Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ''ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ'' ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ!



          
            Τα καλλυντικά είναι απαραίτητα για την διατήρηση του υγιούς δέρματος,είτε για τον σωστό καθαρισμό του,την ενυδάτωση και θρέψη του ή την αντιηλιακή του προστασία.΄Ομως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τα αγοράζουμε γιατί στα  καλλυντικά περιέχονται  μαζί με τα οφέλημα συστατικά και χημικά ,ουσίες που τα συντηρούν,προστατεύοντας τα από την αλλοίωση.Αυτά τα χημικά συστατικά επειδή μαζί με τα υπόλοιπα   απορροφώνται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος,προκαλούν πολλές φορές σοβαρά προβλήματα,όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα ή το άτομο που τα χρησιμοποιεί έχει προδιάθεση για αλλεργίες.
        Είναι καλύτερα να αγοράζουμε φυσικά καλλυντικά με ολιγότερα συντηρητικά.Σ αυτήν την επιλογή θα μας βοηθήσει η αισθητικός μας,που γνωρίζει τις ανάγκες του δέρματός μας και φροντίζει για την υγεία του,άρα προμηθεύεται τα καλύτερα προιόντα.
        Πρέπει να είμεθα πολύ προσεκτικοί ειδικά σήμερα στις πωλήσεις καλλυντικών,είτε διαδικτυακά,είτε από σπίτι σε σπίτι μέσω πωλητών(ντήλερ)που αποσκοπούν μόνο στο οικονομικό κέρδος(χρήματα,ταξίδια,αυτοκίνητα κλπ.)γιατί είναι ανειδίκευτα άτομα,μή έχοντα τις απαραίτητες γνώσεις .Συνήθως πωλούν καλλυντικά χωρίς την ένδειξη  "made in....."γιατί ακριβώς είναι αγνώστου προελέύσεως άρα και επικίνδυνα για την  δημόσια υγεία.Πολλοί ισχυρίζονται ότι πωλούν φυτικά καλλυντικά,αλλά και εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως καταναλωτές γιατι στην φύση δέν είναι όλα τα φυτά ακίνδυνα π.χ.η τσουκνίδα και άλλα δηλητηριώδη.
               Μερικά εξ αυτών των συντηρητικών είναι τα παρακάτω:
      Τα Parabens είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα καλλυντικά και χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης προσώπου,σώματος,μαλλιών,σαπούνια και αποσμητικά.Είναι ικανές να σταματήσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.Λέγεται ότι μιμούνται την δράση των γυναικείων οιστρογόνων,τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη  καρκινικών όγκων.΄Αλλο χημικό συστατικό,εξίσου επικίνδυνο είναι το θειικό λαουρικό νάτριο,το οποίο δημιουργεί την σαπουνάδα των σαμπουάν,αφρών ξυρίσματος,οδοντόκρεμας κλπ.αφριζόντων προϊόντων,παράλληλα όμως προκαλεί ερεθισμούς στην επιδερμίδα.
     Τα παράγωγα του αλουμινίου είναι κοινό συστατικό των αποσμητικών και αντιϊδρωτικών.΄Εχουν την ιδιότητα να συρρικνώνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις,παράλληλα ενοχοποιούνται για την ασθένεια  Alzheimers.Ιδιαίτερα  οι γυναίκες πρέπει να τα αποφεύγουν γιατί μέσω των μασχαλιαίων αδένων φθάνουν στο στήθος όπου συσωρεύονται.
      Η Βενζυλική Αλκοόλη είναι πετροχημικό συστατικό των καλλυντικών(αντιηλιακά,σαμπουάν,καθαριστικά,αρώματα κλπ).Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα και προκαλεί ερεθισμούς,πονοκεφάλους,ναυτία,ζαλάδα κλπ.
       Το Βουτίλιο Υδροτολονόλιο είναι χημικό συστατικό από πετρέλαιο και περιέχεται σε ενυδατικές κρέμες ως αντιοξειδωτικό και προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα.
      Η Ισοπροπυλική Αλκοόλη είναι μια χημική ουσία από πετρέλαιο και χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου και σώματος.Ερεθίζει το δέρμα,επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα,προκαλεί πονοκεφάλους κλπ.
