Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΦΥΚΙΑ:ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ!




            Τα τελευταία χρόνια στο τομέα της Αισθητικής έχουν προστεθεί και υπηρεσίες SPA.Η λέξη spa προέρχεται από τον λατινικό όρο: "sanus per aqua" που σημαίνει " υγεία μέσα από το νερό".
     Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο τόσο του θαλασσινού νερού όσο και των φυκιών.Υπήρχαν πολλά ιαματικά λουτρά,ειδικά στην  αρχαία Ρώμη και Αίγυπτο,όπου πήγαιναν για υδροθεραπείες, ώστε να διώξουν την κούραση αλλά και τα διάφορα σωματικά προβλήματα.
     Τα φύκια είναι από τα πρώτα φυτά που εμφανίσθηκαν στην γή,μεσα στις θάλασσες και ωκεανούς αλλά και σε λίμνες και ποτάμια.΄Ομως διαφέρουν από τα άλλα φυτά γιατί δέν έχουν φύλλα,άνθη,κλώνους.Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες.Είναι προιόντα φωτοσύνθεσης και παράγουν οξυγόνο.Μάλιστα λέγεται ότι παράγουν το 70% περίπου του παραγόμενου οξυγόνου στον πλανήτη.Διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα,στο μέγεθος,στο σχήμα αλλά και στην περιεκτικότητα των συστατικών τους.Συλλέγονται κυρίως την άνοιξη και υφίστανται επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθούν.
     Είναι πλούσια σε ιώδιο, αμινοξέα,βιταμίνες,μεταλλικά στοιχεία,φυτοορμόνες,πρωτείνες,λιπώδη οξέα και χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανια καλλυντικών,περιποίησης προσώπου και σώματος,σε φάρμακα και σε συμπληρώματα διατροφής.Αφού αποξηρανθούν και μετατραπούν σε μορφή πούδρας, ενσωματώνονται στα προιόντα προσώπου ή σώματος.Χρησιμοποιούμε κυρίως τα κόκκινα, καφέ και μπλέ φύκια.
      Τα κόκκινα φύκια περιέχουν ασβέστιο,μαγνήσιο,σίδηρο,'εχουν απολεπιστικές ιδιότητες και καθαριστικές
      Τα καφέ φύκια(laminaria) διεγείρουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν τις καύσεις.Περιέχουν πάνω από 50 βιταμίνες,μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα.
      Τα μπλέ φύκια(spirulina) διεγείρουν τον μεταβολισμό των κυττάρων και εχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
.

        Η δράση των φυκιών:

1) Ενυδατώνουν το δέρμα βαθιά,το τεντώνουν και γίνεται λείο και ελαστικό.
2)Παρέχουν προστασία έναντι των ελευθέρων ριζών και αντιοξείδωση.
3)Καθαρίζουν το δέρμα και το εξισορροπούν από την λιπαρότητα.
4)΄Εχουν αντιγηραντική δράση.
5)Οι φυτοορμόνες που περιέχουν ενεργοποιούν και τρέφουν  τα κύτταρα και διεγείρουν τις διαδικασίες της κυτταρικής διέρεσης.
6)Το ιώδιο που περιέχουν τονώνει και αναζωογονεί τον  οργανισμό.Οι ορμόνες του θυροειδούς ρυθμίζουν την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού και διευκολύνουν την αποβολή των τοξινών.Μάλιστα για την καταπολέμιση της κυτταρίτιδας χρησιμοποιούνται μαζί με εκχύλισμα κισσού και καφείνης,ουσίες που την καταπολεμούν.Επίσης συνδυάζονται με αλάτι της θάλασσας και αιθέρια έλαια,για αποτοξίνωση,χαλάρωση και τόνωση.
7) Το λεμφικό μασάζ με κρέμα ή τζέλ φυκιών έχει άριστα αποτελέσματα όχι μόνο στην κυτταρίτιδα αλλά και στην κατακράτηση υγρών.
8)Δρούν ευεργετικά κατά των ρευματισμών,της οστεοπόρωσης,της αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων.