Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ!



         Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος σε βάρος και όγκο και καλύπτει όλο το πρόσωπο και το σώμα σάν μια μεμβράνη.Αποτελείται από 3 κυρίως στιβάδες,το υπόδερμα,το χόριο ή κυρίως δέρμα και την επιδερμίδα.
             Η αφυδάτωση δέρματος(έλλειψη νερού) είναι μιά κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους τύπους δέρματος(ξηρό,λιπαρό,κανονικό ή μικτό)και σε όλες τις ηλικίες.Φυσικά σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιό συχνή η κατάσταση αυτή.
           Τα χαρακτηριστικά του αφυδατωμένου δέρματος τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα είναι ή έλλειψη ελαστικότητος,η ξηρή όψη με ήπια απολέπιση πολλές φορές,το αίσθημα "τραβήγματος" και φαγούρας,καθώς και η θαμπή όψη με έλλειψη    απαλότητας.Το ph του είναι πιό αλκαλικό απ΄ότι πρέπει να είναι.Οι λεπτές ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους.
      Μεταξύ της επιδερμίδας και του κυρίως δέρματος(χορίου)υπάρχει ένας σύνδεσμος που σκοπό έχει, και την επιδερμίδα να θρέφει εσωτερικά αλλά και το αντίθετο,δηλ.να περνούν ουσίες από την επιδερμίδα στο κυρίως δέρμα.Για την προστασία του δέρματος εξωτερικά υπάρχει ένας προστατευτικός όξινος μανδύας,το υδρολιπιδικό φίλμ που το προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις και ρυθμίζει παράλληλα την ενυδάτωση του δέρματος.Η ποιότητα του μανδύα αυτού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες εξωτερικούς.Οι κύριοι αυτοί παράγοντες είναι, αφ΄ενός μεν η υπερβολική χρήση σαπουνιών και απορρυπαντικών που τον καταστρέφουν και αφ΄ετέρου η ηλιακή ακτινοβολία,οι ελεύθερες ρίζες και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
        Το μεγαλύτερο μέρος του νερού στο δέρμα ευρίσκεται στο χόριο(κυρίως δέρμα)σχηματίζοντας μία ζελατινώδη ουσία μαζί με το κολλλαγόνο και την ελαστίνη και το ολιγότερο στην επιδερμίδα.Το 10% περίπου του νερού που χρειάζεται η επιδερμίδα το παίρνει εσωτερικά μέσω των αγγείων του δέρματος.
    Η αφυδάτωση είναι η πιό συχνή διαταραχή της λειτουργίας του δέρματος και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ΄ότι τους άνδρες.Πολλές φορές οφείλεται σε ασθένειες όπως:Ο σακχαρώδης διαβήτης,οι παθήσεις του θυροειδούς,οι δερματοπάθειες,νεφρική ανεπάρκεια,ωρισμένα φάρμακα κλπ.΄Οταν το άτομο είναι σε κατάσταση συνεχούς άγχους και στρές,λόγω της υπερέκρισης αδρεναλίνης και κορτιζονης από τα επινεφρίδια,προκαλείται ισχιαιμία του δέρματος με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναγεννητική και παραγωγική δραστηριότητα των κυττάρων και να εμφανίζεται η αφυδάτωση.Η διατροφή η πτωχή σε βιταμίνες,πρωτείνες και μεταλλικά άλατα οδηγεί σε αφυδάτωση δέρματος καθώς και η μειωμένη πρόσληψη νερού.
       Τώρα τον χειμώνα που το δέρμα είναι εκτεθειμένο στο κρύο,στον αέρα,στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας από την ζέστη του σπιτιού στο κρύο εξωτερικό περιβάλλον και αντίθετα,αφυδατώνεται γιατί επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αίματος στο κυρίως δέρμα και δέν μπορεί να ενυδατωθεί εσωτερικά.

           Εδώ πρέπει να φροντίσουμε για την βαθιά ενυδάτωση του δέρματος στην αισθητικό μας ώστε το δέρμα ,με τις ειδικές θεραπείες,να μπορέσει να διατηρηθεί ενυδατωμένο και ελαστικό προς αποφυγήν της πρόωρης γήρανσης στην οποία οδηγεί η αφυδάτωση.
      Η περιποίηση του αφυδατωμένου δέρματος στοχεύει αφ΄ενός μεν στην ενυδάτωση του και αφ΄ετέρου στην αποφυγή απώλειας της υγρασίας του.
      Είναι η εποχή που επιβάλλεται κάθε γυναίκα να κάνει 10 συνεδρίες περίπου βαθιάς ενυδάτωσης,είτε προσώπου,είτε σώματος,οι οποίες γίνονται όχι μόνο με προιόντα αλλά σε συνδυασμό με μασάζ χειρός,μασάζ ενδοδερμικό,μεσοθεραπεία,Dermaroler-Fraxpeel κ.ά.
        Στο σπίτι φροντίζουμε για την καθημερινή του ενυδάτωση και προστασία του υδρολιπιδικού φίλμ,με ενυδατικά προίόντα(αμπούλες,ορρούς,κρέμες,κρεμομάσκες κλπ.)αλλά και για την προστασία του από την αφυδάτωση με προστατευτικές κρέμες,που εμποδίζουν την εξάτμιση νερού.Το σαπούνι που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο του σώματος να μήν ξηραίνει το δέρμα και η χρήση ενυδατικής κρέμας είναι απαραίτητη.Για την εσωτερική ενυδάτωση του οργανισμού,καταναλώνουμε αρκετά φρούτα,λαχανικά και νερό.