Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο ΥΠΝΟΣ ΩΣ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!

  ''Ποια είναι η θαυματουργή συνταγή που σας βοήθησε να διατηρήσετε την νεότητα σας και την ομορφιά σας;'' Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσε ένα περιοδικό σε διάσημες και ωραίες γυναίκες.Μια πολύ γνωστή κωμικός απάντησε:''Το ότι διατηρούμαι νέα,οφείλεται στο ότι κοιμάμαι πολύ''.Άρα ο ύπνος  είναι η βάση όλων των ελιξηρίων νεότητας.Αυτός ο βαθύς ύπνος που ξεκουράζει και τον οποίο ο ποιητής Αlferd de Vigny αποκαλούσε ''ανάπαυση της γης''.

      Να ζεις σωστά,είναι πρώτα απ'όλα να κοιμάσαι αρκετά. Όμως,αυτό που επαρκεί για τον ένα δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στις ανάγκες του άλλου.Το άριστο ποσοστό ύπνου εξαρτάται από τη φύση του καθενός.
    Μπορούμε να θέσουμε σαν γενικό κανόνα πως ο ενήλικας έχει ανάγκη από οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως κατά μέσο όρο.Κι όμως ο φιλόσοφος Σοπενχάουερ κοιμόταν δώδεκα ώρες ημερησίως,ενώ ο εφευρετής Έντισον ένοιωθε  μια χαρά μόνο με πέντε ώρες ύπνου.
     Αυτό που μετρά πάνω από όλα είναι η ποιότητα του ύπνου που πρέπει να είναι βαθύς και να μην διακόπτεται.
    Αφού αποκοιμηθούμε,περίπου μιάμιση ώρα μετά ,ο ύπνος γίνεται όσο πιο βαθύς μπορεί.Αυτή η χρονική στιγμή είναι η πιο σημαντική για την ανάκτηση δυνάμεων,οι ώρες που ακολουθούν χρησιμεύουν στο να συσσωρευτούν ειδικά αποθέματα από τα οποία ο οργανισμός  μπορεί να επωφεληθει αργότερα.Όμως είναι αλήθεια πως κάποια άτομα βιώνουν μια πορεία ύπνου πολύ διαφορετική:η εμβάθυνση του ύπνου έρχεται πολύ σταδικακά και δεν είναι παρά το πρωί που επιτυγχάνεται ο βαθύς ύπνος.Ασφαλώς ο σύντομος αδιατάραχτος ύπνος έχει αναζωογονητική δράση και γνωριζουμε το φημισμένο παράδειγμα του Ναπολέοντος που έκανε σύντομους ύπνους,οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.Τίποτα ΄ομως δεν αντικαθιστά την αξία του ύπνου που ο καθένας μας έχει ανάγκη.
 
Οποιοσδήποτε κοιμηθεί άσχημα πολλές συνεχόμενες νύχτες,αυτό φαίνεται  με την πρώτη ματιά στον καθρέπτη.
    Τα τραβηγμένα χαρακτηριστικά, το ''κομμένο'' δέρμα μαρτυρούν την έλλειψη ύπνου.Παρ'όλα αυτά αρκεί μια καλή νύχτα ύπνου  για να τα σβήσει όλα.Όμως, για να μην μας γίνει συνήθεια ο ασταθής ύπνος,πρέπει να γνωρίζουμε πως έχει βαθύτερες συνέπειες,όπως πρόωρη γήρανση και απώλεια ζωτικότητας.
    Μια επιστημονική θεωρία επιβεβαιώνει ότι οι τοξίνες δημιουργούνται στον οργανισμό  την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και της δραστηριότητας.Κατά τη διάρκεια του ύπνου,δημιουργείται η προυπόθεση της αποσύνθεσης και της αποβολής αυτών των βλαβερών ουσιών και ο οργανισμός αποτοξινώνεται και αναζωογονείται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.Ενα ξεκούραστο πρόσωπο φαίνεται νεότερο από ένα πρόσωπο τραβηγμένο και σημαδεμένο από την κούραση και την αϋπνία.
       Το σύνολο των μυών του προσώπου και του σώματος ανασυγκροτείται κατά την διάρκεια του ύπνου και ξαναδίνει στο πρόσωπο την τονικότητά του και την λεία υφή του ενώ η κούραση που προκαλεί μυική χαλάρωση φέρνει στην επιφάνεια τις ρυτίδες και τις ατέλειες της επιδερμίδας.
     Ο επανορθωτικός ύπνος σβήνει όλες τις γραμμές που μαρτυρούν την ηλικία χάρη στην ανάκτηση της ελαστικότητας του δέρματος.Ο ύπνος παρέχει επίσης και πνευματική ανανέωση.Ύπνος ανεπαρκής,σε ποσότητα ή σε βάθος,αδυνατίζει τη μνήμη στο μισό της ικανότητάς της. Εξ'άλλου οι κακές συνήθειες σχετικά με το ωράριο του ύπνου ενισχύονται από μόνες τους.Κάποιος που αγνοεί την κούραση και την τακτική ώρα ύπνου καταλήγει να μην μπορεί να κοιμηθεί φυσιολογικά.Καθένας πρέπει να γνωρίζει τον εαυτό του και να σέβεται τους ρυθμούς του.
        Eιναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια του ύπνου το δέρμα μας ανανεώνει τα κύτταρά του με την βοήθεια των θρεπτικών και ενυδατικών συστατικών των προϊόντων(ορρού,κρέμας κλπ)που βάζουμε πρίν κοιμηθούμε και αφού καθαρίσουμε σωστά το δέρμα μας σύμφωνα με τον τύπο του και τις ανάγκες του.Είναι μέγα σφάλμα αυτό που κάνουν πολλές,δηλαδή να κοιμούνται χωρίς προίόντα περιποίησης και θρέψης ή ακόμα χειρότερα χωρίς να το καθαρίζουν από τους ρύπους της ατμόσφαιρας,το σμιγμα και το μακιγιάζ.Στερούν έτσι από το δέρμα τους την δυνατότητα να πάρει τα θρεπτικά συστατικά ώστε να αναπλάσει τα κύτταρά του.