Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΚΜΗ ΕΙΝΑΙ ΄΄ΠΡΟΝΟΜΙΟ΄΄ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ;




         Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους έφηβους αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.΄Ατομα που δέν εμφάνισαν στην εφηβεία τους ακμή,μπορεί στα 35,40 ή 50 χρονια τους να εμφανίσουν αυτό το αντιαισθητικό φαινόμενο.
     Η δερματοπάθεια αυτή σε όποια ηλικία και άν εμφανισθεί δημιουργεί ψυχολογικά συμπτώματα όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση,αντικοινωνικότητα,κατάθλιψη,συμπτώματα που επηρεάζουν ακόμα και την ανεύρεση εργασίας.
      Οι αιτίες εμφάνισης της ακμής ειναι:
*  Η αυξημένη παραγωγή σμίγματος
*Η μόλυνση του δέρματος από το βακτήριο της ακμής
*Ορμονικές διαταραχές(αυξημένα ανδρογόνα και τεστοστερόνη,πολυκυστικές ωοθήκες)
*΄Αγχος και στρές,διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες.
* Κληρονομικότητα.

      Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο,στην πλάτη,στους ώμους και στο στήθος.΄Ενα πρόσωπο γεμάτο σπυράκια σίγουρα είναι ένα φαινόμενο αντιαισθητικό,όπως και οι ουλές(σημάδια)που αφήνει πίσω της...
   Τα συμπτώματα της ακμής είναι η έντονη λιπαρότητα του δέρματος,τα μαύρα στίγματα(μπιμπίκια),τα κόκκινα σπυράκια(βλατίδες) , τα σπυράκια με πύον(φλύκταινες) αλλά και οζίδια και κύστες.
  
         Θεραπεία Ακμής
  
  Σήμερα η πάθηση αυτή θεραπεύεται ,αρκεί ο πάσχων να έχει υπομονή και καλό είναι να ξεκινά η θεραπεία από την αρχή της εμφάνισής της,προς αποφυγήν επιπλοκών που οδηγούν σε ουλοποίηση του δέρματος.

    Η θεραπεία  στην αισθητικό γίνεται με ειδικά για την περίπτωση τοπικά προίόντα για μείωση της παραγωγής σμίγματος,καταπολέμιση των βακτηριδίων,βαθύ καθαρισμό δέρματος ώστε να απομακρύνεται το σμίγμα,να μήν φράσσουν οι ποροι και δημιουργείται η φλεγμονή. Σε βαρηές περιπτώσεις ίσως χορηγήσει ο δερματολόγος αντιβιοτικά χάπια.Η χορήγηση ισοτρετινοίνης(acutane) καλό είναι να αποφεύγεται γιατί έχει παρενέργειες στο ήπαρ,στο αίμα κλπ.Μάλιστα η εγκυμοσύνη απαγορεύεται κατά την διάρκεια αυτής της θεραπείας,αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή της λήψης του φαρμάκου.
     Πολύ καλά αποτελέσματα έχει η φωτοθεραπεία ακμής με παλμικό φώς,η οποία σκοτώνει το βακτηρίδιο αυτής και ο πάσχων θεραπεύεται ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες.Είναι μία ασφαλής μέθοδος και δέν υπάρχουν μακροπρόθεσμες βλάβες της υγείας από την φωτεινή ενέργεια που χρησιμοποιείται.
      Στο σπίτι πρέπει να γίνεται καθαρισμός του δέρματος πρωί-βράδυ,΄ωστε να απομακρύνεται το σμίγμα,η σκόνη και τα νεκρά κύτταρα.Εάν υπάρχουν σπυράκια με πύον δέν πρέπει να σκουπίζεται σε πετσέτα ο πάσχων αλλά σε χαρτί μιάς χρήσεως για να αποφεύγεται ο κίνδυνος επαναμόλυνσης.Δέν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπο με τα χέρια,πόσο μάλλον δε να σπάμε τα σπυράκια.Τα μαλλιά να μήν πέφτουν στο πρόσωπο,γιατί μεταφέρουν μικρόβια και άν υπάρχει ακμή στο σώμα να αλλάζονται τα εσώρουχα κάθε μέρα.Να μήν χρησιμοποιούνται λιπαρά καλλυντικά ή προίόντα μακιγιάζ γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση και δυσκολεύουν την θεραπεία.Αλλά δέν πρέπει να χρησιμοποιούνται και πολύ στυπτικά προιόντα γιατί αφυδατώνουν και ξηραίνουν το δέρμα με αποτέλεσμα να "σπάει" γρήγορα και να δημιουργούνται πρόωρα ρυτίδες και γήρανση δέρματος.
     Αυτο το βλέπουμε πολλές φορές,όταν γυναίκες που στα νεανικά τους χρόνια έκαναν θεραπεία ακμής με ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια και αλοιφές που ξηραίνουν το δέρμα,να έχουν γηρασμένο δέρμα σε σύγκριση με συνομήλική τους που δέν έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα προιόντα.Γιατί παράλληλα με την θεραπεία της ακμής πρέπει να φροντίζουμε για την ενυδάτωση του δέρματος!