Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΕΧΕΤΕ ΨΩΡΙΑΣΗ; ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΣΩΣΤΑ!



           Η ψωρίαση είναι μιά φλεγμονώδης δερματοπάθεια αλλά δέν είναι μεταδοτική.Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και εκδηλώνεται με τραχιές(ξηρές)κόκκινες πλάκες και φολλίδες(λέπια).Είναι μιά κληρονομική δερματοπάθεια αλλά υπάρχουν και κάποιες αιτίες που την προδιαθέτουν,όπως το ΄'αγχος και το ψυχολογικό σόκ αλλά και μολύνσεις.Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα,εμφανίζεται όμως κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής,στους αγκώνες,στον κορμό και στα γόνατα.Το δέρμα στα σημεία με την ψωρίαση είναι ξηρό με αίσθημα κνησμού(φαγούρας) και με φολίδες(λέπια).Η ψωρίαση έχει διάφορες μορφές:ερυθροδερμική,κατά πλάκας,σταγονοειδής κλπ.
    Η περιποίηση ενός δέρματος με ψωρίαση απαιτεί  συνεχή ενυδάτωση ώστε να μειώνεται η ξηρότητα,η ερυθρότητα ,ο κνησμός και ο σχηματισμός φολίδων.Επίσης το καθημερινό μπάνιο με μαλακτικά προιόντα είναι απαραίτητο,αποφεύγοντας φυσικά τα σκληρά σαπούνια και το ζεστό νερό γιατί αφυδατώνουν το δέρμα και εντείνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.Παράλληλα αποφεύγουμε το έντονο τρίψιμο και σκούπισμα.Προσοχή χρειάζεται στα προιόντα που χρησιμοποιούμε να μήν περιέχουν πολλά συντηρητικά και να είναι όσο το δυνατόν φυσικά προιόντα.

     Πολλές φορές  η ψωρίαση εμφανίζεται στο κεφάλι,γύρω από το μέτωπο και τις παρειές.Φροντίζουμε το δέρμα όπως το ευαίσθητο δέρμα.Τα ειδικά μασάζ με ενυδατικό λάδι ή κρέμα θα ομαλοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα βοηθήσει  στην απόπτωση των φολίδων χωρίς ερεθισμό! Επίσης  θα βοηθήσει στην χαλάρωση από το άγχος και στρές,πολύ σημαντικό για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της νόσου.Οι μάσκες από λάσπη της Νεκράς θάλασσας θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του δέρματος.Η μάσκα αργίλου καταπραύνει το δέρμα από τον ερεθισμό και τον κνησμό.Βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων και στην επούλωση των πληγών από τυχόν ξύσιμο.
     Η αρωματοθεραπεία βοηθά στην καταπράυνση των συμπτωμάτων τόσο με το μασάζ όσο και με τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε.Το μασάζ  βοηθά στην αποβολή του άγχους και στρές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα! Αιθέρια έλαια όπως το λάδι αβοκάντο ή λάδι του φυτού Αγγελική κάνουν καλό στην ψωρίαση.
   Η φωτοθεραπεία με υπεριώδης ακτίνες βοηθά πάρα πολύ στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων,όπως βοηθά και η ελεγχόμενη έκθεση στο ηλιακό φώς.
    Το κάπνισμα επιδεινώνει την ψωρίαση  και δέν βοηθά στην θεραπεία και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της.Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.