Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!





         Οι ορμόνες είναι ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, και  παράγονται από ειδικά όργανα του σώματος, τους ενδοκρινείς αδένες. Εκκρίνονται στο αίμα και μέσω αυτού μεταφέρονται σε όλα τα σημεία του σώματος. Σκοπός τους είναι να διεγείρουν ή να αναστείλουν τη δράση άλλων αδένων, οργάνων ή ιστών. Η ισορροπία στη λειτουργία των ορμονών,ειδικά στις γυναίκες, είναι σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ομορφιά του δέρματος.

       Οι ορμόνες επηρεάζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.Ανάλογα με την ηλικία, οι επιδράσεις των ορμονών μπορεί να είναι διαφορετικές.Οι συνέπειες των ορμονικών επιδράσεων στο δέρμα εκτός από
τις αλλοιώσεις στην εμφάνιση, μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και πολύ σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο.
Όταν μάλιστα οι δερματικές αλλαγές λόγω ορμονών,εμφανίζονται σε ψυχολογικά δύσκολες περιόδους της ζωής όπως η εφηβεία, η εμμηνόπαυση και κατά τη γήρανση, τότε είναι επιτακτικό να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή για την αντιμετώπιση  όχι μόνο των σωματικών αλλά και των ψυχικών επιπτώσεων

    Ορμόνες εκκρίνουν τα εξής όργανα του σώματος:Ο Θυρεοειδής αδένας την θυροξίνη,τα Επινεφρίδια τα κορτικοστεροειδή(αδρεναλίνη,νοραδρεναλίνη,κορτιζόλη),οι γεννετικοί αδένες τα ανδρογόνα και οιστρογόνα,το πάγκρεας την ινσουλίνη,η υπόφυση την σωματοτρόπο ορμόνη και ο παραθυροειδής αδένας την καλσιτονίνη κλπ.
    Η υπερπαραγωγή ανδρογόνων στην γυναίκα προκαλεί δασυτριχισμό και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών(ΣΠΩ).Η αιτία του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστη,προκαλεί δε ακμή και υπερτρίχωση στο πρόσωπο,στην κοιλιά και στο στήθος.Το σύνδρομο αυτό συνήθως κληρονομείται από μητέρα σε κόρη.
       Πολλές φορές για την θεραπεία της ακμής χρησιμοποιούνται φάρμακευτικά,τοπικά σκευάσματα που η υπερβολική τους χρήση,στην προσπάθεια το άτομο να απαλλαγεί γρηγορότερα από την ακμή, αφυδατώνουν το δέρμα.Τούτο συμβαίνει γιατί καταστρέφεται ο όξινος μανδύας και το υδρολιπιδικό φίλμ(NMF) και το δέρμα χάνει τον φυσικό του φραγμό με αποτέλεσμα την απωλεια υγρασίας(αφυδάτωση).
      Ακόμα και μετά από επιτυχημένη θεραπεία ακμής πρέπει να συνεχίζει με αγωγή συντήρησης προς αποφυγήν υποτροπων.
     Για τον έλεγχο και περιορισμό της σμηγματόρροιας απαραίτητος είναι ο βαθύς καθαρισμός,ο οποίος αφαιρεί το εγκλωβισμένο σμήγμα από τους πόρους του δέρματος.Ο βαθύς καθαρισμός γίνεται με συνδυασμό ατμού και όζοντος(ενεργό οξυγόνο) με συσκευή ατμόλουτρου.Το σμίγμα με την εφίδρωση που προκαλείται από το ατμόλουτρο, μαλακώνει και η εξαγωγή του γίνεται ευκολότερα.Τό ενεργό οξυγόνο που παράγεται από το όζον καταστρέφει τα βακτηρίδια,φθάνοντας στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
     Η ακμή  μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία,στην εφηβεία,σε περιοδο εγκυμοσύνης ή άλλων ορμονικών διαταραχών,ακόμα και στην κλιμακτήριο.

        Για την υγεία και ομορφιά του δέρματος είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία του ορμονικού συστήματος.Τούτο το επιτυγχάνουμε :
1)Με την σωστή διατροφή,πλούσια σε πρωτείνες,βιταμίνη C,φυτοοιστρογόνα,τον επαρκή ύπνο και το ηλιακό φώς.Εχθροί της σωστής λειτουργίας του είναι το κάπνισμα,η ζάχαρη και τα λιπαρά τρόφιμα.Το άγχος είναι επίσης ένας μεγάλος εχθρός,γιατί σε περιόδους ΄αγχους εκκρίνονται ορμόνες που καταστρέφουν το κολλαγόνο με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
2)Με την κατάλληλη θεραπεία στην αισθητικό μας και ανάλογα με την δερματική εκδήλωση πχ.γήρανση,υπερτρίχωση,ευαισθησία δέρματος,λιπαρότητα δέρματος,αφυδάτωση,εμφάνιση ακμής,ραγάδες κλπ.