Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ SEA BUTTER



      Το λάδι shea butter  είναι ένα φυτικό λάδι που προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου karite(δέντρο της ζωής κατ΄άλλους),ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην Αφρική.Η ωρίμανση των καρπών,που μοιάζουν με μεγάλο αμύγδαλο,γίνεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου,οπότε συλλέγονται,συνθλίβονται και βγαίνει το βούτυρο καριτέ,το οποίο στο σώμα ρευστοποιείται και παίρνει την μορφή λαδιού.
    Το λάδι αυτό έχει ευχάριστο άρωμα,έχει κιτρινωπό χρώμα,είναι ενυδατικό και έχει ιδιότητες  κατευναστικές και προστατευτικές.Οι θρεπτικές του ιδιότητες το καθιστούν άριστο προιόν για περιποίηση του ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος,τόσο του προσώπου,του σώματος, όσο και των χεριών.
    Περιέχει πολλές βιταμίνες Α,Ε,F και D και πολύτιμα λιπαρά οξέα όπως λινελαικό οξύ,παλμιτικό οξύ,στεατικό οξύ,αραχιδικό οξύ και ελαικό οξύ.Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά,φυτοστερόλες και κατεχίνες που έχουν αντιγηραντική δράση.΄Ολα αυτά τα πολύτιμα συστατικά όχι μόνο είναι αντιρρυτιδικά αλλά και διεγείρουν την κυτταρική ανανέωση,επιβραδύνοντας την διαδικασία της γήρανσης.Βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων,καταπραύνουν το τραχύ δέρμα και προστατεύουν τα σκασμένα χείλη.΄Εχουν επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες αλλά και αντιηλιακές!Γιαυτό χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αντιηλιακών προιόντων.Απορροφάται εύκολα από το δέρμα χωρίς να αφήνει ίχνος λιπαρότητος και δέν φράσσει τους πόρους.Επουλώνει τις ρωγμές του δέρματος στα πέλματα των ποδιών και αποτρέπει τους ερεθισμούς.Ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος προστατεύοντάς το από την βλαπτική επίδραση του αέρα,ειδικά τον χειμώνα.Βοηθά στην επούλωση των πληγών και εγκαυμάτων και καταπολεμά τις αλλεργίες του δέρματος και τον κνησμό.
      Χρησιμοποιείται και σε προιόντα περιποίησης βρεφών και παιδιών,χωρίς να προκαλεί αλλεργίες.
    Και στο τριχωτό της κεφαλής κάνει καλό γιατί καταπολεμά την ξηρότητα του δέρματος και προστατεύει τα ξηρά και βαμμένα μαλλιά,τρέφοντας τις ρίζες.
   Χρησιμοποιείται ακόμα και σε σαπούνια για το σώμα,σε σαμπουάν και σε προιόντα για μασάζ σώματος.
   ΄Οταν χρησιμοποιείται σε κρέμες σώματος κατά την εγκυμοσύνη,αποτρέπεται η δημιουργία ραγάδων.
   Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιείται το καθαρό αφρικανικό shea butter και όχι με πρόσθετα και συνθετικά.
      Στις χώρες της Αφρικής χρησιμοποιείται και στην μαγειρική,όπως χρησιμοποιούμε εμείς το ελαιόλαδο αλλά και στην ζαχαροπλαστική,αντικαθιστώντας πολλές φορές το βούτυρο κακάο στις σοκολάτες.
   



         Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης,πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ.Αισθητικών Δωδεκανήσου(ΣΕΠΑΔΩ),Γεν.Γραμμματέας Ομοσπονδίας Πτυχ.Αισθητικών Ελλάδας(ΟΣΕΔΑΕ),μέλος  Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας  katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ.Κων/νου 30,τηλ.22410-31016.