέρμα πιο στεγνό.Ο αριθμός των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα μας μειώνεται,το δέρμα γίνεται πιο εύθραυστο και χάνει την νεανική ζωντάνια και λάμψη του.
    Η σωστή φροντίδα του δέρματος,όπως το να αποφεύγετε τον ήλιο,το να πλένετε το δέρμα απαλά και να χρησιμοποιείται ενυδατικές κρέμες τακτικά,μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και να αποτρέψει πολλά δερματικά προβλήματα.Οι απλές συνήθειες περιποίησης του δέρματος που παρουσιάζονται εδώ θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε το δέρμα σας και να το διατηρήσετε υγιές και λαμπερό για πολλά χρόνια ακόμα:
       1) Προστατέψτε το δέρμα από τον ήλιο
Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε το δέρμα σας είναι να το προστατέψετε από τον ήλιο.Η ακτινοβολία(το αόρατο αλλά και πιο έντονο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας) βλάπτει το δέρμα σας,προκαλώντας βαθιές ρυτίδες,ξηροδερμία,σκληρότητα,μελανιές και πιο σημαντικές διαταραχές όπως μη-καρκινικά(καλοήθη) και καρκινικά(κακοήθη) δερματικά ογκίδια. Γι'αυτό είναι απαραίτητη η χρήση της κατάλληλης αντηλιακής κρέμας  καθημερινα και ιδιαίτερα το διάστημα που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.
   2 )Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του δέρματος σας,προκαλώντας έτσι την εμφάνιση ρυτίδων.Οι αλλαγές στο δέρμα που οφείλονται στο κάπνισμα  έχουν παρατηρηθεί σε νεαρές ενήλικες που καπνίζουν ακόμα και σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, όπως 10 χρόνια.
    Το κάπνισμα προκαλεί την στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα εξώτερα στρώματα του δέρματος.Αυτό μειώνει την ροή του αίματος,στερώντας το δέρμα από οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά,όπως η βιταμίνη Α, που είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος.Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τη βλάβη στις ελαστικές ίνες(την ελαστίνη) και το κολλαγόνο,τα οποία δίνουν στο δέρμα σας αντοχή και ελαστικότητα.
    Επιπροσθέτως,οι επανειλημμένες εκφράσεις που παίρνετε όταν καπνίζετε,όπως το σφίξιμο των χειλιών όταν εισπνέετε και το κλείσιμο των ματιών για να μην μπαίνει μέσα καπνός,συνεισφέρουν στην εμφάνιση ρυτίδων.Επίσης,πιθανολογείται ότι η επανειλημμένη έκθεση στη ζέστη του τσιγάρου που καίγεται μπορεί να  βλάπτει το δέρμα του προσώπου με την πάροδο του χρόνου.
   3)Πλένετε το δέρμα σας απαλά
Ο καθαρισμός αποτελεί ένα βασικό μέρος της φροντίδας του δέρματος σας.Το κλειδί στο σωστό καθαρισμό του προσώπου είναι το να φέρεστε ευγενικά στο δέρμα σας.
   Χρησιμοποιείται ζεστό ή χλιαρό νερό και περιορίστε το χρόνο σας στο ντους.Το καυτό νερό και τα πολύωρα ντους ή μπάνια απομακρύνουν τα λιπαρά από το δέρμα σας.Περιορίστε το χρόνο σας στο ντους  στα 15 λεπτά ή λιγότερο,και χρησιμοποιείται ζεστό ή χλιαρό νερό,αντί για καυτό.
    Αποφεύγετε τα δυνατά σαπούνια.Τα δυνατά σαπούνια-αυτά τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά στο να απομακρύνουν τα λιπαρά στοιχεία από το δέρμα σας-αφήνουν το δέρμα σας ξηρό.Αντίθετα,χρησιμοποιείτε απαλά σαπούνια που εμπλουτίζονται με επιπλέον λιπαρά και έλαια κατά τη διαδικασία κατασκευής.
     Αποφεύγετε τα ενοχλητικά επιπρόσθετα προιόντα.Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο,αποφεύγετε να χρησιμοποιείται προιόντα που περιέχουν αρώματα ή χρωστικές.Αυτές οι ουσίες μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
      Αφαιρείτε το μακιγιάζ των ματιών προσεκτικά.Χρησιμοποιείτε ένα μαλακό σφουγγάρι,ένα βαμβακερό ύφασμα ή μπάλες βαμβακιού όταν αφαιρείται το μακιγιάζ από τα μάτια για να αποφύγετε τις ζημιές στον ευαίσθητο ιστό γύρω από τα μάτια σας.Εάν χρησιμοποιείτε έντονο και αδιάβροχο μακιγιάζ  χρειάζεστε κρέμα καθαρισμού για ντεμακιγιάζ.
    4)Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα καθημερινά.
Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει τα φυσικά επίπεδα υγρασίας,λειτουργούν παρέχοντας ένα κάλυμμα πάνω  στο δέρμα σας-για να επιτρέψουν στο νερό να φύγει- ή απελευθερώνοντας σταδιακά  νερό στο δέρμα.Η ενυδατική κρέμα που είναι κατάλληλη για εσάς και η συχνότητα με την οποία πρέπει να τη χρησιμοποιείται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του τύπου του δέρματος,της ηλικίας σας και του αν έχετε κάποια συγκεκριμένη δερματική πάθηση,όπως η ακμή.
   5)Ξυρίζεστε προσεκτικά
Το ξύρισμα είναι ένας κοινός και φτηνός τρόπος να αφαιρέσετε τις ανεπιθύμητες τρίχες.Όμως,το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο δέρμα, ειδικά εάν το δέρμα σας είναι λεπτό,ξηρό ή πολύ ευαίσθητο.Μην ξυρίζετε στεγνό δέρμα.Μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα από το ξυράφι.Χρησιμοποιείτε πριν το ξύρισμα κρέμα ή τζελ για να προστατέψετε το δέρμα σας.