Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΥΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ!


       'Οπως η φύση ακολουθεί αυστηρά τους δικούς της ρυθμούς,έτσι και οι λειτουργίες του οργανισμού μας και του δέρματος μας ακολουθούν τις εποχές του χρόνου.Το χειμώνα το δέρμα χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία.
      Το δέρμα,που αποτελεί το σύνορο που χωρίζει τον έξω κόσμο από τις εσωτερικές ζωτικές μας λειτουργίες,αντιδρά τόσο στους εξωγενείς ενοχλητικούς παράγοντες-τον άνεμο,το κρύο,τη ζέστη-όσο και στις εσωτερικές διαταραχές π.χ. του μεταβολισμού μας ή του ψυχικού μας κόσμου.Ως εκ τούτου η προετοιμασία για τις αλλαγές του καιρού πρέπει να είναι εκτενής και ολιστική,να συμπεριλαμβάνει δηλαδή εξίσου το σώμα,το πνεύμα και την ψυχή.
      Όταν κάνει παγωνιά ,το δέρμα χρειάζεται ειδική προστασία.Όταν η θερμοκρασία πέφτει μειώνεται και η λιπαρότητα του,στους οκτώ βαθμούς μάλιστα το δέρμα δεν παράγει σχεδόν καθόλου λίπος.Τα ποσοστά από 60 έως 95 τοις εκατό υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι ιδανικά για το δέρμα.Παρά τη βροχή και το χιόνι ωστόσο,η ατμόσφαιρα το χειμώνα είναι πιο ξηρή από ότι το καλοκαίρι.Επιπλέον,η θέρμανση σε κλειστούς χώρους ξηραίνει εντελώς την ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα κλίμα σαν την έρημο της Σαχάρα.
      Οι ''μεταβατικές εποχές'',δηλαδή το φθινόπωρο και η άνοιξη προσφέρονται ιδιαίτερα για αποτοξινωτικές κούρες και νηστείες.Η μελετημένη νηστεία (που σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ιατρική επίβλεψη) και η άφθονη λήψη κατάλληλων αφεψημάτων και χυμών καθαρίζουν τον οργανισμό,τονώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού,ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν το δέρμα να εκτονωθεί με την απεκκριτική του λειτουργία.
     Οι πιο δοκιμασμένες μέθοδοι για να βοηθήσουμε το δέρμα,αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στα κρύα του χειμώνα,είναι οι υδροθεραπείες.Εάν κάθε πρωί μετά από ένα ζεστό ντούς ρίχνουμε κρύο νερό στις κνήμες,στους βραχίονες,στο πρόσωπο και στα πόδια μας κάνουμε ήδη μια καλή αρχή.Το καθημερινό πλύσιμο του προσώπου με άφθονο κρύο νερό μπορεί να κάνει θαύματα,καθώς διεγείρει έντονα την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας.Ωστόσο,τα άτομα με σοβαρά αγγειακά προβλήματα όπως π.χ. ευρυαγγεία πρέπει να είναι προσεχτκά: το νερό για το πλύσιμο του προσώπου δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση παγωμένο,αλλά μόλις χλιαρό.
    Μια εβδομαδιαία επίσκεψη στη σάουνα υποβοηθάει την προετοιμασία για το χειμώνα:αποτοξινώνει το σώμα,ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,διεγείρει το μεταβολισμό και καθαρίζει το δέρμα.Ο οργανισμός υπο αυτές τις συνθήκες είναι τέλεια προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει το χειμώνα.
    Απαραίτητο είναι επίσης να προβληματιστούμε σχετικά με τη σωστή,υγιεινή και κατάλληλη για την εποχή διατροφή.Το καθημερινό μας μενού πρέπει τώρα να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά,κατά προτίμηση αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C,όπως π.χ. ακτινίδια,κόκκινες πιπεριές και μπρόκολα.Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα:το νερό,οι χυμοί φρούτων και το τσάι από βότανα ρυθμίζουν την περιεκτικότητα του δέρματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού σε υγρασία.
