Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ



       Τα απορρυπαντικά ή καθαριστικά  τα χρησιμοποιούμε για να απομακρύνουμε τους ρύπους,σκόνη κλπ.είτε από το σώμα είτε από τα ρούχα,σκεύη,χωρους,κ.ά.Πολλές φορές όμως περιέχουν και ουσίες ερεθιστικές για το δέρμα που πολλές φορές δημιουργούν φλεγμονές, δερματίτιδες ,εκζέματα,άλλοτε μέσω του δέρματος εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος,συσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και ο πάσχων εμφανίζει διάφορα οργανικά προβλήματα.Μερικές από αυτές τις ουσίες είναι :
            Η   ΧΛΩΡΙΝΗ-ΧΛΩΡΙΟ : Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη χλωρός,δηλαδή χλωμό πράσινο. Έχει αναμφίβολα αποπνικτική μυρωδιά και αντιδρά άμεσα σχεδόν με όλα τα άλλα στοιχεία. Είναι  δυνατό οξειδωτικό, γι'αυτό το λόγο έχει λευκαντικές ιδιότητες, ενώ μπορεί να αντιδράσει και με εύφλεκτα υλικά. Είναι βαρύτερο από τον αέρα με αποτέλεσμα να έχει την τάση να συσσωρεύεται σε χώρους που δεν έχουν καλό αερισμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι γι'αυτές τις επικίνδυνες ιδιότητες το αέριο χλώριο ήταν το πρώτο χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία.
      Η χλωρίνη, είναι το υγρό διάλυμα του χλωρίου, και χρησιμοποιείται  ευρέως σε όλα τα σπίτια παρόλο που αποδεδειγμένα θεωρείται ισχυρό δηλητήριο. Όταν δράσει με προιόντα που περιέχουν αμμωνία προκαλεί ναυτία,ερεθισμούς και κάποιες φορές πνευμονία ή πνευματικό οίδημα. Γι'αυτό , στο σπίτι είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση χλωρίνης και αν χρησιμοποιείται να είναι σε καλά αεριζόμενους χώρους και σε καμιά περίπτωση να μην αναμειγνύεται με άλλα καθαριστικά. Στην χλωρίνη οφείλονται οι περισσότερες οικιακές δηλητηριάσεις από οποιανδήποτε άλλη χημηκή ουσία. Όταν αντιδρά με τα οργανικά υλικά στο περιβάλλον,οι καρκινογόνες και τοξικές ενώσεις που δημιουργούνται , προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
         ΤΟ   ΤΡΙΚΛΟΖΑΝ : Το τρικλοζάν είναι μια χημική ουσία που λόγω των αντιμικροβιακών της ιδιοτήτων αποτελεί συστατικό πολλών προιόντων της καθημερινότητας μας εδώ και 40 χρόνια. Χρησιμοποιείται σε πολλά προιόντα όπως οδοντόπαστες, υγρά γενικού καθαρισμού, καθαρισμού πιάτων, σαπούνια, αποσμητικά,αντιμικροβιακές κρέμες. Εξαιτίας των αντιμικροβιακών της  ιδιοτήτων αυξάνεται συνεχώς  η προσθήκη της σε πολλά οικιακά απορυπαντικά,σαπούνια και απολυμαντικά. Ανήκει στην κατηγορία των χλωροφαινολών που τις υποπτευόμαστε σαν πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Η υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ την κατέταξε  στα παρασιτοκτόνα καθώς είναι παρόμια ουσία με τις διοξίνες, που είναι ιδιαίτερα τοξικές, και τον '' κίτρινο παράγοντα'', που χρησιμοποιούταν από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ για την καταστροφή της πυκνής βλάστησης.
    Είναι πολύ χρήσιμο για την καταπολέμηση επιδημιών αλλά αμφισβητείται η ευρεία χρήση του σε τόση μεγάλη γκάμα προιόντων και από τον γενικό πληθυσμό στην καθημερινή πράξη. Και αυτό επειδή αργά ή γρήγορα  θα αναπτυχθούν νέα στελέχη μικροβίων που θα είναι ανθεκτικά στο τρικλοζάν και σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η ευρεία καταναλωσή του.
