Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!



     Η  βιταμίνη D ή καλσιφερόλη είναι μιά λιποδιαλυτική βιταμίνη που αποθηκεύεται στο λίπος του οργανισμού.Την λαμβάνουμε από την διατροφή μας όμως πολλές φορές όταν είναι φτωχή σε γαλακτοκομικά και λιπαρά ψάρια δέν είναι επαρκής η πρόσληψή της  με αποτέλεσμα το δέρμα μας να γίνεται τραχύ,αφυδατωμένο και ξηρό. Η επιδερμίδα το πιο λεπτό(10 έως 20 φορές λιγότερο πυκνό από το κυρίως δέρμα) και πιο επιφανειακό μέρος της δερματικής επικάλυψης,είναι ένας παράγοντας του οποίου η σημασία στις διαδικασίες της γήρανσης είναι πλέον απολύτως αναγνωρισμένη.
   Σημαντική επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης της επιδερμίδας προσφέρει η βιταμίνη D,καθόσον προστατεύει τα κύτταρα και το DNA τους από τις γεροντικές αλλοιώσεις.Παράλληλα η βιταμίνη D έχει προστατευτική δράση έναντι πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.Η βιταμίνη   D  συντίθεται από τον οργανισμό όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.Δέκα λεπτά την ημέρα έκθεσης στον ήλιο αρκούν για την σύνθεση της βιταμίνης D.
Για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο πρέπει να είναι μεγαλύτερος απ' ότι στα νεαρά άτομα.Δέν σημαίνει βέβαια αυτό ότι πρέπει  η έκθεσή μας στον ήλιο πρέπει να είναι μεγάλη,καθ'όσον ζούμε σε μέρος με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο,αρκετή για τις ανάγκες σύνθεσης της βιταμίνης D.
         Πηγές της βιταμίνης αυτής είναι το μουρουνέλαιο,ο σολομός,η ρέγκα,το σκουμπρί,ο τόνος,οι σαρδέλες,τα αυγά,το γάλα,η μαργαρίνη και το σηκώτι.Ενισχύει την απορρόφηση των βιταμινών Α και C και διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.Βοηθά τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα ώστε να αποκτήσουν ελαστικότητα και να μήν υποφέρουν από κνησμό και έντονη απολέπιση. Για το λόγο αυτό έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.Η βιταμίνη  D  σε κρέμες απορροφάται απο το δέρμα,ειδικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Α έχει άριστα αποτελέσματα.
    Μέσα στην επιδερμίδα,η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο.Ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση  των κυττάρων και κρατά τους δύο πληθυσμούς(τα ενεργά και τα νεκρά κύτταρα)σε ιδανική κατάσταση ισσοροπίας.Η έλλειψη της οδηγεί σε κυτταρικές διαταραχές οι οποίες αλλοιώνουν την ποιότητα του δέρματος.Το δέρμα ενυδατώνεται πιο λίγο,χάνει την ευπλαστότητα και τη σταθερότητα του.
        Σήμερα που η κοσμετολογία έχει προχωρήσει αρκετά μας εφοδιάζει με επαγγελματικές θεραπείες ,πλούσιες σε βιταμίνη D ώστε να επιβραδύνουμε την γήρανση του δέρματος,χαρίζοντας του νεότητα και ενυδάτωση.