Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΧΕΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ; ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ!

         
       Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Αποτελείται από 3 στρώματα: Το υπόδερμα, το χόριο ή κυρίως δέρμα και την επιδερμίδα..Οι τύποι του δέρματος είναι 4 .
1) Το κανονικό (επιδερμίδα λεία, ομοιόμορφη, βελούδινη, ροδαλή)
2)Το λιπαρό(επιδερμίδα με μεγάλους πόρους, έντονα λιπαρή και γυαλιστερή, ελάχιστα διαφανής αλλά  ανθεκτική.  Έχει φαγέσωρες και τάση για ακμή).
3)Το  μικτό(με λιπαρές περιοχές το πηγούνι, το μέτωπο και γύρω από τη μύτη και ξηρά τα μάγουλα).
4)Το ξηρό(Λεπτή επιδερμίδα χωρίς λιπίδια, τραχιά).
              Η κατάσταση της υγείας των εσωτερικών μας οργάνων καθρεπτίζεται στην εικόνα του δέρματος μας. Η επιστήμη έχει διερευνήσει τις συσχετίσεις ανάμεσα στο δέρμα  και στο γαστρεντερικό σύστημα, την αναλογία των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό ,την λειτουργία του ήπατος, της κύστης, των νεφρών και την ορμονική ισορροπία. Η όψη του δέρματος αλλάζει με τον τρόπο ζωής, την ηλικία, τις εξωτερικές επιδράσεις(ξηρασία, ήλιος, κρύο, αέρας, μόλυνση της ατμόσφαιρας),αλλά και  τις εσωτερικές επιδράσεις(κακή διατροφή, άγχος, ποτό, κάπνισμα, μή επαρκής ύπνος).Αυτή η κατάσταση του δέρματος είναι προσωρινή και μπορεί να μεταβληθεί!
       ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ
χαρακτηρίζουμε ένα δέρμα που αντιδρά σε ουσίες ή καταστάσεις που σε άλλες συνθήκες δεν θα προκαλούσαν  ερεθισμό.Δέν είναι τύπος δέρματος και όλα τα δέρματα μπορεί να γίνουν ευαίσθητα. Τα συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος είναι το ερύθημα(κοκίνισμα),το αίσθημα κνησμού και "τραβήγματος", οι ευρυαγγείες, σπυράκια μικρά, ξεφλούδισμα και σκάσιμο της επιδερμίδας. Η ευαισθησία αυτή επηρεάζει και τον δερματικό φραγμό με αποτέλεσμα πολλές φορές να εμφανίζει το άτομο διάφορες δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, αλλεργική δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή κλπ. Οι πιό ευαίσθητες ζώνες είναι η περιοχή των ματιών και το εσωτερικό μέρος του χεριού. Συνήθως το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο από του σώματος. Εμφανίζεται περισσότερο στα νεανικά παρά στα ώριμα δέρματα. Κάθε τύπος δέρματος μπορεί να αποκτήσει ευαισθησία.
    
      Οι παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα είναι ενδογενείς και εξωγενείς. Οι μεν ενδογενείς είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες, η γήρανση, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, οι δε εξωγενείς είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ελεύθερες ρίζες, ο αέρας, το κρύο και η  ζέστη,αλλά και η παραμέληση περιποίησης του δέρματος ή η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών. Αν τα αίτια που προκαλούν την ευαισθησία είναι εξωγενή, τα αποτελέσματα τους εμφανίζονται κυρίως στην επιδερμίδα και ύστερα επεκτείνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, αν δε είναι ενδογενή τα αίτια τα προβλήματα εμφανίζονται εσωτερικά, στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Συνεχώς με την πάροδο του χρόνου τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα αυξάνονται!
     Η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος και καταστρέφει τα συστατικά του φυσικού παράγοντα ενυδάτωσης, επιταχύνεται η εφίδρωση, αυξάνεται η διαπερατότητα του δέρματος  και έτσι διάφοροι ερεθιστικοί παράγοντες εισχωρούν στο δέρμα προκαλώντας βλάβες! Αποφεύγουμε λοιπόν τον ήλιο 10 το πρωί με 4 το απόγευμα, φοράμε πάντα αντηλιακό, ανανεώνοντάς το κάθε 2 ώρες και φροντίζουμε για την ενυδάτωσή του.
    Η περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος γίνεται και στο σπίτι και στην αισθητικό μας.Πολλές αποφεύγουν την περιποίηση του δέρματος τους και το αλοίφουν απλώς με κορτιζονούχες αλοιφές,πιστεύοντας ότι έτσι θα το καλμάρουν.΄Ομως απλα "κουκουλώνουν" το πρόβλημα,μή αντιμετωπίζοντάς το ριζικά. Είναι  λάθος να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος στην αισθητικό η οποία με την κατάλληλη περιποίηση απευαισθητοποιεί το δέρμα και αντιδρά πιο φυσιολογικά στους ερεθιστικούς παράγοντες. Με τις ειδικές λεμφικές μαλάξεις τόσον με τα χέρια όσο και με τα ειδικά μηχανήματα ενδερμολογίας, που δρουν σε κυτταρικό επίπεδο, ομαλοποιούμε την αιματική κυκλοφορία ώστε τα τριχοειδή αγγεία  να θρέψουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η περιποίηση είναι απαλή και καταπραϋντική, δεν χρησιμοποιούμε μηχανικά πήλιγκ(scrubs)γιατί ερεθίζουν το δέρμα, παρα μόνο ενζυμικά πήλιγκ. Η ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος γίνεται με ειδικά προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα, ορροί, κρέμες και κρεμομάσκες (όχι μάσκες που στεγνώνουν ) βιταμινούχα προϊόντα και αντιοξειδωτικά. Στο σπίτι  αποφεύγουμε  το συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό, τα σαπούνια, τα μαντηλάκια καθαρισμού και τα πήλιγκ με κόκκους, γιατί ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία. Φροντίζουμε για την ενυδάτωση του  και θρέψη πρωϊ βράδυ με ειδικά προϊόντα σύμφωνα με τον τύπο του δέρματος, την ηλικία και τον τρόπο ζωής.΄ Οταν ιδρώνουμε ξεπλένουμε το πρόσωπο με νερό και το σκουπίζουμε ταμποναριστά,όχι με τριβή που ερεθίζει το δέρμα.
     Φροντίστε λοιπόν το ευαίσθητο δέρμα σας ,ώστε να  γίνει ξανά όμορφο ,σφριγηλό και νεανικό.