    'Οταν πλένουμε πιάτα με υγρό απορυπαντικό πιάτων που περιέχει τρικλοζάν παράγεται μεν χλωροφόρμιο, αλλά δεν παράγονται διοξίνες ή άλλες επικίνδυνες ουσίες που παράγονται από το τρικλοζάν. Για να παραχθούν διοξίνες είναι απαραίτητη η δράση του ηλιακού φωτός. Έτσι αυτό  μπορεί να συμβεί σε πισίνες, στο ανθρώπινο δέρμα που έχει λοσιόν  ή κρέμα με τρικλοζάν. Επίσης το 1-2 % του τρικλοζάν που περνάει με τα νερά των αποχετεύσεων προερχόμενο  από τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε και από τα λοιπά καταναλωτικά αγαθά που το περιέχουν, μεταφέρεται τελικά σε επιφανεικά ύδατα και μετατρέπεται από το ηλιακό φώς σε διοξίνες.
    Είναι φρόνιμο να τηρούμε κάποια προληπτικά μέτρα όπως το να φοράμε γάντια όταν πλένουμε τα πιάτα με υγρό σαπούνι με τρικλοζάν ή ακόμα καλύτερα να αποφεύγουμε  εντελώς τη χρήση προιόντων που περιέχουν τρικλοζάν.
        ΟΙ  ΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΕΣΤΕΡΕΣ : Οι φθαλμικοί εστέρες χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές του πολυβινυλοχλωριδίου(PVC), δηλαδή προσδίδουν ευκαμψία και ελαστικότητα σε πλαστικά που είναι σκληρά.Προιόντα απο PVC χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην καθημερινή μας ζωή, σε πλαστικές διαφανείς συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά παιχνίδια, σε ιατρικά σκεύη,οικοδομικά και μονωτικά υλικά.
    Πέραν της χρήσης τους ως πλαστικοποιητές, οι φθαλμικοί  εστέρες χρησιμοποιούνται ως διαλύτες σε χρώματα, κόλλες, μελάνια και σε μεγάλο ποσοστό στα απορρυπαντικά και γενικότερα στα καθαριστικά προιόντα, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
         ΤΑ  ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ : Eίναι συνθετικά αρώματα και χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού, στα σαπούνια, στα προιόντα καθαρισμού, στις σκόνες πλυντηρίου και σε πολλά  άλλα προιόντα που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τα χημικά που περιέχουν, αφού πάνω στην ετικέτα απλά αναγράφεται η λέξη άρωμα. Μερικα από τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτά τα χημικά είναι πονοκέφαλοι, ζαλάδες, εξανθήματα, υπερπαραγωγή ορμονών, οξύς βήχας, εμετοί και ερεθισμοί στο δέρμα απο ένα καλλυντικό που έχει τη λέξη άρωμα στην  ετικέτα των συστατικών του.
       Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε τα καθαριστικά μας και κατά την ώρα της καθαριότητος των χώρων μας ή των ρούχων μας να φοράμε προστατευτικά γάντια ώστε να μήν έρχονται σε επαφή τα χέρια μας μ' αυτές τις ουσίες .Η φροντίδα και προστασία των χεριών καθημερινά είναι απαραίτητη με μιά θρεπτική κρέμα και κυρίως το βράδυ πρίν τον ύπνο,ώστε κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου να αναπλάθονται τα κύτταρα και να αποκαθίστανται οι βλάβες που προκαλούνται την ημέρα από την επαφή με τα διάφορα απορρυπαντικά.Μπορούμε για να αποφεύγουμε την γήρανση των χεριών που προκαλείται   από την αφυδάτωση με την χρήση των απορρυπαντικών να τα προστατεύουμε και με μία κρεμομάσκα μία φορά την ημέρα αφήνοντας την για λίγες ώρες  στο δέρμα,ώστε να ενεργήσουν τα θρεπτικά συστατικά.
     Η πρόληψη όμως είναι η καλύτερη θεραπεία(χρήση γαντιών και κρέμας χεριών καθημερινά,τουλάχιστον πρωί-βράδυ).Δέν πρέπει να αφήνουμε το δέρμα να γερνά και να αφυδατώνεται και μετά να προσπαθούμε για την αποκατάσταση των βλαβών.