Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ



           Από την ημέρα της γέννησης αρχίζει η επίδραση του χρόνου στο δέρμα ειδικά του προσώπου.Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται αισθητικά προβλήματα που προσθέτουν χρόνια στην όψη του και αυτά είναι:
          1)  Η χαλάρωση του δέρματος του προσώπου

     Με την πάροδο των ετων το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και σφριγηλότητά του.Τούτο συμβαίνει λόγω του ότι μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης,ουσίες που " κρατούν " γεμάτους τους ιστούς του δέρματος.Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιταχύνει την γήρανση του δέρματος,χαλαρώνοντας τους ιστούς.
       Η χαλάρωση του δέρματος σήμερα αντιμετωπίζεται με τις ραδιοσυχνότητες RF,την φωτοανάπλαση και το ενδοδερμικό μασάζ .

          2)Οι σακούλες κάτω από τα μάτια

    Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών είναι πιό λεπτό και ευαίσθητο από άλλη περιοχή του προσώπου και σώματος.Λόγω του λεπτού δέρματος εύκολα χαλαρώνει και δημιουργεί όχι μόνοι σακούλες αλλά και ρυτιδούλες λεπτές στο κάτω μέρος των ματιών και πιό βαθιές στις άκρες των ματιών,ακτινωτά,το γνωστό μας "πόδι της χήνας".Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται αφ΄ενός μεν από την γήρανση του δέρματος αφ΄ετέρου δέ από το υπερβολικό τρίψιμο της περιοχής αυτής είτε κατά τον ντεμακιγιάζ είτε από κακή συν ήθεια να τρίβουμε τα μάτια μας.Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν για το πρόβλημα αυτό,όπως είναι κληρονομικοί λόγοι,κατακράτηση υγρών,λίγος και ανεπαρκής ύπνος,το κάπνισμα και το ποτό.Γιαυτό παρατηρούμε ότι μετά από ένα ξενύχτι με κάπνισμα και ποτό ξυπνάμε με πρησμένα μάτια.
   ΄Αλλες αιτίες είναι η χρήση ακαταλλήλων προιόντων για τα μάτια(υπερβολικά λιπαρές κλπ.)καθώς και η μή χρήση γυαλιών ηλίου καθ΄όλο το έτος,που ακόμα και τον χειμώνα στα νησιά μας έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια.Η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία,εάν δέν γίνεται καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας,γερνά την ευαίσθητη αυτή περιοχή,δημιουργώντας όχι μόνο χαλάρωση και ρυτίδες αλλά και μελαγχρωματικές κηλίδες.
     Για να προλάβουμε την γήρανση του δέρματος γύρω από τα μάτια φροντίζουμε ώστε:
α)Να κοιμόμαστε αρκετά,αποφεύγοντας πρίν τον ύπνο το πολύ φαγητό,ιδιαίτερα τα πολύ λιπαρά και αλατισμένα φαγητά,το υπερβολικό κάπνισμα και το ποτό.
β)Μετά το ντεμακιγιάζ ματιών, με ειδικό προιόν για την ευαίσθητη αυτή περιοχή,βάζουμε την κρέμα ματιών με ελαφρές,ταμποναριστές κινήσεις από την  εξωτερική γωνία προς τα μέσα,χωρίς έντονο τρίψιμο.Σε περίπτωση έντονης χαλάρωσης για να τεντωθεί το δέρμα και να μπορέσουμε να απλώσουμε την κρέμα χωρίς να "τσκίζουμε" το δέρμα, ανοίγουμε το στόμα όσο μπορούμε,σάν να προφέρουμε το γράμμα "0".
       Για την αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων των ματιών πολύ αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες που γίνονται στην αισθητικό με τα κατάλληλα μηχανήματα και επαγγελματικά προιόντα.

     3)  Η τριχοφυία στο πρόσωπο


       Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το αντιαισθητικό φαινόμενο,της ανεπιθύμητης τριχοφυίας στο πρόσωπο και μάλιστα σε μέρη όπου "θυμίζουν" άνδρα.Τα σημεία αυτά είναι το άνω χείλος(μουστάκι), το πηγούνι,λαιμό και παρειές.Οι τρίχες σ΄αυτά τα σημεία είναι σκούρες και έντονες(παχιές).Το 50% αυτών των περιπτώσεων οφείλεται σε ορμονικούς λόγους(ηυξημένα ανδρογόνα,πολυκυστικές ωοθήκες κλπ.) οι δε λοιπές περιπτώσεις οφείλονται σε καταστάσεις άγχους,παχυσαρκίας κ.ά. Για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών στην ψυχολογία της γυναίκας πρέπει να αφαιρούνται.Οι τρόποι αφαίρεσης είναι αφ΄ενός μεν οι προσωρινοί όπως με κερί,κρέμα αποτριχωτική,λαβίδες και αφ΄ετέρου οι μόνιμοι όπως είναι το λέιζερ και η φωτόλυση.
    Η φωτόλυση είναι μία μέθοδος με άριστα αποτελέσματα,όπου η ενέργεια του φωτός επιδρά στην ρίζα της τρίχας την οποία καταστρέφει,αφήνοντας ανεπηρέαστο το δέρμα.

    4)    Οι ρυτίδες

    Οι ρυτίδες,λεπτές ή βαθιές,είναι σημάδια γήρανσης του δέρματος και προέρχονται είτε από την χρονογήρανση(μείωση παραγωγής κολλαγόνου-ελαστίνης),είτε από την φωτογήρανση(καταστροφή ινών κολλαγόνου-ελαστίνης).Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντιηλιακή προστασία και σε ακατάλληλες ώρες δημιουργεί ελεύθερες ρίζες,μόρια που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση και την δημιουργία έντονων ρυτίδων.
   Σήμερα με την χρήση μηχανημάτων νέας τεχνολογίας επιτυγχάνουμε την βελτίωση των ρυτίδων σε συνδυασμό με θεραπείες υαλουρονικού οξέως,βιταμίνης C,ρετινόλης κλπ