Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ


          Το χρώμα του δέρματος και των τριχών οφείλεται σε μια ουσία-πρωτεϊνη, την μελανίνη,η οποία εκκρινεται από τα μελανινοκύτταρα που βρίσκονται στην βασική στιβάδα του δέρματος.Πολλές φορές το χρώμα του δέρματος δέν είναι ομοιόμορφο,λόγω διαταραχών της χρωστικής ουσίας,της μελανίνης.
    Οι διαταραχές στην χρωστική ουσία είναι πολύ συνηθισμένες και πολλοί  τις θεωρούν  ενοχλητικές αισθητικά.Οι διαφόρων ειδών κηλίδες του δέρματος ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ καλά στις μέρες μας.
    Με τον όρο <<διαταραχή στην χρωστική ουσία>> εννοούμε μια αλλοίωση του χρωματισμού του δέρματος. Μπορεί να εκδηλωθεί με έναν πιο σκούρο χρωματισμό απ' τον προσωπικό τόνο του δέρματος, όπως για παράδειγμα οι κηλίδες των εγκύων(μέλασμα), οι φακίδες,οι πανάδες καί οι γεροντικές κηλίδες. Όταν  λείπει η χρωστική ουσία του δέρματος (μελανίνη) σχηματίζονται πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές,οι λευκές κηλίδες. Μια μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης ονομάζεται <<υπερχρωματισμός>>, ενώ η έλλειψη της ονομάζεται <<υποχρωματισμός>>.
  
          
Η μελανίνη παράγεται από  τα μελανοκύτταρα και διοχετεύεται στην επιδερμίδα με σκοπό να την προστατέψει απο τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV. Ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τον φωτότυπο μπορεί να προκληθεί και τοπική συγκέντρωση χρωστικής ουσίας, η οποία ξεχωρίζει απ' το περιβάλλον δέρμα με καφέ κηλίδες. Αντίθετα όταν για κάποια αιτία τα μελανοκύτταρα καταστρέφονται,δημιουργούνται στο δέρμα λευκές κηλίδες,όπως είναι η λεύκη.
           
   Φακίδες  
            Οι φακίδες  συναντώνται συνήθως σε ανθρώπους με κοκκινωπά ή ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος. Η προδιάθεση για τις φακίδες κληρονομείται.Οι φακίδες είναι αβλαβείς διαταραχές της χρωστικής ουσίας, που δεν γίνονται ποτέ κακοήθεις. Παρ' όλα αυτά αποτελούν ένδειξη για αυξημένη φωτοευαισθησία και τάση για ηλιακά εγκαύματα.Γιαυτό τα άτομα με φακίδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και να φορούν πάντα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας!

      Γεροντικές κηλίδες
    Είναι σκούρες καφετί κηλίδες  σε δέρματα μεγάλης ηλικίας και εμφανίζονται σε μέρη που εκτίθενται στον ήλιο,στο πρόσωπο,στο ντεκολτέ και κυρίως στα χέρια.Είναι πολύ αντιαισθητικές και δύσκολα καλύπτονται με το μακιγιάζ.

    Μέλασμα
  Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών διαταραχών δημιουργούνται στο πρόσωπο χρωστικές κηλίδες,το γνωστό μέλασμα,κυρίως στο μέτωπο και στα μάγουλα.Μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί και όταν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά χάπια με οιστρογόνα ή ορμόνες σε κάποια φάση της ζωής της π.χ.κλιμακτήριο.Επίσης μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί και από καλλυντικά ή αρώματα σε συνδυασμό με έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

    Πανάδες
   Οι πανάδες δημιουργούνται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντιηλιακή προστασία και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο,λαιμό και ντεκολτέ.Διαφέρουν σε χρώμα και μέγεθος.

      Για την αποφυγή των παραπάνω χρωματικών διαταραχών πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο.Επιβάλλεται η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας,η οποία πρέπει να ανανεώνεται μετά 2-3 ώρες.