Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ!



            Το δέρμα περιλαμβάνει το 20% της συνολικής ποσότητας νερού που περιέχει το ανθρώπινο σώμα.Το νερό συμμετέχει στην φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και κυρίως στην ακεραιότητα του δερματικού φραγμού.Η νεότητα του δέρματος εξαρτάται από την ισορροπία του νερού.Καθημερινά χάνουμε περίπου 80-100 γραμ.νερού μέσω της διαδερμικής απώλειας στην ατμόσφαιρα.
    ΄Ενα καλά ενυδατωμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από την ελαστικότητα του,την φρεσκάδα .την ευλυγισία,την λάμψη και την λεία υφή του!
   Στην κεράτινη στοιβάδα του δέρματος ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα,βρίσκονται οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες(natural moisturizing factors=NMF)οι οποίοι ρυθμίζουν την υγρασία στα κύτταρα.Όταν διαταραχθεί η ισορροπία των φυσικών ενυδατικών παραγόντων τότε το δέρμα αφυδατώνεται.
   ΄Οποιος και να είναι ο τύπος δέρματος,μπορεί κάποια στιγμή να υποστεί μιά κατάσταση παροδικής αφυδάτωσης,η οποία εξαρτάται είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες.
   ΄Οταν μειωθεί το ποσοστό νερού στο δέρμα τότε η αποτελεσματικότητα του δερματικού φραγμού μειώνεται.Η ελαστίνη χάνει τις  ελαστικές της ιδιότητες και γίνεται σκληρή και εθραυστη.΄Ετσι το δέρμα γίνεται τραχύ,ευαίσθητο,"τραβάει",απολεπίζεται και πολλές φορές υπάρχει το αίσθημα του κνησμού.
     Η ενυδάτωση του δέρματος εξαρτάται από δύο παράγοντες:Την ροή του νερού μέσω της επιδερμίδας και την ικανότητα κατακράτησης νερού μέσα σ΄αυτήν.Στήν πρώτη περίπτωση το νερό που προέρχεται από την κυκλοφορία του αίματος διασχίζει τις διάφορες στοιβάδες του δέρματος,κατακρατείται μεγάλο ποσοστό σάυτές και έτσι το ποσοστό ενυδάτωσης φθάνει στο 80%.Στην δεύτερη περίπτωση,στην επιδερμίδα υπάρχουν κάποιες πρωτείνες που επιτρέπουν στην κεράτινη στοιβάδα να κρατήσει το νερό μέσα στο κερατινοκύταρά της.Δέν πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά πήλιγκ, ειδικά με κόκους γιατί αφυδατώνουν  το δέρμα,ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την ζέστη και με την εφίδρωση,όπου το δέρμα μας χάνει περισσότερο νερό!
    Για να ξαναβρεί το αφυδατωμένο δέρμα την ισορροπία του  πρέπει να του δώσουμε τα συστατικά που θα το βοηθήσουν ΄ωστε να δράσουν άμεσα στους μηχανισμούς ρύθμισης της ενυδάτωσης.Τέτοια συστατικά είναι το υαλουρονικό οξύ,το οποίο μπορεί να κρατήσει μεγάλο ογκο νερού,μέχρι και 100 φορές από το βάρος του.
΄Αλλα συστατικά είναι οι πρωτείνες,τα αμινοξέα,τα κεραμίδια κ.ά.
    Τα ενυδατικά προίόντα με καθημερινή χρήση στο σπίτι  προσφέρουν την χαμένη υγρασία στα κύτταρα.
   ΄Ομως  είναι απαραίτητη η βαθιά ενυδάτωση στην Αισθητικό μας,η οποία με την χρήση όχι μόνο των επαγγελματικών ενυδατικών θεραπειών αλλά και των ειδικών μηχανημάτων θα μπορέσει να επαναφέρει την ισορροπία του νερού στα κύτταρα,ώστε το δέρμα να ανακτήσει την ελαστικότητα και την φρεσκάδα του!