Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΡΕΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;





         Το πρόσωπο είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με τον συνάνθρωπό του!Το υγιές δέρμα του προσώπου εκπέμπει ζωντάνια και λάμψη.
        Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώμματα:Την επιδερμίδα,το κυρίως δέρμα ή χόριον και το υπόδερμα. Είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος.
       Η επιδερμίδα προστατεύει τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις του περιβάλλοντος(ηλιακή ακτινοβολία,ατμοσφαιρική ρύπανση,βακτηρίδια κλπ),ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και εμποδίζει την απώλεια υγρασίας.
      Το κυρίως δέρμα ή χόριο περιέχει το κολλαγόνο,την ελαστίνη,τα τριχοειδή αγγεία που φέρνουν  με το αίμα θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο στα κύτταρα και τους αδένες που εκκρίνουν σμίγμα και ιδρώτα.
      Το υπόδερμα είναι ο συνδετικός κρίκος του δέρματος με τους μύες και τους ιστούς.
   Με την πάροδο της ηλικίας το δέρμα,όπως και όλο το σώμα γερνά σταδιακά.Η γήρανση του δέρματος εκδηλώνεται με την δημιουργία των ρυτίδων, χαλάρωσης και  δερματικών κηλίδων.Τούτο συμβαίνει γιατί μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που δίνουν όγκο και ελαστικότητα στο δέρμα και επιβραδύνεται ο ρυθμός ανανέωσης και οξυγόνωσης των κυττάρων.
   Σήμερα με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και κοσμητολογίας μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της γήρανσης του δέρματος με διάφορα μέσα και τρόπους.΄Ενας από αυτούς είναι η εφαρμογή στο δέρμα,ειδικά του προσώπου-λαιμού και ντεκολτέ,ειδικών κρεμών.
    Τό δέρμα του προσώπου,λαιμού και ντεκολτέ γερνά γρηγορότερα γιατί εκτίθεται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία,ατμοσφαιρική ρύπανση και βακτήρια,παράγοντες που προκαλούν  φωτογήρανση.Χρειάζεται λοιπόν καθημερινή φροντίδα και περιποίηση,ξεκινώντας από τον καθαρισμό της επιδερμίδας,την ενυδάτωση και την αντιηλιακή προστασία!
     Οι κρέμες είναι  προιόντα που ενυδατώνουν,προστατεύουν και τρέφουν το δέρμα ανάλογα με τα συστατικά τους.Μία κρέμα που δέν ταιριάζει σε ένα δέρμα ή έχει πολλά συντηρητικά,ή θα αλλοιώσει την εμφάνισή του ή θα το αφυδατώσει ή θα προκαλέσει υπερβολική λιπαρότητα ακόμα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα,κνησμό ή άλλα δερματικά προβλήματα.
    Οι κρέμες αποτελούνται από τα ενεργά συστατικά και τα  ανενεργά  δηλ. τα έκδοχα.Τα ενεργά συστατικά είναι αυτά που εισχωρούν στην επιδερμίδα και δρούν.Τα ανενεργά συστατικά ή έκδοχα είναι βοηθητικές και συντηρητικές ουσίες χωρίς δράση.'Οσο λιγότερα ανενεργά συστατικά περιέχει μιά κρέμα τόσο τα ενεργά απορροφώνται καλύτερα και έχουν μεγαλύτερη δράση.Τούτο το διαπιστώνουμε όταν μία κρέμα που περιέχει πολλά έλαια αφήνει στο δέρμα μία λιπαρότητα.
   Ανάλογα με τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος θα είναι και η κρέμα:για λιπαρό,για ξηρό,για μικτό κλπ.

    1) Ενυδατικές κρέμες:

    Οι ενυδατικές κρέμες χρησιμοποιούνται κυρίως την ημέρα,για να ενυδατώνουν και να προστατεύουν το δέρμα.Απλώνονται και απορροφώνται εύκολα και γρήγορα,χωρίς να αφήνουν ίχνη λιπαρότητας.Συμβάλλουν στην διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.Υπάρχουν και ενυδατικές κρέμες με χρωστικές ουσίες,δίνοντας στο δέρμα απαλό χρωματισμό και μάτ εμφάνιση.

     2)Θρεπτικές κρέμες:

 Οι θρεπτικές κρέμες χρησιμοποιούνται την νύκτα,κατά την διάρκεια της οποίας τα κύτταρα για να ανανεωθούν και τραφούν χρειάζονται θρεπτικά συστατικά.

