Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ!


          Η αφυδάτωση του δέρματος είναι μιά κατάσταση που εμφανίζεται σε όλους τους τύπους δέρματος και σε όλες τις ηλικίες.Το αφυδατωμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από έλλειψη νερού και στις 3 στοιβάδες του(επιδερμίδα,χόριο ή κυρίως δέρμα και υπόδερμα).Έχει όψη ξηρή,απολεπίζεται εύκολα,δέν έχει λεία και απαλή υφή και είναι θαμπό χωρίς λάμψη!Εμφανίζονται λεπτές γραμμές-ρυτίδες.Το ποσοστό νερού στο κυρίως δέρμα είναι 70% και στην επιδερμίδα 13%.Όταν μειωθούν αυτά τα ποσοστά τότε έχουμε αφυδάτωση.
      Στην κεράτινη στοιβάδα,την εξωτερική,υπάρχει η υδρολιπιδική ταινία(φίλμ),ο όξινος μανδύας που προστατεύει το δέρμα από την απώλεια νερού(εξάτμιση) και την διείσδυση ξένων ουσιών μέσα στο δέρμα.Ο όξινος μανδύας καταστρέφεται από την χρήση σαπουνιών,την ηλιακή ακτινοβολία και τα ακατάλληλα προιόντα περιποίησης δέρματος.Η αφυδάτωση εμποδίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος,αλλάζοντας την δομή και την εμφάνισή του.΄Ετσι αρχίζει η γήρανση του δέρματος.

       Παράγοντες που αφυδατώνουν το δέρμα!

       1)Δερματοπάθειες του δέρματος όπως το έκζεμα,η ψωρίαση,οι αλλεργίες προκαλούν  αλλοίωση της κεράτινης στοιβάδας με αποτέλεσμα να μήν μπορεί να συγκρατήσει το νερό στα κύτταρά της.Ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της συχνοουρίας, οδηγεί σε απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού και έτσι αφυδατώνεται η επιδερμίδα.Οι παθήσεις του θυρεοειδούς(υπερλειτουργία ή υπολειτουργία) επιταχύνουν την εμφάνιση της αφυδάτωσης.
      2)Η ηλικία.Με το πέρασμα του χρόνου επιβραδύνονται οι λειτουργίες του δέρματος και ειδικά της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να μήν ενυδατώνεται από μέσα προς τα έξω μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.Μετά την ηλικία των 20 ετών αρχίζει η προοδευτική αφυδάτωση του δέρματος.Οι γυναίκες επηρεάζονται πιό πολύ από τους άνδρες γιατί το ανδρικό δέρμα είναι παχύτερο.
     3)Το άγχος και το στρές είναι αιτίες της αφυδάτωσης του δέρματος,λόγω της κορτιζόλης και ανδρεναλίνης,ορμόνες που εκκρίνονται κατά την διάρκεια του,φρενάροντας την παραγωγική και αναγεννητική δράση των κυττάρων.
    4)Η μή ισορροπημένη διατροφή,φτωχή σε πρωτείνες,βιταμίνες και η μειωμένη πρόσληψη νερού είναι σοβαρή αιτία αφυδάτωσης.
    5)Το κάπνισμα και το αλκοόλ συντελούν στην αφυδάτωση του δέρματος,λόγω ατροφίας και αλλοιώσεων των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων της επιδερμίδας,από την επίδραση της νικοτίνης και του αλκοόλ.
    6)Ο ψυχρός αερας τον χειμώνα,το κρύο,η εναλλαγή της θερμοκρασίας απο την ζέστη του σπιτιού ή της εργασίας στο κρύο της ατμόσφαιρας,αλλά και η μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι,η ηλιακή ακτινοβολία, η έντονη εφίδρωση και το σκούπισμα του δέρματος που ακολουθεί οδηγούν πολλές φορές σε αφυδάτωση του.
    7)Η λήψη διουρητικών φαρμάκων είναι μία αιτία αφυδάτωσης του δέρματος.
    8)Η χρήση σαπουνιών για τον καθαρισμό του δέρματος,το ζεστό νερό,το υπερβολικό πλύσιμο και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προιόντων είναι σημαντικές αιτίες αφυδάτωσης,γιατί αλλοιώνουν το PH του δέρματος και το ξηραίνουν.

          Ενυδάτωση δέρματος!

      Για να έχουμε ένα υγιές δέρμα και όμορφο πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο και να έχει ελαστικότητα.Η ενυδάτωση γίνεται στην Αισθητικό με τις ειδικές επαγγελματικές θεραπείες που ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα,ενισχύουν τον δερματικό φραγμό περιορίζοντας την απώλεια υγρασιας, σε συνδυασμό με την χρήση μηχανημάτων νέας τεχνολογίας.Το ενδοδερμικό μασάζ,η μεσοθεραπεία,η ιοντοφόρεση και η μάλαξη είναι άριστες μέθοδοι ενυδάτωσης δέρματος.
    Στο σπίτι η χρήση καλλυντικών προιόντων με βιταμίνες,λιποσώματα,νανοσφαιρίδια,κεραμίδια,κολλαγόνο  και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος.