Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Περιποίηση δέρματος με ψωρίαση!

    Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, μιά δερματοπάθεια με γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος,που προκαλεί πολλές φορές κνησμό(φαγούρα)ερυθρότητα,φλεγμονή και υπερκερατώσεις(κερατινοποίηση) αλλά δέν είναι μεταδοτική.Εκδηλώνεται με τραχιές(ξηρές)κόκκινες πλάκες και φολλίδες(λέπια). Είναι  κληρονομική δερματοπάθεια αλλά υπάρχουν και κάποιες αιτίες που την προδιαθέτουν,όπως το 'αγχος και το ψυχολογικό σόκ ,η λήψη ορισμένων φαρμάκων ,ορμονικοί λόγοι,διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και τραυματισμοί δέρματος.Το ανοσοποιητικό  σύστημα στέλνει λάθος σήματα στο δέρμα, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερα κύτταρα.Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα,εμφανίζεται όμως κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής,στους αγκώνες,στον κορμό και στα γόνατα .Η ψωρίαση έχει διάφορες μορφές:ερυθροδερμική,κατά πλάκας,σταγονοειδής κλπ.
    Η περιποίηση ενός δέρματος με ψωρίαση στοχεύει στην  ενυδάτωση ώστε να μειώνεται η ξηρότητα,η ερυθρότητα ,ο κνησμός και ο σχηματισμός φολίδων.Στόχος είναι η προστασία και η ενίσχυση του δερματικού φραγμού.Το καθημερινό μπάνιο με μαλακτικά προιόντα είναι απαραίτητο,αποφεύγοντας φυσικά τα σκληρά σαπούνια και το ζεστό νερό γιατί αφυδατώνουν το δέρμα και εντείνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.Παράλληλα αποφεύγουμε το έντονο τρίψιμο και σκούπισμα.
     Πολλές φορές  η ψωρίαση εμφανίζεται στο κεφάλι,γύρω από το μέτωπο και τις παρειές.Φροντίζουμε το δέρμα όπως ένα ευαίσθητο δέρμα.Τα ειδικά μασάζ με ενυδατικό λάδι ή κρέμα θα ομαλοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα βοηθήσει  στην απόπτωση των φολίδων χωρίς ερεθισμό! Θα βοηθήσει στην χαλάρωση από το άγχος και στρές,πολύ σημαντικό για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της νόσου.Η ήπια ηλιοθεραπεία καταπραύνει τα συμπτώματα γιατί η έκθεση στη φωτεινή ενέργεια  βοηθά το δέρμα να παράγει Βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.Μάσκες από λάσπη της Νεκράς θάλασσας βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος.Οι ενυδατικές μάσκες καταπραύνουν  το δέρμα από τον ερεθισμό και τον κνησμό.Βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων και στην επούλωση των πληγών από τυχόν ξύσιμο.
        Οι συχνές ενυδατώσεις του δέρματος που συνδιάζονται με μασάζ χειρός , στην αισθητικό ανακουφίζουν  και διατηρούν όσο γίνεται ελαστικό το δέρμα,ενυδατωμένο προσφέροντας αφ΄ενός μεν  βελτίωση της εικόνας του δέρματος αφ΄ετέρου δε βελτίωση της ποιότητας ζωής και της  ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου.
     Η φωτοθεραπεία μειώνει το ταχύ ρυθμό παραγωγής των κυττάρων και αποτρέπει τις εξάρσεις των συμπτωμάτων.
    Τα μασάζ  προσώπου και σώματος με έλαια όπως το λάδι αβοκάντο ή φυτού Αγγελικής  χαλαρώνουν,διώχνουν την ένταση,το στρές και το άγχος  που εντείνουν τα προβλήματα της ψωρίασης και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η θεραπεία με ιαματικά λουτρά επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης του δέρματος γιατί έχουν επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των βλαβών.
 Το κάπνισμα και το αλκοόλ επιδεινώνουν την ψωρίαση.
   Αντίθετα ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.

 
    
  
     Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016 και 29504  .  www.katerinadayspa.gr