Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ!



             Η εγκυμοσύνη είναι μιά σημαντική και ξεχωριστή περίοδος στην ζωή της γυναίκας,με πολλές μεταβολές στον οργανισμό της και ειδικά στο δέρμα της.Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την κατάσταση του δέρματος αλλά και την τριχοφυία.Λόγω των ηυξημένων ποσοστών οιστρογόνων και προγεστερόνης σε συνδυασμό με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εμφανίζονται στο δέρμα της εγκύου μελαγχρωματικές κηλίδες,οι γνωστές μας πανάδες.Η εμφάνισή τους αποτρέπεται  με την χρήση αντιηλιακής κρέμας και αποφυγής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
    Οι μαστοί παρουσιάζουν εντυπωσιακές αλλαγές κατά την κύηση,λόγω των ορμονών,γιατί είναι ένα όργανο του σώματος ορμονοεξαρτώμενο.Από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι μαστοί και οι θηλές τους αυξάνουν σε μέγεθος και οι θηλές σκουραίνουν.Προετοιμάζονται για την γαλουχία,η οποία ρυθμίζεται από την ορμόνη προλακτίνη.Μετά το πέρας του θηλασμού αρχίζουν να μειώνονται σε μέγεθος,δέν επανέρχονται όμως ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πρίν την  κύηση.΄Εχουμε μία πτώση των μαστων και χαλάρωση των μυών.
     Στο σώμα εμφανίζονται ραβδώσεις,οι γνωστές ραγάδες,αρχικά έχουν ιώδες χρώμα όμως με την πάροδο του χρόνου ασπρίζουν.Εμφανίζονται συνήθως στην κοιλιά,στο στήθος και στους γλουτούς.Οι αιτίες εμφάνισής τους είναι κυρίως ορμονικοί ,όμως εξαρτάται και από την  ποιότητα του δέρματος,όπως είναι η έλλειψη ενυδάτωσης και ελαστικότητας με αποτέλεσμα να "σπάει" το δέρμα από την διάταση του λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους.
     Για την πρόληψή τους απαραίτητη είναι η ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος με ειδικά προιόντα , σε συνδυασμό με ήπια μασάζ που αυξάνουν την αιματική κυκλοφορία τροφοδοτώντας τους ιστούς με αίμα,οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αυξάνοντας τον τόνο και την ελαστικότητα του.Η καλή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε , C  και Ω3 λιπαρά καθώς και άφθονο νερό  βοηθά τα μέγιστα στην ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος.
      Το πρόσωπο πρέπει να καθαρίζεται πρωί-βράδυ με γαλάκτωμα και εάν έχουμε λιπαρό δέρμα να συμπληρώνουμε τον καθαρισμό με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνιΗ χρήση ενυδατικής κρέμας πρωί-βράδυ είναι απαραίτητη καθώς και η αντιηλιακή.
      Οι επισκέψεις στην αισθητικό για ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος ανάλογα με τις ανάγκες του είναι απαραίτητες για να αποφύγουμε την αφυδάτωση που εμφανίζεται μετά τον τοκετό.
    Λόγω του βάρους της μήτρας πιέζονται τα αγγεία των κάτω άκρων του σώματος, εμφανίζονται κιρσοί και οι φλέβες διαστέλλονται στα πόδια.Η εγκυμονούσα αισθάνεται βάρος και πόνο στις γάμπες αλλά και πρήξιμο,φαγούρα και αίσθημα καύσους.Εδώ τα ειδικά,ήπια μασάζ θα ανακουφίσουν την εγκυμονούσα,θα τονώσουν την λεμφική και αιματική κυκλοφορία,αποτρέποντας την δημιουργία κιρσών και φλεβίτιδας!

        Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων ηλεκτροθεραπείας,ραδιοσυχνοτήτων,φωτόλυσης ή λέιζερ κλπ.τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

    Μετά τον τοκετό όσο πιό νωρίς φροντίσει για την αποκατάσταση των βλαβών του δέρματος,τόσο καλύτερα!Και οι ραγάδες αναπλάθονται και το πεσμένο στήθος ανορθώνεται και συσφίγγεται.Με τις κατάλληλες θεραπείες προσώπου-λαιμού-ντεκολτέ στην αισθητικό θα καταπολημηθεί η αφυδάτωση,οι πανάδες,οι μελαγχρωματικές κηλίδες και το δέρμα θα επανακτήσει την ενυδάτωση,το ομοιόμορφο χρώμα του και θρέψη του!
    Κατά την περίοδο αυτή λοιπόν οι αισθητικές περιποιήσεις είναι απαραίτητες τόσο για την καλή διατήρηση του δέρματός της όσο και για την ψυχολογία της.