Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


       Το ελαιολαδο βγαίνει από τον καρπό του δέντρου της εληάς και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την μεγάλη θρεπτική του αξία και ευεργετική του επίδραση στον οργανισμό.Εθεωρείτο ιερό δέντρο και σύμβολο ζωής,ευημερίας και σοφίας.Γιαυτό η προσφορά κλάδου ελαίας είχε σημασία ώς μήνυμα ειρήνης και ανακωχής.Η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου συνήθιζε να κάνει μπάνιο με ελαιόλαδο για να διατηρεί υγιές το δέρμα της.
     Αποτελεί την βάση της μεσογειακής διατροφής. Περιέχει κυρίως βιταμίνες Α και Ε,αντιοξειδωτικά(πολυφαινόλες,καροτένια και φλαβονοειδή),ωφέλιμα λιπαρά οξέα μονοακόρεστα και το πολύτιμο λινελαϊκό οξύ κ.ά.Λαμβάνοντάς το με την διατροφή μας μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή,προλαμβάνει τις καρδιοαγγειακές παθήσεις,τις παθήσεις του σηκωτιού και του στομάχου,ενισχύει τον μεταβολισμό του σακχάρου,προστατεύει από την οστεοπόρωση βοηθώντας στην ανάπτυξη των οστών,επιβραδύνει την γήρανση του οργανισμού λόγω του σκουαλένιου που περιέχει και έχει αντικαρκινική δράση.Είναι υποαλλεργικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό.
     Χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και σε θεραπείες περιποίησης δέρματος.Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν αναμιγνύοντάς το με βότανα και αρωματικές ουσίες για μασάζ και θεραπευτικούς σκοπούς.Επίσης το χρησιμοποιούσαν για παρασκευή σαπουνιών.Τα σαπούνια από λάδι εληάς επειδή δέν περιέχουν αρώματα και χημικές ουσίες είναι κατάλληλα για μωρά ,για ευαίσθητα δέρματα και δέρματα με παθήσεις,όπως ψωρίαση,έκζεμα και αλλεργίες.
     Τα καλλυντικά που περιέχουν ελαιόλαδο είναι άριστα για την θρέψη του ξηρού κυρίως δέρματος,του γηρασμένου,γιατί έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και διατηρούν την ελαστικότητα,την υγρασία και την σφριγηλότητα του δέρματος.Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που περιέχουν εμποδίζουν την απώλεια νερού από το εσωτερικό του δέρματος(αφυδάτωση) ενώ αποτρέπουν την είσοδο τοξινών από την επιδερμίδα.Η βιταμίνη Ε και τα αμινοξέα που περιέχουν βοηθούν τον σχηματισμό νέου κολλαγόνου και ελαστίνης.Προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση,ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και λειαίνουν τις λεπτές γραμμές.Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ελαιόλαδο έχουν  την ικανότητα να διεγείρουν την κυτταρική λειτουργία για ανανέωση και ανάπλαση δέρματος.Το δέρμα αποκτά λεία υφή,με φωτεινότητα και λάμψη!Οι ιστοί αναζωογονούνται,η επιδερμίδα γίνεται πιό ανθεκτική στην επίθεση των ελευθέρων ριζών εμποδίζοντας την πρόωρη γήρανση και βοηθά στην διατήρηση της καλής ποιότητας του δέρματος.
      Ακόμα το μασάζ με λάδι εληάς στο τριχωτό της κεφαλής θρέφει και ενυδατώνει τα μαλλιά,χαρίζοντάς τους λάμψη και στιλπνότητα.Αποτρέπει την δημιουργία πιτυρίδας και καταπολεμά την ξηροδερμία της κεφαλής.
      Λίγο ελαιόλαδο με αλάτι θαλασσινό ,αναμιγνύοντάς τα έχουμε ένα πολύ καλό πήλιγκ για το σώμα και ειδικά για τις σκληρύνσεις,αγκώνες,φτέρνες και γόνατα.
    Σε ένα μπώλ με χλιαρό ελαιόλαδο εάν αφήσουμε τα χέρια μας για λίγη ώρα και τα νύχια θα δυναμώσουν και το δέρμα των χεριών θα γίνει βελούδινο.
    Το "χρυσό υγρό" όπως το αποκαλούσε ο Ιπποκράτης είναι ένα πολύτιμο προίον της φύσης με άριστες αντιγηραντικές ιδιότητες.