Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ


        H  Ακμή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται όταν οι ελαιώδεις εκκρίσεις και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράζουν τους πόρους του δέρματος. Η ακμή επηρεάζει αρχικά τους εφήβους.
    Τι προκαλεί την ακμή;
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας,τα αυξημένα ορμονικά επίπεδα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες για να παράγουν περισσότερη ελαιώδη έκκριση, που ονομάζεται επίσης και σμήγμα,το οποίο φυσιολογικά απελευθερώνεται μέσω του άξονα της τρίχας  και των πόρων του δέρματος για να λιπάνει και να προστατεύσει το δέρμα.Το σμήγμα συνδυάζεται με τα νεκρά κύτταρα, σχηματίζοντας μια αποφράζουσα μάζα στον πόρο του δέρματος. Αυτή η μάζα φράζει τον πόρο και τα βακτηρίδια αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος σε μια ανάμειξη σμήγματος και κυττάρων. Το παγιδευμένο μίγμα διαρρέει στους παρακείμενους ιστούς και προκαλεί φλεγμονή,ερυθρότητα,και πύον.
   Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;
Τα συμπτώματα της ακμής περιλαμβάνουν ανοιχτούς φαγέσωρες(σπυράκια συνήθως με πύον),κλειστούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα),και σπυράκια ακμής(εξανθήματα),τα οποία εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο,το λαιμό,τους ώμους,την πλάτη ή το στήθος.
    Πως θεραπεύεται η ακμή;
Η θεραπεία για την ακμή εξαρτάται από τη σοβαρότητα της.Στόχος της θεραπείας είναι να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τα ξεσπάσματα της ακμής και να αποτραπεί η δημιουργία ουλής. Ο απαλός καθαρισμός με εξειδικευμένα προιόντα από την αισθητικό σας είναι το πρώτο βήμα,ώστε να απομακρυνθεί το σμηγμα τόσον από τους πόρους όσο και από την επιφάνεια της επιδερμίδας.Παράλληλα με την χρήση ειδικών επαγγελματικών προϊόντων η αισθητικός θα ρυθμίσει την έκκριση του σμήγματος,προς αποφυγήν μολύνσεως.Δέν αρκεί λοιπόν ο καθαρισμός μόνο.Η θεραπεία εξισορρόπησης λιπαρότητος είναι απαραίτητη για την θεραπεία της ακμής,σε συνδυασμό με σωστό καθαρισμό δέρματος στο σπίτι.
         Η θεραπεία της ακμής θέλει υπομονή και επιμονή! πολλοί νομίζουν ΄οτι με το να κάνουν μερικές περιποιήσεις είναι αρκετό.Το ίδιο το δέρμα θα μας δείξει  πόσες θεραπείες θα χρειασθεί,ανάλογα με το πρόβλημα που έχουμε.
   Για μέτριες έως σοβαρές μορφές ακμής, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά κατόπιν ιατρικής συνταγής αλλά άν δεν γίνει συνδυασμός με θεραπεία εξισορρόπησης  λιπαρότητος δέρματος συνήθως εμφανίζεται ξανά μετά την διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.
        Η  φωτοθεραπεία ακμής  ,θεραπεία με κύματα φωτός,στην οποία χρησιμοποιείται μιας υψηλής εντάσεως στενή δέσμη μπλέ φωτός, έχει εγκριθεί πρόσφατα από την Διευθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής(FDA).Αυτή η θεραπεία έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για τη θεραπεία των μορφών ακμής που δεν έχουν δει θετικά αποτελέσματα με τη χρήση άλλων θεραπειών.
   Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την ακμή; Οι ορμόνες,τα βακτηρίδια,η κληρονομικότητα,και το στρές μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στη δημιουργία της.Με την σωστή περιποίηση-καθαρισμό του δέρματος στο σπίτι,αποφυγή  λιπαρών προϊόντων περιποίησης και μακιγιάζ(λιπαρές κρέμες,αντιηλιακά λιπαρά,make up λιπαρά κλπ) και βαθύς καθαρισμός στην αισθητικό αποτρέπουμε την δημιουργία της ακμής!
   Εάν δεν μπορώ να προλάβω την ακμή,πως μπορώ να την αποτρέψω χωρίς να υπάρχει επιδείνωση?
Το να πλένετε το πρόσωπο σας δυο φορές την ημέρα με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι θα βοηθήσει να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη υπερβολική λιπαρότητα. Εντούτοις, με το να τρίβετε δυνατά το πρόσωπό σας ή να χρησιμοποιείται σκληρά σαπούνια ή προιόντα που έχουν ως βάση τους το οινόπνευμα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενοχλήσετε το δέρμα σας και να χειροτερέψετε την ακμή.Εάν η τρίχα σας είναι λιπαρή,πρέπει να πλένετε το πρόσωπο σας κάθε ημέρα με εξειδικευμένα προιόντα που μόνο η αισθητικός μπορεί να σας συστήσει.Υπάρχουν κρέμες ενυδατικές με οξέα φρούτων ή άλλα ειδικά οξέα που  και ενυδατώνουν το δέρμα και ρυθμίζουν την λιπαρότητα του δέρματος.
   Γιατί έχω ακόμη ακμή?
Μερικές φορές η ακμή επηρεάζει ανθρώπους που έχουν μπει για τα καλά στην ενηλικίωση,ειδικά γυναίκες.Οι γυναίκες τείνουν να έχουν διαλείπουσα ακμή κατά τη διάρκεια (ή λίγο πριν) τον έμμηνο κύκλο τους λόγω ορμονικών αλλαγών. Τα χαμηλής ποιότητας αντισυλληπτικά χάπια (η αλλιώς τα χάπια ελέγχου γέννησης) είναι συχνά αποτελεσματικά στη θεραπεία των γυναικών,ειδικά εκείνων στις οποίες η ακμή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια (ή λίγο πριν) την έμμηνο ρύση τους.
    Πότε θεωρείται σημαντικό να αναζητήσουμε θεραπείες για την ακμή;
Η μέτρια έως βαριά μορφή ακμής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αμηχανίας και αυτοσεβασμού,και μερικές φορές και κατάθλιψη.Μόνο το ένα τρίτο των εφήβων με ακμή αναζητούν τη θεραπεία,αν και οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρουν ότι η ακμή τους αναγκάζει να έχουν πολύ κακή εικόνα για τον εαυτό τους.
     Φροντίστε λοιπον να έχετε καθαρό δέρμα ώστε να αποτρέπετε την εμφάνισης της ενοχλητικής και αντιαισθητικής ακμής!