Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!


         Η ζωή του ζευγαριού με την γέννηση ενός μωρού αλλάζει προς το καλύτερο φυσικά,αυξάνονται όμως και οι ευθύνες.΄Ενα νέο μέλος εισέρχεται ανάμεσά τους το οποίο απαιτεί φροντίδα και προσοχή.
    Με την γέννηση ενός μωρού ξεκινά και το υπέροχο ταξίδι της ζωής του!Τα μωρά έχουν μεγάλη ανάγκη από αγάπη και χάδια.Είναι η δεύτερη τροφή τους.Για να αναπτυχθεί όμως σωστά έχει ανάγκη και άλλης φροντίδας όπως αυτή της περιποίησης του ευαίσθητου δέρματός του.
            Το δέρμα των νεογνών διαφέρει από των ενηλίκων.Οι διαφορές είναι οι εξής:
1)Το βρεφικό δέρμα περιέχει περισσότερο νερό.
2)Η κεράτινη στοιβάδα του δερματος είναι 30% λεπτότερη των ενηλίκων.
3)Τα νεογνά δέν διαθέτουν όξινο μανδύα με την γέννηση,αλλά δημιουργείται αργότερα, σιγά-σιγά.Γιαυτό η χρήση σαπουνιών και καθαριστικών στο δέρμα του μωρού απαγορεύεται και πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά καθαριστικά για να μήν μεταβάλλουν την μικροχλωρίδα του δέρματος τους.Τα προιόντα για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δέν πρέπει να περιέχουν αρωματικές ουσίες και χρωστικές,ούτε να κάνουν πολύ αφρό.Το δέρμα τους πρέπει να καθαρίζεται με ήπιο υγρό σαπούνι,που να μήν αφυδατώνει το δέρμα και αμέσως μετά το απαλό σκούπισμα να εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα.
4)Το δέρμα τους δέν έχει ώριμα μελανοκύτταρα γιαυτό και θέλει πολύ προσοχή ώστε να μήν εκτίθενται στον ήλιο γιατί υπάρχει κίνδυνο εγκαύματος από την UV ακτινοβολία.Ειδικά τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δέν πρέπει να εκτίθονται καθόλου στον ήλιο.Τα μεγαλύτερα όταν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια καλό είναι να μήν βγαίνουν έξω.Φυσικά πρέπει να φορουν αντιηλιακό αλλά ειδικό γιαυτήν την ηλικία , μή απορροφήσιμο από το δέρμα και υποαλλεργικό.
5)Οι σμηγματογόνοι αδένες δέν λειτουργούν πλήρως παρά όταν φθάσουν στην εφηβεία.
       Τα ρούχα των βρεφών πρέπει να πλένονται με ειδικά απορρυπαντικά για παιδικά ρούχα για να αποφεύγονται οι αλλεργίες,οι ερεθισμοί,η ξηρότητα και ερυθρότητα του δέρματος καθ΄όσον το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ευαίσθητο.
           Μπάνιο καλό είναι να κάνουν κάθε 2-3 ημέρες εκτός από το τοπικό πλύσιμο , να το σκουπίζουμε απαλά και να μήν αφήνουμε καθόλου υγρασία στο δέρμα τους,γιατί υπάρχει κίνδυνος εξανθήματος.Εννοείται ότι η πάνα πρέπει να αλλάζεται τακτικά για αποφυγή ερεθισμών και να είναι καλής ποιότητας και απορροφητικότητας.
          Τα ρούχα των βρεφών πρέπει να είναι βαμβακερά και να μήν φορούν μάλλινα απ έυθείας στο δέρμα τους γιατί προκαλούν φαγούρα.Πρίν πρωτοφορεθούν πρέπει να πλένονται και να ξεβγάζονται καλά.