Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Διατηρείστε υγιή και νεανική την επιδερμίδα σας με σωστή περιποίηση στο σπίτι!


-       Η επιδερμίδα είναι το ανώτερο στρώμα του δέρματος,είναι το όργανο που προστατεύει το σώμα από τις εξωτερικές επιθέσεις όπως την ηλιακή ακτινοβολία,τους ρύπους και τα καπνογόνα,το κρύο και την ζέστη αλλά και τον αέρα!Παράλληλα διατηρεί την σωστή θερμοκρασία του σώματος.
      Για να επιτελεί όμως αυτές τις σημαντικές λειτουργίες πρέπει να την διατηρούμε καθαρή και ενυδατωμένη! Ο καθαρισμός της πρέπει να γίνεται  πρωί-βράδυ με ειδικό προιόν ανάλογα με τον τύπο του δέρματος.Πολλές πιστεύουν ότι αφού δέν έχουν βάλει make up το πρωί δέν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της επιδερμίδας το βράδυ.΄Αλλες νομίζουν ότι με το να πλύνουν το πρόσωπό τους με σκέτο νερό το καθαρίζουν!Λανθασμένη αντίληψη.Το γαλάκτωμα καθαρισμού είναι απαραίτητο καθαριστικό τόσο για το λιπαρό όσο και για το ξηρό δέρμα.
        Στο λιπαρό δέρμα βοηθά στην απομάκρυνση του σμίγματος που φράσσει τους πόρους και δημιουργεί τους φαγέσωρες(μαύρα στίγματα).Αφού το απλώσουμε με ελαφρύ μασάζ στο δέρμα του προσώπου και λαιμού το ξεπλένουμε με νερό της βρύσης,το σαπουνίζουμε με ένα ήπιο υγρό καθαριστικό για να απομακρυνθούν τα κατάλοιπα του γαλακτώματος και των ουσιών που φράσσουν  τους πόρους και εμποδίζουν την άδηλο αναπνοή του δέρματος.Εάν καθαρίζουμε το λιπαρό δέρμα μόνο με υγρό σαπούνι με την παροδο του χρονου θα αφυδατωθεί! Βάζουμε εν συνεχεία την τονωτική λοσιόν με σπρέυ ή με βαμβάκι.Η λοσιόν είναι απαραίτητη γιατί επαναφέρει το PH του δέρματος.
       Το ξηρό δέρμα και αφυδατωμένο δέρμα το καθαρίζουμε  με γαλάκτωμα,το ξεπλένουμε με νερό και το σκουπίζουμε ταμποναριστά,χωρίς τρίψιμο.Δέν χρησιμοποιούμε υγρό καθαριστικό.Το γαλάκτωμα  πρέπει να ξεπλένεται με νερό   και όχι  να αφαιρείται με λοσιόν σε βαμβάκι.Σ΄αυτήν την περίπτωση ελάχιστο γαλάκτωμα αφαιρείται,το υπόλοιπο παραμένει στο δέρμα βλάπτοντάς το αφού δέν αφαιρείται τελείως από το δέρμα.Η τονωτική λοσιόν μετά το γαλάκτωμα είναι απαραίτητη.
    Και το ευαίσθητο δέρμα έχει ανάγκη από καθαριότητα πρωί-βράδυ! Ευαίσθητο  μπορεί να είναι ένα ξηρό δέρμα αλλά και ένα λιπαρό.Η ευαισθησία δημιουργείται από την έλλειψη  περιποίησης ενός δέρματος ή από την χρήση ακατάλληλων προιόντων π.χ.καθαρισμός δέρματος μόνο με σαπούνι(πλήν ακνεικών δερμάτων),χρήση κρεμών και ορρών με πολλά λιπαρά συστατικά και χημικές ουσίες,υπερβολικό πλύσιμο δέρματος και αλόγιστη χρήση ηλιακής ακτινοβολίας.Επίσης από άγχος και στρές ή από την λήψη ορισμένων φαρμάκων.Το να χρησιμοποιούμε τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί  η μητέρα μας ή η φίλη μας είναι λάθος γιατί πρέπει να τα επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματός μας.Μία λάθος κρέμα προσώπου μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο δέρμα.Εάν σε ένα λιπαρό δέρμα χρησιμοποιήσουμε μια λιπαρή κρέμα, θα φράξουν οι πόροι,το δέρμα δέν θα μπορεί να αναπνέει και θα δημιουργηθούν σπυράκια,μαύρα στίγματα και η χροιά του δέρματος θα γίνει θαμπή.΄Ετσι δημιουργείται το ασφυξιακό δέρμα!  Αντίθετα εάν σε ένα ξηρό δέρμα δέν δώσουμε κρέμα με τα σχετικά συστατικά για θρέψη και ενυδάτωση θα οδηγηθεί σε πρόωρη γήρανση.
       Τα αποτελέσματα της κακής συνήθειας να μην περιποιούμεθα σωστά το δέρμα μας θα φανεί στο μέλλον,με την εμφάνιση ρυτίδων,χαλάρωσης,θαμπής όψης,κοκώδους υφής κλπ.

       Η αντιηλιακή καθημερινή προστασία με αντιηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη,ειδικά στα νησιά μας με ανανέωση καθε 2-3 'ώρες.Η αντίληψη ότι βάζουμε αντιηλιακή κρέμα μόνο στην παραλία είναι λανθασμένη!
    Εκτός των παραπάνω η σωστή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο για την υγεία του δέρματος.Η κατανάλωση πρωτεινών,φρούτων,λαχανικών και η αποφυγή των λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών,των γλυκών και των αναψυκτικών θωρακίζει την υγεία του δέρματος.Η πόση ενάμισυ λίτρου νερού με δύο είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμού και την ενυδάτωση του δέρματος.Το κάπνισμα και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται γιατί και τα δύο αφυδατώνουν το δέρμα και το οδηγούν σε πρόωρη γήρανση.

   Ο καλός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία και ομορφιά του δέρματος!
   Με τα παραπάνω θα παρατείνετε την υγιή εμφάνιση του δέρματός σας!

  
     
        Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου & Κυκλάδων ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΕΠΑΔΩΚΥ),Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),Αντιπρόεδρος  Ο.Ε.Β.Ε. Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.