Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!


      Η ξηροδερμία είναι μιά δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς τώρα τον χειμώνα.Προκαλείται κυρίως από τον ψυχρό αέρα της ατμόσφαιρας αλλά και από τον θερμό αέρα του σπιτιού ή της εργασίας.ειδικά από τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά.Το δέρμα χάνει την υγρασία του και ξηραίνεται.
    Εμφανίζεται όχι μόνο στο δέρμα του προσώπου αλλά και σε όλο το σώμα,πόδια,χέρια και πλάτη.
     Τα συμπτώματα της είναι κυρίως κνησμός(φαγούρα),ραγάδες,ερυθρότητα και απολέπιση(ξεφλούδισμα).Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση,αλλεργίες,έκζεμα,δερματίτιδες και άγχος είναι πιό επιρρεπή στην ξηροδερμία.
 
     Πρόληψη της ξηροδερμίας:Η ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ !
 Θα την πετύχουμε με τους εξής 10 τρόπους:

1.Αποφεύγουμε τα μπάνια με πολύ ζεστό νερό και προτιμούμε τα σύντομα ντούς με μέτρια ζεστό νερό.
2.Τα καθαριστικά προσώπου και σώματος πρέπει να είναι ήπια.Τα προιόντα που αφρίζουν πολύ προκαλούν ξηροδερμία.
3.Το δέρμα πρέπει να το στεγνώνουμε καλά,ταμποναριστά,αποφεύγοντας το έντονο τρίψιμο.Η υγρασία που τυχόν θα μείνει στο δέρμα από ένα πρόχειρο σκούπισμα προκαλεί ξηροδερμία.
4.Μετά το μπάνιο ή το πλύσιμο του προσώπου πάντοτε να βάζουμε την κατάλληλη κρέμα σώματος ή προσώπου.Να μήν ξεχνάμε την ενυδάτωση των χεριών με μία θρεπτική κρέμα όχι μόνο πρίν τον ύπνο αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας όταν μας το επιτρέπουν οι δραστηριότητές μας,πχ.πηγαίνοντας το πρωί για την δουλειά,για ψώνια,βλέποντας τηλεόραση κλπ.Τα χείλη είναι μιά περιοχή ευαίσθητη περιοχή του προσώπου που χρειάζεται καθημερινά κρέμα για να αποφεύγονται τα σκασίματα.
5.Έχει παρατηρηθεί από πολλές ότι μετά το λούσιμο των μαλλιών ή το μπάνιο το δέρμα του προσώπου "τραβάει" ακόμα  και σε περιπτώσεις που ΄εχουμε λιπαρό δέρμα.Αυτό δέν θα το έχουν εάν πρίν το λούσιμο ή το μπάνιο βάλουν στο πρόσωπό τους λίγη κρεμομάσκα ή γαλάκτωμα καθαρισμού.Εάν μάλιστα βάλουν την κρεμομάσκα 1-2 ώρες πρίν θα ενυδατώσουν το δέρμα τους περισσότερο.
6.Πίνουμε αρκετό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας  ώστε ο οργανισμός  να είναι ενυδατωμένος.Τα λαχανικά και τα φρούτα ενυδατώνουν το δέρμα ενώ τα Ω3 λιπαρά οξέα που προσλαμβάνουμε με τους ξηρούς καρπούς,τα αυγά και τα ψάρια εμποδίζουν την αφυδάτωση του δέρματος.
7.Τις μέρες που κάνει έντονο κρύο η χρήση προστατευτικών μάλλινων γαντιών είναι απαραίτητη για την προστασία των χεριών.Επίσης ελαστικά γάντια φοράμε και όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι για να προφυλάσονται από τα απορρυπαντικά και τα χημικά που περιέχουν.
8.Σε ένα λιπαρό δέρμα,νεανικό αρκεί η ενυδατική κρέμα  κάθε πρωί,πρίν την αντιηλιακή.Στο ξηρό όμως δέρμα και ώριμο η πρωίνή  κρέμα πρέπει να είναι και προστατευτική ώστε να εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα.
9.Περιορίζουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ γιατί αφυδατώνει και ξηραίνει το δέρμα.
10.Το κάπνισμα εντείνει την ξηροδερμία και την αφυδάτωση,γιαυτό όσο μπορούμε το αποφεύγουμε.

       Η επίσκεψη στην Αισθητικό για μερικές βαθιές ενυδατώσεις προσώπου είναι απαραίτητες τώρα τον χειμώνα ώστε το δέρμα να έχει άμυνες ενάντια στην ξηροδερμία.΄Ετσι θα αποτρέψουμε την αφυδάτωση και τον σχηματισμό ρυτίδων.Με τα ειδικά μασάζ στο ινστιτούτο θα ενεργοποιήσουμε την κυκλοφορία του αίματος,ώστε να φέρουμε μέχρι την επιδερμίδα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που τόσο τα έχει ανάγκη αυτήν την εποχή!