Πέμπτη 25 Απριλίου 2013


ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΟΚΟΦΟΙΝΙΚΑ




      Ο κοκκοφοίνικας είναι ένα φοινικόδεντρο των τροπικών χωρών.Ο καρπός του,η καρύδα, χρησιμοποιείται για την καθημερινή τροφή ανθρώπων,ειδικά των τροπικών χωρών,γιατί έχει μεγάλη θρεπτική αξία.Εκτός από τροφή,το γάλα,το βούτυρο και το λάδι του κοκοφοίνικα(coconat oil) χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία σε καλλυντικά,σε σαπούνια,σε αντιηλιακά κλπ.Η καρύδα θεωρείται το "δέντρο της ζωής" γιατί θεραπεύει πολλές ασθένειες.
   ΄Εχει αντιμικροβιακές,αντιπαρασιτικές ιδιότητες και δρά κατά των ιών και μυκήτων,γιαυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων(έκζεμα,ψωρίαση,δερματίτιδες κλπ.)Μειώνει την χοληστερίνη,την εμφάνιση οστεοπόρωσης,ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει την έκκριση των ορμονών του οργανισμού.Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα,προστατεύοντας από την εμφάνιση του διαβήτη.
    Περιέχει πολλές βιταμίνες(Ε,Κ κ.ά),φυτικές ίνες,αμινοξέα,μεταλικά άλατα,ασβέστιο,καλλιο,μαγνήσιο,πολυφαινόλες,εστέρες,σίδηρο και ηλεκτρολύτες.Τελευταία λέγεται ότι δρά θεραπευτικά κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.Τούτο οφείλεται στο λαυρικό οξύ που περιέχει,ένα πολύτιμο  συστατικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα,βελτιώνει την πνευματική διαύγεια και μειώνει τα συμπτώματα της άνοιας.Ωφελεί την λειτουργία της καρδιάς,των νεφρών,του ήπατος αλλά προστατεύει και τα δόντια από την τερηδόνα.
    Το λάδι καρύδας προέρχεται από την φλούδα της ΄ωριμης καρύδας και θεωρείται ένα από τα πιό υγιεινά λάδια του κόσμου.Στις ασιατικές και τροπικές χώρες χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική,γιατί έχει μεγάλη διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
   
      Η περιποίηση του δέρματος,ειδικά του ξηρού και αφυδατωμένου, με λάδι καρύδας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες,έχει αντιγηραντικές ιδιότητες,θρεπτικές και βαθιά ενυδατικές γιατί διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες και απορροφάται εύκολα.Τα αντιηλιακά που περιέχουν λάδι καρύδας προστατεύουν κατά 20%  περισσότερο από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και  από την αφυδάτωση.Τα καθαριστικά (σαπούνια και πήλιγκ)με λάδι καρύδας αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα,καθαρίζουν σε βάθος και αποτοξινώνουν το δέρμα,χωρίς να το ερεθίζουν.
   Τα προιόντα ντεμακιγιάζ των ματιών που περιέχουν λάδι καρύδας αφαιρούν το μακιγιάζ προστατεύοντας παράλληλα την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.
   Αλλά και στα μαλλιά ωφελεί το μασάζ με λάδι καρύδας γιατί καταπολεμά την ξηροδερμία και την πιτυρίδα,ενυδατώνοντας το τριχωτό της κεφαλής.Το μασάζ στις ρίζες των μαλλιών με λάδι καρύδας θρέφει τα σπασμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά και τους χαρίζει λάμψη και ζωντάνια.Επίσης πρίν το λούσιμο,η μάσκα μαλλιών με λάδι καρύδας ωφελεί πολύ!.
  
       Καλλυντικά που περιέχουν λάδι καρύδας έχουν πολύτιμες ιδιότητες λόγω των συστατικών του.΄Εάν ρίξουμε λίγο λάδι καρύδας στην μπανιέρα και μείνουμε για λίγη ώρα θα μας χαλαρώσει,διώχνοντας το στρές και την κούραση αλλά και το δέρμα μας θα ενυδατώσει και θα το τονώσει!




          

              

          Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου(ΣΕΠΑΔΩ),Γεν.Γραμμματέας Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),μέλος  Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.