Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

         Το λιπαρό δέρμα χαρακτηριζεται από υπερβολική έκκριση σμίγματος, λιπαρή και αντιαισθητική όψη.Χρειάζεται συχνό καθάρισμα για να απομακρύνεται η λιπαρότητα και η σκόνη που προσκολλάται εύκολα.Αυτή η υπερβολική σμιγματόρροια έχει σάν αποτέλεσμα πολλές φορές την εμφάνιση της ακμής,ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας.Η ακμή απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και φροντίδα.
      Το μεικτό δέρμα χαρακτηρίζεται από λιπαρές και ξηρές περιοχές.Λιπαρές είναι το μέτωπο,το πηγούνι, δίπλα στην μύτη και ξηρές τα μάγουλα.
    Η λιπαρότητα του δέρματος εξαρτάται από το σμίγμα που εκκρίνουν  οι σμηγματογόνοι αδένες.Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους αδένες αυτούς, εκκρίνουν περισσότερο σμίγμα,με αποτέλεσμα να έχουμε ανοικτούς πόρους και υπερκεράτωση της επιδερμίδας,ειδικά στο πρόσωπο.Η ομαλή έκκριση σμίγματος προστατεύει το δέρμα και αυξάνει την ελαστικότητά του,γιαυτό και τα λιπαρά δέρματα "σπάνε" πιό δύσκολα από τα ξηρά.Το σμίγμα περιέχει λιπαρά οξέα,σκουαλένιο,εστέρες κηρού και χοληστερόλη.Τα λιπαρά οξέα ευθύνονται για τον σχηματισμό των φαγεσώρων(μπιμπικιών)και είναι ερεθιστικές ουσίες.Η ακμή είναι η φλεγμονή των σμιγματογόνων αδένων και αποτελείται από φαγέσωρες,βλατίδες,φλύκταινες,κύστες,οζίδια και ουλές.Είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος κυρίως στην εφηβεία.΄Ομως πολλές γυναίκες εμφανίζουν ακμή και σε μεγαλύτερη ηλικία.Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία διαρκεί πολλά χρόνια.Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο,στην πλάτη και στο στήθος.΄Εχει διάφορες μορφές,ανάλογα με την βαρύτητά της,όπως την κοινή,την βλατιδώδη,την φλυκταινώδη και την κυστική.
       Ακμή όμως δημιουργείται και από ακατάλληλα ή λιπαρά καλλυντικά,όταν περιέχουν λανολίνη,βαζελίνη,χημικά και διάφορα έλαια.
      Η λήψη ωρισμένων φαρμάκων αλλά και ορμονών ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής.
   Η εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον(κουζίνα,θερμοκήπια,πλυντήρια) οι ρύποι περιβάλλοντος ή εργασίας, όλα αυτά είναι αιτίες εμφάνισης ακμής.
    Επίσης οι καταστάσεις άγχους και στρές καθώς και ορμονικοί λόγοι(εγκυμοσύνη,πολυκυστικές ωοθήκες,κλιμακτήριος.

        Η ακμή θέλει συστηματική θεραπεία και σε βαρηές περιπτώσεις και φαρμακευτική αγωγή.Ο καθαρισμός της περιοχής με ακμή  γίνεται πρωι-βράδυ με ειδικά προιόντα για την περίπτωση και όχι με κοινά σαπούνια που αφυδατώνουν την περιοχή ξηραίνοντας την επιδερμίδα.Συχνά παρατηρούμε ότι δέρματα που είχαν ακμή και για μακρύ χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν ισχυρά σαπούνια και αλοιφές, να έχει "σπάσει" το δέρμα τους και να έχουν δημιουργηθεί λεπτές ρυτίδες και ευαισθησία.Αυτό συμβαίνει γιατί διαταράχθηκε ο όξινος μανδύας του δέρματος που το προστατεύει από την αφυδάτωση.
    Η θεραπεία της ακμής πρέπει να είναι συστηματική σε όλη την πάσχουσα περιοχή.Ο καθαρισμός των φαγεσώρων(μπιμπικιών)με ατμό και όζον ,είναι απαραίτητος για να απομακρύνεται το σμίγμα.Με τον ατμό αυξάνεται η αιματική κυκλοφορία και το όζον ενεργεί μέχρι τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για την θεραπεία της ακμής,πολλές φορές αρκετούς μήνες.Συνήθως τα πάσχοντα άτομα είναι ανυπόμονα και δέν τηρούν τις συμβουλές της αισθητικού.



      Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου(ΣΕΠΑΔΩ),Γεν.Γραμμματέας Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),μέλος  Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.