Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε ταιριάζουν στο δέρμα σας?


     Τα καλλυντικά είναι προιοντα που χρησιμοποιούμε είτε για τον καθαρισμό του δέρματος είτε για ενυδάτωση,αντιγήρανση,εξισορρόπηση λιπαρότητος κλπ.Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και μας προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις.Είναι όμως και ένα αισθητήριο όργανο που πολλές φορές δείχνει την εσωτερική μας κατάσταση όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχική.Πχ εάν μία τροφή μας πειράξει,είτε λόγω αλλοίωσης είτε λόγω δυσανεξίας σε κάποια συστατικά θα εμφανισθεί στο δέρμα μας αλλεργία.Εάν φοβηθούμε πολύ το δέρμα μας "κιτρινίζει",εάν εκνευρισθούμε θα "κοκκινίσει" κλπ.Εάν εκτεθούμε πολύ στον ήλιο,ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα εμφανίσει φωτοευαισθησία η οποία εκδηλώνεται με ερύθημα(κοκκίνισμα) μικρά σπυράκια,κνησμό(φαγούρα),ευρυαγγείες αλλά και σημάδια γήρανσης.
    Το δέρμα για να διατηρείται υγιές χρειάζεται σωστό καθαρισμό,ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία.Το δέρμα του σώματος σχεδόν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου καλύπτεται με τα ρούχα.Τί γίνεται όμως με το δέρμα του προσώπου που είναι εκτεθειμένο όλες τις ημέρες του χρόνου στον ήλιο,στην ρύπανση της ατμόσφαιρας(σκόνες,καπνογόνα,μακιγιάζ),έντονο αερα,κρύο  κλπ?
      Εδώ πρέπει να προσέχουμε περισσότερο γιατί το πρόσωπό μας είναι ο καθρέπτης όλου του σώματος! Οι τύποι του δέρματος είναι 3,το ξηρό δέρμα(ελάχιστους σμιγματογόνους αδένες ,λεπτό και διάφανο),το λιπαρό δέρμα με πολλούς σμιγματογόνους αδένες και λιπαρότητα,τάση για ακμή,πιό παχύ,με τρίχωμα πολλές φορές) και το μικτό δέρμα (λιπαρό στο Τ του προσώπου(μετωπο,μύτη,πηγούνι) και ξηρό στις παρειές). Ο κάθε τύπος δέρματος απαιτεί ξεχωριστή περιποίηση και αυτήν θα μας την συστήσει η αισθητικός η οποία αφού κάνει  επιμελή διάγνωση δέρματος θα μας συστήσει τα κατάλληλα προιόντα(καλλυντικά) σύμφωνα με την ηλικία μας,τον τρόπο ζωής,τον τύπο  και τις ανάγκες του. Η ευαισθησία του δέρματος δέν είναι τύπος αλλά κατάσταση στην οποία περιέρχεται είτε από ακατάλληλα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε είτε από ελλειπή περιποίηση δέρματος.Όταν λέμε ακατάλληλα καλλυντικά εννοούμε αυτά που περιέχουν λανολίνη,βαζελίνη,αλκοόλη,αρώματα,χρωστικές κλπ.Ακατάλληλο επίσης καλλυντικό είναι αυτό που ΔΕΝ μας ταιριάζει! πχ. σε ένα λιπαρό δέρμα ένα καλλυντικό με λάδια Τα ακριβά καλλυντικά προιόντα δέν σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα!
      Η όψη και η ποιότητα του δέρματος είναι πολύ πιο σημαντικές από όλα εκείνα που μια γυναίκα φροντίζει στην εμφάνιση της .Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το περιποιημένο δέρμα καθρεφτίζει την στάση μας προς τον εαυτό μας, την θηλυκότητα μας και τελικά είναι αυτό που έλκει τους άλλους.
   Όταν γενιέται ο άνθρωπος το δέρμα του είναι σφριγηλό,ενυδατωμένο και καθαρό.Με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν και εμφανίζονται διάφορα αισθητικά προβλήματα όπως κηλίδες από τον ήλιο και πανάδες,αφυδάτωση από υπερβολική χρήση σαπουνιών,έλλειψη ενυδάτωσης αλλά και έκθεση στον ηλιο και τέλος χαλάρωση και ρυτίδες! Το γυναικείο δέρμα επηρεάζεται και από ορμονικές διαταραχές από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση!
  Ειναι γνωστό ότι όχι μόνο το δέρμα αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός μας γερνά.¨Ομως στο χέρι μας είναι να γεράσουμε όμορφα χωρίς πολλές ρυτίδες,χαλάρωση,πανάδες κλπ. σημάδια γήρανσης που και χρόνια μας προσθέτουν και μας επιβαρύνουν ψυχολογικά !

     
   Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016 και 29504  . www.katerinadayspa.gr