Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η ΑΡΓΙΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ




        
       Η άργιλος, συνώνυμη της γης,είναι πηγή ζωής. Όπως και το νερό,είναι ζωτικό στοιχείο.Είναι ευεργετική για τα λιπαρά,μικτά και ακνεικά κυρίως δέρματα στο πρόσωπο ,καθώς τονώνει,καθαρίζει,μαλακώνει και τρέφει την επιδερμίδα. Στα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα δέν την χρησιμοποιούμε παρά σπάνια γιατί ένεκα της μεγάλης ικανότητος της να απορροφά την λιπαρότητα και την υγρασία ένα τέτοιο δέρμα θα στεγνώσει περισσότερο.Χάρη στη στροφή στα βιολογικά προιόντα η άργιλος πήρε τη θέση που της αρμόζει,και ο άνθρωπος επωφελείται από τις ιδιότητές της.
     Οι ιδιότητες της αργίλου εξαρτώνται από το περιβάλλον προέλευσης της,συνεπώς και από το χρώμα της.Οι τύποι της αργίλου που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως οι εξής:
Ο ιλλίτης:πράσινη άργιλος με μεγάλη θρεπτική αξία,λόγω των απορροφητικών της ιδιοτήτων.
Ο μονμοριλονίτης:πράσινη άργιλος της Προβηγκίας.Χάρη στην υψηλή ικανότητα εκκρίσεως,επαναμεταλλώσεως και αποτοξινώσεως,θεωρείται η άργιλος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον.
Ο καολινίτης:η λευκή άργιλος,η οποία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κοσμητολογία,γιατί ευνοεί τους επουλωτικούς μηχανισμούς.ρυθμίζει το ρΗ και επενεργεί τοπικά στους ερεθισμούς.
Η άργιλος στην αισθητική εφαρμόζεται μόνο για εξωτερική χρήση,στις περιποιήσεις προσώπου και σώματος.Η εσωτερική χρήση της αργίλου χρειάζεται ασφαλώς ειδικές γνώσεις.
    ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ Η ΑΡΓΙΛΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;
Έχει δύο ξεχωριστές ιδιότητες:
Την ιδιότητα απορρόφησης:Αφορά στην επιφάνεια του δέρματος.Ενεργεί σαν στυπόχαρτο,λόγω της μεγάλης δυνατότητας συγκράτησης που έχει.Η άργιλος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι 8 φορές το βάρος της,χωρίς να αλλοιωθεί.Το γεγονός αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για την αποβολή του σμήγματος και των ρύπων από την επιδερμίδα.
Την ιδιότητα προσρόφησης:Η άργιλος απορροφά τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες,και κατόπιν τις σταθεροποιεί και τις αποβάλλει αποτελεσματικά.Η προσρόφηση επιτυγχάνεται όταν καταναλώνουμε την άργιλο είτε σαν δισκίο ή σαν κάψουλα,είτε διαλυμένη στο νερό.Η προσρόφηση αποτελεί μέρος της θεραπείας, η οποία βασίζεται στα διατροφικά συμπληρώματα.''Η ικανότητα της αισθητικής φαίνεται στην απορρόφηση''.
   Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
Ο ιλλίτης είναι απορροφητικός,λειτουργεί σαν ''αντλία'' και απαλλάσει το δέρμα από το σμήγμα και τους ρύπους.Ο μονμοριλονίτης είναι πολύ απορροφητικός και πολύ αποτελεσματικός στις περιποιήσεις που εφαρμόζονται σε μεικτό ή λιπαρό δέρμα.Αποτελεί επίσης το βασικό συστατικό της μάσκας ομορφιάς με λάσπη.Ο καολινίτης χρησομοποιείται στις περιποιήσεις που καταπραύνουν και φωτίζουν το δέρμα.
    Σε μια περιποίηση προσώπου,η άργιλος χρησιμοποιείται πρίν την ενυδάτωση.Εφαρμόζεται με τη μορφή μάσκας,για να φωτίσει το θαμπό χρώμα και να απορροφήσει τις τελευταίες ακαθαρσίες του μεικτού ή λιπαρού δέρματος.Η μάσκα είναι συχνά έτοιμη για χρήση,άλλως εάν είναι σε μορφή σκόνης ετοιμάζεται αναμειγνύοντάς την με την ανάλογη λοσιόν.Ανάλογα με τη μάσκα των προιόντων,η διαιδικασία εφαρμογής της μπορεί να διαφέρει λίγο.
    Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Η άργιλος χρησιμοποιείται στο σώμα μόνη της ή αναμεμειγμένη με άλλα συστατικά.Αν διαλυθεί σε πολύ λεπτή σκόνη,οι ιδιότητες απορρόφησης και προσρόφησης δεκαπλασιάζονται.Όταν δεν είναι πολύ αρραιωμένη,εφαρμόζεται σαν κατάπλασμα στα μέρη του σώματος που υποφέρουν.Αυτή η εφαρμογή στοχεύει κυρίως στην ευεξία.Αντίθετα, αν είναι περισσότερο αραιωμένη,εφαρμόζεται σαν επικάλυψη σε συνδιασμό με φύκια ή τύρφη(ορυκτό άνθρακα σχηματισμένον από απανθράκωση φυτικών οργανισμών).Χάρη στα γνωστά για την ευεργετική τους δράση ιχνοστοιχεία και άλατα που περιέχει,συμβάλλει στην τόνωση  του εξασθενημένου οργανισμού.Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για περιποιήσεις SPA.Η άργιλος  με τα φυτικά συστατικά της ανήκει  στα βιολογικά προιόντα.Η επιστροφή στις ζωτικές πηγές συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονίας του σώματος με τη φύση.
    Οι θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες της Αργίλου οφείλονται στην παρουσία διάφορων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο,πυρίτιο,χαλκό,σίδηρο,νάτριο,φώσφορο,σελήνιο,ψευδάργυρο και μαγγάνιο.΄Εχει καταπραϋντικές και αντισηπτικές ιδιότητες,βοηθά σημαντικά στην ανάπλαση των κυττάρων,διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος,δεσμεύει την θερμότητα δημιουργώντας έτσι υπεραιμία.Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες δρούν ενάντια στην γήρανση,ενώ με την πρώτη κιόλας εφαρμογή το δέρμα δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης.Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και η αναζωογόνηση του δέρματος φανερή.Η εφαρμογή της στο σώμα δρά κατά της κυτταρίτιδος,απομακρύνοντας τις τοξίνες.
       Σε ένα κέντρο αισθητικής- Spa με αργιλοθεραπείες θα ωφελήσετε τόσο το πρόσωπό σας όσο και το σώμα σας και θα τους χαρίσετε ομορφιά,υγεία και ευεξία που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διάγουμε σήμερα.