    Το δέρμα.ο καθρέφτης της ψυχής ,δέχεται με ευγνομοσύνη όλες αυτές τις περιποιήσεις και μπορεί να αμυνθεί καλύτερα ενάντια στο κρύο και τον άνεμο.
    Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα υδροθεραπευτικά μέτρα,οι τακτικές επισκέψεις στη σάουνα και η ισσοροπημένη,πλούσια σε βιταμίνες διατροφή πρέπει να μας γίνουν συνήθεια.Ο επαρκής ύπνος αποτελεί επίσης βασική προυπόθεση για την ομορφιά.Όλα αυτά συντελούν στο να αντέξουμε τη σκοτεινή εποχή του χρόνου.
     Ενώ το καλοκαίρι οι κυριότεροι κίνδυνοι για το δέρμα είναι η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η αφυδάτωση,το χειμώνα προστίθενται  και κάποιοι άλλοι επιθετικοί παράγοντες:ο δυνατός άνεμος,το τσουχτερό κρύο και η ξηρασία που προκαλεί η θέρμανση επιβαρύνουν εξωτερικά το δέρμα και τον οργανισμό.Από την άλλη μεριά το ανεπαρκές ηλιακό φως, η ψύχρα και το γεγονός ότι το χειμώνα δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες(όπως ορισμένα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη)οδηγούν σε απώλεια ενέργειας,η οποία αντανακλάται στην όψη του δέρματος.Ως εκ τούτου,το δέρμα χρειάζεται οπωσδήποτε θρεπτικά προιόντα καθώς επίσης και εντατική φροντίδα.
     Ένας καλός καθαρισμός προσώπου είναι τώρα πιο σημαντικός από ότι τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.Τα προιόντα καθαρισμού πρέπει,κατα το δυνατόν,να χρησιμοποιούνται σε συνδιασμό με νερό για να απαλλάσουν το δέρμα από τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα.Επειδή η σκόνη,τα αέρια της θέρμανσης και η αυξημένη παραγωγή σμήγματος φράζουν τους πόρους,ένα εβδομαδιαίο απαλό peeling,προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες του δέρματος,είναι ότι πρέπει.
     Η φροντίδα της ημέρας δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια απλή ενυδατική κρέμα,επειδή τώρα το δέρμα,εκτός από ενυδάτωση χρειάζεται και ένα ποσοστό λιπαρότητας,ειδικά τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα.Ιδανική προστασία ενάντια στον άνεμο και το ψύχος μπορούν αν προσφέρουν επίσης και ορισμένα ειδικά προιόντα.Οι αναπλαστικές αμπούλες και μάσκες  με βιταμίνες και υαλουρονικό βοηθούν το δέρμα να αντέξει την ψυχρή εποχή του χρόνου.
      Για τη νυχτερινή φροντίδα ενδείκνεινται τα προιόντα με βιταμίνες ή με συνένζυμο Q10, αλλά και οι κρέμες που περιέχουν θαλασσινές ουσίες,καθώς επίσης και τα οξυγονούχα προιόντα.Έχει αποφασιστική σημασία ωστόσο,η κρέμα να είναι θρεπτική και κατάλληλη για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος.Αυτό το δεύτερο ισχύει φυσικά για όλες τις εποχές του χρόνου,πόσο μάλλον για το χειμώνα που ταλαιπωρεί έντονα το δέρμα μας.
      Εκείνο όμως που θα ωφελήσει τα μέγιστα το δέρμα του προσώπου και θα του δώσει άμυνες για τον χειμώνα είναι οι θεραπείες στην αισθητικό  σε συνδυασμό με τα ειδικά μασάζ(λεμφικά,ενδερμολογίας κλπ)ενισχύουν και τονώνουν το δέρμα.Ιδανικές είναι οι θεραπείες που ξεκινούν με οξέα φρούτων για απολέπιση και ενεργοποίηση της κυταρικής λειτουργίας και καταλήγουν σε θεραπείες θρέψης και βαθιάς ενυδάτωσης.
       Μην αμελείτε λοιπόν την φροντίδα του δέρματός σας αυτήν την εποχή!
           Μήν  ξεχνάτε πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και πρέπει  το δέρμα σας να λάμπει από υγεία και ομορφιά!