Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μιά ραγδαία αύξηση της προσθήκης βιταμινών στα καλλυντικά προίόντα.Μερικές βιταμίνες έχουν ήδη γνωστή και πιστοποιημένη ευεργετική δράση στο δέρμα και έχουν έτσι ενσωματωθεί στα κοσμετολογικά σκευάσματα.
        Οι βιταμίνες που χρησιμοποιούνται συνήθως στα καλλυντικά προίόντα περιποίησης προσώπου,σώματος και μαλλιών είναι οι εξής:
        ΒΙΤΑΜΙΝΗ C(Ασκορβικό οξύ): Η βιταμίνη αυτή λόγω της μεγάλης φωτοπροστατευτικής της δράσης και αντιοξειδωτικής χρησιμοποιείται στα καλλυντικά προίόντα καθ'όσον δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες,που είναι υπαίτιες για την φωτογήρανση του δέρματος.Χρησιμοποιείται και σε λευκαντικές κρέμες,ορρούς και μάσκες,λόγω της επίδρασής της στην μελανίνη του δέρματος.Μειώνει τις υπερμελαγχρωματικές κηλίδες και έχει άριστα αποτελέσματα στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
      

    ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε(τοκοφερόλη): Η α-τοκοφερόλη και ο εστέρας της απορροφούνται σε 6 με 24 ώρες από το δέρμα μετά την εφαρμογή τους, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες  και αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος.Δρουν και ώς ενυδατικοί παράγοντες. Έχουν αντιοξειδωτκές ικανότητες,αφού προλαμβάνουν το σχηματισμό κυτταρικών υπεροξειδίων και εμποδίζουν την δράση των ελεύθερων ριζών. Προστατεύουν το δέρμα από το υπεριώδες φώς το οποίο παράγει τη δεκαρβοξυλάση (ένα ένζυμο που επιφέρει κυτταρική βλάβη), έτσι μειώνουν τις βλάβες τις φωτογήρανσης.Η τοκοφερόλη μπορεί να μειώσει τη δράση αυτού του ενζύμου σε ποσοστό 91%. Το σύμπλεγμα τοκοφερόλης -πολυπεπτιδίων διεισδύει καλύτερα στην κεράτινη στοιβάδα και βοηθά στο σχηματισμό υμενίου. Όταν ενσωματώνεται στα καλλυντικά προιόντα δίνει αντηλιακό δείκτη προστασίας SPF περπου 3%.
   'Εχουν τέλος αντιερυθυματώδη δράση, προάγουν την επούλωση των τραυμάτων και τέλος, επειδή προστατεύουν τα λιπίδια και τις πρωτείνες προάγουν και την κατακράτηση νερού στο δέρμα.Η τοκοφερόλη και ο εστέρας της συνήθως χρησιμοποιούνται σε αντηλιακά προιόντα και προιόντα καθημερινής περιποίησης για το δέρμα,τα μαλλιά και τα νύχια.
    ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α (ρετινόλη): Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και μόνη της και σε συνδιασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μιάς και μειώνει την κακοήθη ανάπτυξη των κυττάρων και δυναμώνει το αμυντικό σύστημα αυτών.Ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε,παρατηρείται αύξηση της τοπικής της δράσης,ενώ προάγεται και η αποθήκευσή της.
    Η ρετινόλη και με την εξωτερική  εφαρμογή της στο δέρμα, μπορεί να εισχωρήσει και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος,όπου και αποκτά πλήρη δράση,βοηθώντας το να δείχνει καλύτερο,αφού το δέρμα παρακινείται για την παραγωγή πρωτεινών και κολλαγόνου.
   Ενεργοποιεί την επιδερμίδα, η οποία φανερώνει τότε αύξηση του όγκου της μαλπιγιανής στοιβάδας,προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων και συμμετέχει στην ομαλότερη διαίρεση τους.Μειώνει και προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων (τόσο τις επιπολής, όσο και τις βαθιές), καφέ κηλίδων, ακτινικής υπερκεράτωσης και βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων. Μειώνει την ξηρότητα και την απολέπιση,αυξάνει το πάχος της κεράτινης στοιβάδας και αυξάνει την ενζυματική δραστηριότητα.Οι διάφορες  μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και με χρήση μικρού χρονικού διαστήματος, το δέρμα δείχνει πιο νεανικό.Επίσης μειώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
    Η ρετινόλη , που είναι η βιταμίνη Α στην αγνότερη και δραστικότερη μορφή της,χρησιμοποιείται σε πάσης φύσεως καλλυντικά προιόντα με δράση αντιρυτιδική τόσο για το πρόσωπο, όσο και για το σώμα.
    ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5(Παντοθενικό οξύ): Η πανθενόλη μετατρεπόμενη στον οργανισμό σε παντοθενικό οξύ, διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια και δρά κυρίως ως αναζωογονητικός παράγοντας. Στο δέρμα έχει βαθιά και διαπεραστική ενυδάτωση. Επίσης διεγείρει τον κυτταρικό  πολλαπλασιασμό με αποτέλεσμα την αύξηση του δερματικού ιστού. Δρα ως επουλωτικός και ως αντιερυθηματώδης παράγοντας.
    Στα μαλλιά δίνει μακράς διαρκείας ενυδάτωση, τα δυναμώνει,αποτρέπει την καταστροφή τους και βελτιώνει την υφή τους,δίνοντας τους λάμψη και γυαλάδα,ελαστικότητα και μεγαλύτερο πάχος. Σταματά την τριχόπτωση μετά από εξάμηνη θεραπεία,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  με την εφαρμογή της πανθενόλης θα αναπτυχθούν τρίχες σε ένα φαλακρό κρανίο.Στα νύχια αυξάνει την ελαστικότητα και την υγρασία.
    Χρησιμοποιείται σε προιόντα καθημερινής περιποίησης καθώς και σε αντηλιακά για το δέρμα,ενώ εισάγεται και σε προιόντα περιποίησης των μαλλιών και των νυχιών.
    ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ (Ναφθοκινόνες): Η βιταμίνη Κ ενδείκνυται στην καταπολέμηση της πορφύρας καθώς επίσης και στις δερματικές αιμορραγίες, που προκαλούνται από την ευθραστότητα των τριχοειδών.Σήμερα χρησιμοποιείται ελάχιστα στα καλλυντικά προιόντα, αν και είναι ένα συστατικό που υπόκεινται σε μελέτες. Σε συνδυασμό με τη ρετινόλη, μπορεί να μειώσει την ένταση των μαύρων κύκλων που εμφανίζονται κάτω απ'τα μάτια.Στις δοσολογίες που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά προιόντα είναι πολύ καλά ανεκτή από το δέρμα.
    ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Η βιταμίνη D και ιδιαίτερα η βιταμίνη D3 αυξάνει  το πάχος της επιδερμίδας.Επίσης μειώνει το φαινόμενο της υπερκεράττωσης, ενώ αυξάνει την κυτταρική διαίρεση.Χρησιμοποιείται κυρίως σε προιόντα που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών και  συνήθως σε συνδιασμό με άλλες ουσίες.