Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!


              Ο ¨Ηλιος και η ζωογόνος ενέργεια του είναι απαραίτητα για την διατήρηση και ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού στην γή.¨Ομως τα τελευταία χρόνια η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ολοένα και πιό επικίνδυνη,λόγω της μείωσης του όζοντος της ατμόσφαιρας από την ατμοσφαιρική ρύπανση.Γιαυτό το δέρμα μας, που έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, πρέπει να προστατεύεται για να αποφεύγονται οι βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.Παρ΄ότι ο ήλιος  επιδρά ευεργετικά στον άνθρωπο,γιατί και βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και βελτιώνει την ψυχολογία των καταθλιπτικών ατόμων,εντούτοις η αλόγιστη έκθεση μας έχει βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία και ομορφιά του δέρματος.Αυτές είναι: ηλιακά εγκαύματα,δερματίτιδες,αλλεργίες,μελαγχρωματικές κηλίδες,φωτογήρανση,μελάνωμα και δερματικός καρκίνος.

         Οι ευεργετικές επιδράσεις της ηλιακης ακτινοβολίας είναι:
1)Η ηλιακή ακτινοβολία ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D, απαραίτητη για την καλή διατήρηση των οστών μας.Παράλληλα ρυθμίζει τον άστατο κύκλο των γυναικών.
2)Η θερμότητα του ήλιου ανακουφίζει από τους πόνους των αρθριτικών,των μυοσκελετικών και των φλεγμονών.
3)Ανεβαίνουν τα επίπεδα της σερετονίνης,της ορμόνης της χαράς,και των ενδορφινών,χαρίζοντας αισιοδοξία και ευεξία.
4)Σε ορισμένες δερματοπάθειες όπως έκζεμα και ψωρίαση η μέτρια ηλιοθεραπεία δρά ευεργετικά.
5)Καταπολεμά τις αυπνίες γιατί βοηθά στην αύξηση της μελατονίνης,ορμόνης που όταν αυξάνεται το βράδυ βοηθά στον καλό ύπνο.
6)Η ζέστη του καλοκαιριού δρά κατά της υπέρτασης,μειώνοντάς την.
  
     ΄Εχουμε  τρία είδη ηλιακής ακτινοβολίας,την UVA,UVB και UVC.Η πρωτη επιδρά κυρίως στον υποδόριο ιστό, αλλάζοντας την δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης επιταχύνοντας την γήρανση του δέρματος.Η δεύτερη προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.Η τρίτη είναι η πιό επικίνδυνη αλλά επειδή απορροφάται από την στρατόσφαιρα δέν φθάνει στην επιφάνεια της γής.Η ηλιακή ακτινοβολία έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας εξασθένησή του, και στα μάτια,προκαλώντας καταρράκτη,πτερύγιο και παθήσεις του κερατοειδούς.
    Στο δέρμα μας υπάρχει μιά ουσία η μελανίνη που παράγεται από τα μελανοκύτταρα,απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και ρυθμίζει το χρώμα του δέρματος.Δέν παράγουν όμως όλα τα άτομα την ίδια ποσότητα μελανίνης και έτσι άλλα μαυρίζουν πιό έντονα,άλλα κοκκινίζουν,παθαίνοντας πολλές φορές και εγκαύματα και σε άλλα δημιουργούνται δυσχρωμίες.
      Είναι στο χέρι μας και πρέπει να κρατήσουμε για τον εαυτό μας μόνο τις ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου και να τον προστατεύσουμε από τις καταστροφικές συνέπειες,οι οποίες είναι αθροιστικές και μή αναστρέψιμες.

        ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ   ΠΡΙΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ

       1)Προετοιμάζουμε το δέρμα μας να είναι καλά ενυδατωμένο,επισκεπτόμενες την αισθητικό μας για βαθιά ενυδάτωση δέρματος.Με την θεραπεία αυτή ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του δέρματος ενάντια στην αφυδάτωση που έρχεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία,την ζέστη και την εφίδρωση.
       2) Κάθε πρωί μετά την ενυδατική μας κρέμα βάζουμε οπωσδήποτε την αντιηλιακή με υψηλό δείκτη προστασίας,την ανανεώνουμε δε μετά από 2 ώρες.
       3)Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου απορροφητικά,ώστε να προστατεύονται αυτά τα πολύτιμα όργανα τα μάτια μας!Το δέρμα έχει την μελανίνη για να προστατεύεται έστω και λίγο,τα μάτια μας δέν έχουν τίποτα.
        4)Πρίν ξεκινήσουμε τα θαλάσσια μπάνια μπορούμε να προετοιμάσουμε το δέρμα του σώματος, μαυρίζοντας με ακίνδυνο και φυσικό τρόπο, όπως είναι το SUN FX, ώστε το δέρμα να μαυρίσει ακίνδυνα και να γίνει πιό ανθεκτικό τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο.Με την μέθοδο αυτή το σώμα ψεκάζεται με ένα ειδικό σπρέϋ,που περιέχει αλόε βέρα και ζαχαροκάλαμο.
        5)Φροντίζουμε ώστε η διατροφή μας να περιλαμβάνει πολλά φρούτα,που περιέχουν βιταμίνες Α και C,αντιοξειδωτικά,λαχανικά πράσινα φυλλώδη,καρόττα και τομάτες,που περιέχουν  κυρίως καροτενοειδή και λυκοπένιο,ουσίες που προστατεύουν το δέρμα και ευνοούν το ομοιόμορφο μαύρισμα.
       6)Πίνουμε καθημερινά αρκετό νερό και φρέσκους χυμούς ώστε να ενυδατώνουμε και εσωτερικά τον οργανισμό μας.

        Προσέχοντας και προστατεύοντας το δέρμα σας θα μπορέσετε να χαρείτε τις διακοπές σας και τα θαλάσσια μπάνια σας άνετα!