Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ!




         Το οξειδωτικό στρές αποτελεί μια πολύ σημαντική  μορφή επίθεσης στο δέρμα και είναι ένας παράγοντας πρόωρης γήρανσης.Το δέρμα μας αντανακλά ότι συμβαίνει στο σώμα μας.Η βιολογική και ορμονική γήρανση αντιπροσωπεύει το 30% της γήρανσης και το υπόλοιπο 70%   είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των εξωτερικών επιθέσεων και των κακών συνηθειών της καθημερινής ζωής.Η επιτάχυνση και το βάθος της γήρανσης εξαρτάται από την υπεριώδη ακτινοβολία και την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και από τις "κακές" μας συνήθειες,όπως το κάπνισμα,η κακή διατροφή,το άγχος κλπ.Κάθε μέρα εκτιθέμεθα σε στρεσογόνους οξειδωτικούς παράγοντες ένεκα του σύγχρονου τρόπου ζωής.
      ΄Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η βασικότερη αιτία γήρανσης του δέρματος προέρχεται από την  διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων μας,εξαιτίας του σχηματισμού των "ελευθέρων ριζών".Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά μόρια υπεύθυνα για τις κυτταρικές βλάβες και την φθορά του δέρματος και σώματος.Βλάπτουν το κολλαγόνο,την ελαστίνη,τα μελανοκύτταρα και το φράγμα υγρασίας.Η Ηλιακή ακτινοβολία εκτός από την παραγωγή ελευθέρων ριζών ,επιδρά αρνητικά και στα αμυντικά ένζυμα του δέρματος,γίνονται ευάλωτα και αδυνατούν να αμυνθούν στην  οξείδωση με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γήρανση του δέρματος.
            Ο σημερινός τρόπος ζωής αποφασίζει για το πώς θα φαινόμαστε και θα αισθανόμαστε αύριο.Ο οργανισμός "σημειώνει"τα πάντα.΄Οσο πιό νωρίς αρχίσουμε να φροντίζουμε για την υγεία και την νεανική εμφάνιση του δέρματός μας και εν γένει του σώματός μας τόσο καλύτερα γιατί στα επόμενα χρόνια θα φανεί το αποτέλεσμα....  
       Τα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής αλλά και μέσω της  αισθητικής φροντίδας του δέρματος,βοηθούν και ρυθμίζουν την διατήρηση του υγιούς αμυντικού συστήματος των κυττάρων.
    ΄Οταν αυξηθούν οι ελεύθερες ρίζες,δημιουργείται  το οξειδωτικό στρές, το δέρμα χαλαρώνει ,δημιουργούνται ρυτίδες και κηλίδες,τραχεία και ξηρή υφή και γενικά γερνά πρόωρα.
      Τα πιό ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C,η Ε,το σελήνιο και η βήτα-καροτίνη.Η τοπική εφαρμογή των βιταμινών αυτών μειώνει τον αριθμό των μή φυσιολογικών κυττάρων και τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία UV στο DNA των κυττάρων μας.Το σελήνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα  που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα και η βήτα-καροτίνη τα προστατεύει από το "κάψιμο" του ήλιου.Με συστηματική περιποίηση συμπλέγματος  αντιοξειδωτικών στο δέρμα είναι δυνατή η αναστροφή της φωτογήρανσης.
     Το κάπνισμα αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών και μειώνει την παραγωγή κολλάγόνου-ελαστίνης,καθώς και την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα του δέρματος.
     ' Ενας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης της κυτταρίτιδας και οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρές.,γιατί συμβάλλουν στην κυκλοφοριακή ανεπάρκεια.
       Συμπερασματικά,μιά διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών,η αποφυγή του καπνίσματος αλλά κυρίως η τοπική εφαρμογή αντιοξειδωτικών καλλυντικών προϊόντων βοηθούν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και στην αναγέννησή του.