    3)Αναπλαστικές κρέμες:

   Είναι κρέμες με δραστικά συστατικά για ανάπλαση και αναγέννηση του δέρματος και δίδονται κυρίως στα γηρασμένα δέρματα και στα ταλαιπωρημένα,πχ.μετά από θεραπεία ακμής,για επούλωση και ανάπλαση των ουλών,μετά από χημικά πήλιγκ κλπ.

     4)Αντιηλιακές κρέμες:

   Οι κρέμες αυτές είναι απαραίτητες για όλους του τύπους δέρματος και ηλικίες,γιατι προστατεύουν το δέρμα από την  φωτογήρανση που προκαλεί το ηλιακό φώς.Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πρέπει να φοράμε αντιηλιακή κρέμα μόνο το καλοκαίρι και όχι και τον χειμώνα,ειδικά στον τόπο μας,όπου έχουμε όλο το χρόνο μεγάλη ηλιοφάνεια.Περιέχει ειδικά αντιηλιακά φίλτρα και η δράση της διαρκεί περίπου 2 ώρες,άρα πρέπει να την ανανεώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας,ειδικά όταν είμαστε στην παραλία ή κυκλοφορούμε έξω.

    5)Κρέμες Ματιών:

   Είναι κρέμες με ενυδατικά,επανορθωτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά για την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια.Μπαίνει πρώτη μετά τον καθαρισμό του δέρματος,πρίν από άλλη κρέμα.Δέν πρέπει να είναι λιπαρές γιατί προκαλούν πρηξίματα και αλλεργίες.Τις βάζουμε με κυκλικές,ταμποναριστές κινήσεις,όχι έντονες,γιατί το δέρμα σ΄αυτήν την περιοχή είναι πολύ λεπτό και "σπάει" εύκολα.Υπάρχουν πιό ελαφριές για νεανικές ηλικίες και πιό ενισχυμένες με αντιγηραντικά συστατικά για ώριμα και γηρασμένα άτομα.

   6)Λευκαντικές κρέμες:

  Οι κρέμες αυτές περιέχουν λευκαντικά συστατικά για να βοηθούν στον αποχρωματισμό των πανάδων και μελαγχρωματικών κηλίδων και δίδονται παράλληλα, για χρήση στο σπίτι, με θεραπεία λεύκανσης στην Αισθητικό.Είναι λάθος να πιστεύει κάποια ότι με την χρήση μόνο της λευκαντικής κρέμας στο σπίτι θα διώξει τις πανάδες και τις κηλίδες!

    7)Κρέμες με βιταμίνες:

   Είναι κρέμες που περιέχουν ως δραστικά συστατικά βιταμίνες,κυρίως C,Α και Ε.Αυτές οι βιταμίνες,οι βιταμίνες της ομορφιάς όπως λέγονται,βοηθούν στην αύξηση του  τοπικού μεταβολισμού του δέρματος ώστε να επιβραδυνθεί η γήρανση του.Δρούν κατά των ελευθέρων ριζών αυξάνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και προλαμβάνοντας την δημιουργία ρυτίδων.

      Αγοράζοντας μία καλλυντική κρέμα,πρέπει να προσέχουμε ώστε πάνω στην συσκευασια να αναγράφεται  η χώρα παραγωγής,τα συστατικά της, ημερομηνία παραγωγής και η σχετική ένδειξη ανάλωσης της από την  ώρα που ανοίγει η συσκευασία.Η ένδειξη αυτή(δείχνει ένα κουτάκι κρέμας ανοικτό) είναι πολύ σημαντική γιατί όσο αυξάνεται ο χρόνος τόσο περισσότερα συντηρητικά περιέχει η κρέμα.Είναι απλό και κατανοητό αυτό,όπως και το ίδιο συμβαίνει με τα τρόφιμα.Το φρέσκο γάλα π.χ. πρέπει να καταναλωθεί γρηγορότερα από το γάλα μακράς διαρκείας.Να μήν ξεχνάμε ότι τα συντηρητικά είναι χημικές ουσίες που συσωρεύονται σε διάφορα όργανα του σώματος και μακροχρονια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.
     Τις κρέμες πρέπει να τις παίρνουμε από το κουτί τους  με καθαρά και στεγνά χέρια,ώστε να μήν  αλλοιώνονται και να τις κλείνουμε καλά,γιατί με τον αέρα ταγγίζουν.
    Η χρήση των κρεμών πρέπει να ξεκινά από την νεανική ηλικία ώστε το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και υγιές μεγαλώνοντας!



       Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,Πρόεδρος Συλλόγου Επαγ/τιών Αισθητικών Δωδ/σου,Γεν.Γραμματέας Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ελλάδος,μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επιμελητηρίου Δωδ/σου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας   katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.