Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Περιποίηση δέρματος στην Εμμηνόπαυση!


           Η κυτταρίτιδα είναι ένα αντιαισθητικό φαινόμενο του δέρματος,εσωτερικά και εξωτερικά,που έχει την μορφή "φλούδας πορτοκαλιού" και δημιουργείται από πολλούς παράγοντες οι κυριότεροι των οποίων είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και οι ορμονικές  διαταραχές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας(εφηβεία,εγκυμοσύνη,πολυκυστικές ωοθήκες,κλιμακτήριος).Επιδεινώνεται από κάποιες καθημερινές συνήθειες,όπως το κάπνισμα,η κατανάλωση αναψυκτικών,αλκοόλ και γρήγορου φαγητού,η μειωμένη πρόσληψη νερού,τα πολύ στενά ρούχα που δέν επιτρέπουν την ελευθερία κινήσεων,η καθιστική ζωή αλλά και η ορθοστασία. Είναι γνωστό ότι προσβάλλει και άτομα που δέν έχουν πρόβλημα με το βάρος τους.
       Η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας γίνεται ΜΟΝΟ με τοπική αγωγή,όπως είναι το μασάζ είτε χειρός είτε ενδοδερμίας.Με το να χάσει βάρος η γυναίκα δέν θα διώξει την κυτταρίτιδα ακόμα και άν περνά πολλές ώρες στο γυμναστήριο.Εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς,κοιλιά ,πόδια,μπράτσα,πλάτη και στο εσωτερικό των γονάτων.

           Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος,ενεργοποιεί την κινητοποίση της λέμφου,ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες και η κατακράτηση υγρών αιτίες δημιουργίας της κυτταρίτιδας.Το  λεμφικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο αγγείων σκοπός του οποίου είναι η απομάκρυνση των τοξινών κλπ.βλαβερών ουσιών από το σώμα.Εάν δέν λειτουργεί σωστά δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.
    Πρέπει να γίνεται από σωστά εκπαιδευμένα άτομα,με ανοδικές κινήσεις,σύμφωνα με το λεμφικό σύστημα ώστε να απομακρυνθούν τα οιδήματα που προκαλεί η κυτταρίτιδα σε προχωρημένο στάδιο.Βοηθά στην γρήγορη και αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και στην τόνωση(ελαστικότητα)και αναζωογόνηση του δέρματος.Οι λάθος χειρισμοί από ανειδίκευτα άτομα μπορούν να χειροτερεύσουν το πρόβλημα ή να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες.
     Τα στάδια της κυτταρίτιδας είναι 3,στο πρώτο η κυτταρίτιδα δέν φαίνεται με γυμνό μάτι αλλά πιέζοντας το δέρμα ανάμεσα στα δύο δάκτυλα,στο δεύτερο είναι ορατή και στο τρίτο,την οιδηματώδη, φαίνεται, πονάει το δέρμα και ο υποκείμενος ιστός.
  Με το μασάζ καταπολέμησης της κυτταρίτιδας ωφελείται διπλά το σώμα γιατί αφ΄ενός προκαλεί χαλάρωση από το στρές και ευεξία,αφ΄ετέρου καταπολεμά την ξηροδερμία χαρίζοντας ελαστικότητα και σύσφιξη στο δέρμα.
     Τα μασάζ γίνονται με ειδικό λάδι αρωματοθεραπείας,που περιέχει συνήθως κισσό,καφείνη,θυμάρι,λεβάντα,κυπαρίσι κλπ.
        Με το μασάζ  οι τοξίνες αποβάλλονται και το δέρμα δέν χαλαρώνει γιατί γίνεται παράλληλα και σύσφιξη.Από τις πρώτες συνεδρίες φαίνονται τα αποτελέσματα στην μείωση της κυτταρίτιδας και στο χάσιμο πόντων τοπικά.Το μασάζ ενδερμολογίας έχει τα ίδια αποτελέσματα με το μασάζ χειρός,είναι μιά μέθοδος γνωστή από τα παληά χρόνια,απλά τα σύγχρονα μηχανήματα είναι πιό τελειοποιημένα.

    Είναι μύθος η αντίληψη ότι εάν αρχίσουμε μασάζ και τα σταματήσουμε θα χαλαρώσει το δέρμα.Αντίθετα το δέρμα συσφίγγει.
    Απαιτούνται συνήθως 12-18 συνεδρίες για να ελαχιστοποιηθεί η κυτταρίτιδα ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ευρίσκεται και την ηλικία του ατόμου.Στα νέα άτομα έχουμε πιό γρήγορα αποτελέσματα.Είναι γνωστό ότι η κυτταρίτιδα δέν εξαφανίζεται τελείως από τους ιστούς,ελαχιστοποιείται και με μια συντήρηση 2 φορές περίπου τον μήνα συντηρούμε το αποτέλεσμα.




         Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου & Κυκλάδων ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΕΠΑΔΩΚΥ ),Αντιπρόεδρος  Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),Αντιπρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε. Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.