Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ







          Τον  τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το νέφος αιθαλομίχλης που εμφανίσθηκε πάνω από την Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη.Αυτό το νέφος,όπως λένε οι ειδικοί,δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτών των πόλεων για οικονομικούς λόγους για θέρμανση στα σπίτια τους καίνε όχι πετρέλαιο αλλά ξύλα και άλλα υλικά που καιγόμενα ο καπνός τους δημιουργεί αυτό το τοξικό νέφος.
        Τα τελευταία χρόνια η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους απασχολεί όλο και περισσότερο τις οικολογικές οργανώσεις και τα επαγγέλματα υγείας.Οι ρύποι αυτοί επιβαρρύνουν την ατμόσφαιρα,το ζωικό και φυτικό βασίλειο,την θάλασσα,το έδαφος αλλά κυρίως εμάς τους ανθρώπους!Η υγεία μας κινδυνεύει από την μολυσμένη με ρύπους ατμόσφαιρα,γιατί προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις,σ αυτήν.Η νοσηρότητα και θνησιμότητα αυξάνει.Την ρύπανση προκαλεί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα,του διοξειδίου του θείου και τα διάφορα σωματίδια(σκόνη,καπνός,βαρέα μέταλα) που εκπέμπονται από τα οχήματα,τις βιομηχανίες,τα συστήματα κεντρικών θεμάνσεων και ψύξεων καθώς και τους  πυρηνικούς και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς,σε συνδυασμό με την εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.Η στιβάδα αυτή του όζοντος ,απορροφώντας μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας προστατεύει την ζωή μας,κυρίως από δερματικές παθήσεις.
     Η εισπνοή των τοξικών ουσιών είναι επικίνδυνη για την υγεία όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων και όχι μόνο!
   Οι δηλητηριώδεις ουσίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταστρέφουν το προστατευτικό στρώμα του δέρματος προκαλώντας ερεθισμούς,ευαισθησία,αλλεργίες, ξηρότητα,αφυδάτωση,μείωση της ελαστικότητας,αυξημένη χαλάρωση,γήρανση και τραχειά υφή.Απορροφώνται από το δέρμα και προκαλούν τοξικές βλάβες.Το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται πολύ με συνέπεια την  γήρανση του δέρματος.
     
      Πώς θα προφυλάξουμε το δέρμα μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

      Πρώτο μέλημά μας είναι ο σχολαστικός καθαρισμός του κάθε βράδυ ,για να απομακρυνθούν οι ρύποι,το σμήγμα με την σκόνη και τα νεκρά κύτταρα,ώστε τα επιδερμικά κύτταρα να μπορούν να αναπνέουν κατά την διάρκεια της νύκτας και να "αποτοξινωθούν" από την επαφή με τις βλαβερές ουσίες της ατμόσφαιρας.Με τον επιμελή καθαρισμό του δέρματος κάθε βράδυ καθυστερούμε την φθορά του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.΄Οπως γνωρίζουμε ,το δέρμα μας είναι το πρώτο που έρχεται σε επαφή με την ρύπανση του περιβάλλοντος,ειδικά του προσώπου μας,γιατί το σώμα μας καλύπτεται από τα ρούχα.Ακολουθούν οι πνεύμονες με την εισπνοή των δηλητηριώδων ουσιών,και εν γένει το σώμα μας με την διατροφή και λήψη φυτοφαρμάκων,συντηρητικών κλπ.
   Μετά τον σχολαστικό καθαρισμό του δέρματος το βράδυ ,η χρήση αντιοξειδωτικών κρεμών,με βιταμίνες Ε και C, είναι απαραίτητη για την ανανέωση και αναζωογόνηση του.
    Το πρωί,μετά τον καθαρισμό με γαλάκτωμα και λοσιόν, εκτός από την αντιηλιακή μας κρέμα χειμώνα-καλοκαίρι πρέπει να χρησιμοποιούμε προστατευτικές-ενυδατικές κρέμες για να το προφυλάσουν από την ρύπανση που προαναφέραμε.Αυτές οι κρέμες δημιουργούν ένα προστατευτικό φίλμ,μια ασπίδα προστασίας!

      Οι επαγγελματικές θεραπείες στην αισθητικό μας ,π.χ.αναδόμησης δέρματος,'αλλες με οξέα φρούτων,καθαρίζουν σε βάθος το δέρμα ,διεγείρουν την ανανέωση των κυττάρων και διώχνουν την  γκρίζα και θαμπή όψη του δέρματος.Παράλληλα ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα,ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και την κυτταρική ανανέωση.

. Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,Πρόεδρος Συλλόγου Επαγ/τιών Αισθητικών Δωδ/σου,Γεν.Γραμματέας Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ελλάδος,μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επιμελητηρίου Δωδ/σου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας   katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016