      Το μεταλλικό έλαιο(Μineral oil)περιέχεται σε μέϊκαπ,ενυδατικές κρέμες προσώπου,σώματος,χεριών,χειλιών,προϊόντα μαλλιών κλπ.Εμποδίζει το δέρμα να αναπνεύσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρα στίγματα,σπυράκια,αφυδάτωση,φωτοευαισθησία και πρόωρη γήρανση του δέρματος.
    Η παραφίνη χρησιμοποιείται σε πολλά καλυντικά,κραγιόν,κρέμες κλπ.και προκαλεί δερματίτιδα,πονοκεφάλους,ερεθισμούς στα μάτια κλπ.
     Το καυστικό νάτριο περιέχεται σε σαπούνια,σαμπουάν, αφρούς ξυρίσματος,πούδρες,ενυδατικές κρέμες,προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά κλπ.και προκαλεί δερματίτιδα.
    Η Τριαιθανολαμίνη χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση δέρματος και μαλλιών.
       Τα Συνθετικά αρώματα(Fr
agrance) χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και το 95% αυτών είναι από πετρέλαιο.Προκαλούν εξανθήματα,φαγούρα, και πολλά είναι καρκινογόνα.
        Τα συνθετικά χρώματα πρέπει να αποφεύγονται γιατί συνήθως προέρχονται από πίσσα.Προκαλούν δερματοπάθειες και πολλές φορές καρκίνο.
    Το λίπος από λιπώδεις ιστούς προβάτων και βοοειδών(Λανολίνη) χρησιμοποιείται στα κοινά σαπούνια,κραγιόν,σαμπουάν,αφρούς ξυρίσματος κλπ.και προκαλεί ερεθισμούς και έκζεμα.Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι στους λιπώδεις ιστούς των ζώων συσωρεύονται μεγάλες ποσότητες τοξινών και διοξινών και με την χρήση του μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό επικίνδυνες χημικές ουσίες.
    Σύμφωνα με τον νόμο όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους όλα τα συστατικά που περιέχουν,αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δέν γνωρίζουν τί σημαίνουν αυτά τα χημικά ονόματα.Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται  πάνω από 10.000 χημικές ουσίες νομίμως,όμως πολλές από αυτές δέν είναι τόσο αθώες.
    Τα περισσότερα συνθετικά χημικά γύρω μας είναι τοξικά."Τοξικό" σημαίνει δηλητηριώδες,ικανό πολλές φορές να καταστρέψει ζωή.Γύρω μας κυκλοφορούν πολλά καλλυντικά με τοξικές ουσίες και είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες πρίν  προβούμε στην αγορά και χρησιμοποίησή τους.
    Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 2 κιλά χημικές ουσίες τον χρόνο απορροφούν οι περισσότερες γυναίκες μέσω των καλλυντικών!Αυτές οι ουσίες δρούν συσσωρευτικά στον οργανισμό μας.Τούτο σημαίνει ότι με την παρέλευση των  ετών πιθανόν να εκδηλωθούν σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
    ¨Ομως πολύ σημαντικό είναι να βλέπουμε το ειδικό σήμα πάνω στην συσκευασία του
προϊόντος,της διάρκεια του αφ΄ότου ανοιχθεί.Σήμα με διάρκεια 6 μηνών από του ανοίγματος της συσκευασίας δηλώνει ελάχιστο ποσό συντηρητικών,ενώ σήμα με μεγαλύτερη διάρκεια περισσότερα συντηρητικά,άρα ο κίνδυνος για συσσώρευση τοξικών στο σώμα ή για αλλεργίες είναι μεγαλύτερος.
        ΄Ενα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέζουν οι καταναλωτές είναι να γράφει η συσκευασία την ημερομηνία παραγωγής του καλλυντικού,γιατί πολλά καλλυντικά μέχρι να φθάσουν από το εργαστήριο παραγωγής τους στα ράφια των καταστημάτων περνά αρκετός καιρός ικανός να αλλοιώσει τα συστατικά του και να γίνει βλαβερό για την υγεία!