Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!




       Η συσσώρευση ρύπων στο περιβάλλον που ζούμε έχει συνέπειες στο δέρμα μας αλλά και εν γένει στον οργανισμό μας.Οι ρύποι αυτοί μας βλάπτουν και εσωτερικά και εξωτερικά  γιατί και αυτά που τρώμε και πίνουμε αλλά και αναπνέουμε έχουν τοξικές ουσίες από ραδιενεργά και πυρηνικάκατάλοιπα.Το δέρμα περιβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα τον προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις και βλάβες από φυσικά αίτια που προέρχονται:
    1)Από μεταβολές της θερμότητας:α)από αύξηση της θερμοκρασίας:εγκαύματα-θερμοπληξία,β)από ελλάτωση της θερμοκρασίας:χείμετλα-κρυοπαγήματα.
     2)Από ηλεκτρισμό:ηλεκτροπληξία.
     3)Από ιοντίζουσα ακτινοβολία.
     4)Από τις καιρικές συνθήκες.
     5)Από τον ήλιο.
     6)Από τις ελεύθερες ρίζες.
   Βλάβες του δέρματος από μεταβολές της θερμοκρασίας:
    ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ:Σαν θερμοπληξία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη που κύριο γνώρισμα της έχει την υπερθέρμανση του ατόμου από την αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
   Η θερμοπληξία μπορεί να καταλήξει στο θάνατο και μπορεί να προκληθεί από θερμοκρασίες στο περιβάλλον πάνω από 44-45 βαθμούς Κελσίου.
   Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της θερμοπληξίας είναι:χώροι με όχι καλόν αερισμό,πολλά ρούχα,η υγρασία,που παρεμποδίζει την αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό κ.ά.
   Κατά τη θερμοπληξία το δέρμα παρουσιάζει έντονο καύσο και ξήρανση.
Για την αντιμετώπισή της απαραίτητα είναι τα κρύα επιθέματα και η μεταφορά του ασθενούς σε δροσερό και σκιερό μέρος.
    ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ:Έγκαυμα ονομάζουμε κάθε βλάβη που μπορεί να προκληθεί στο δέρμα και στους ιστούς από την άμεση επαφή με εστίες θερμότητας(π.χ. φωτιά) η χημικά μέσα(όπως ισχυρά οξέα και αλκάλεα).
   Τα εγκαύματα διακρίνονται σε φυσικά και χημικά ανάλογα με το αίτιο που έχουν προκληθεί.Τα εγκαύματα διακρίνονται σε 4 βαθμούς ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής τους εικόνας και της πρόγνωσής τους,που εξαρτάται από την έκταση τους,έτσι που μπορεί ένα εκτεταμένο έγκαυμα Α' και Β' βαθμού να είναι πολύ βαρύτερο από ένα έγκαυμα Δ' βαθμού.
    Χημικά εγκαύματα
Προκαλούνται στο δέρμα από καυστικές ουσίες και διαλύματα ισχυρών οξέων και αλκάλεων.Τα χημικά εγκαύματα είναι συχνά βαθύτερα και περισσότερο καταστροφικά από τα θερμικά εγκαύματα,με σοβαρή ουλώδη και μελαγχρωματική βλάβη.
    Βλάβες του δέρματος από ελάττωση της θερμοκρασίας
ΧΕΙΜΕΤΛΑ Η ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ:Ονομάζουμε τις βλάβες που προκαλεί στο σώμα η άμεση επίδραση του κρύου και ιδιαίτερα του υγρού κρύου χωρίς η χαμηλή θερμοκρασία που τις προκαλεί να είναι χαμηλότερη από το σημείο πήξεως του νερού.
    Εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και στις κνήμες και πιο πολύ στις γυναίκες που τα πόδια τους είναι ακάλυπτα το χειμώνα.
    Χαρακτηρίζονται από ερύθημα και οίδημα που συνοδεύεται από πόνο και κνησμό.Πιο σπάνια μπορούν να εμφανιστούν πομφόλυγες ή και ελκώσεις που μπορούν να αφήσουν ουλές.
   ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ:Είναι η βλάβη η οποία προκαλείται στα άκρα από το κρύο.Με την επίδραση του κρύου έχουμε μια κρυσταλλοποίηση των υγρών που υπάρχουν στους ιστούς,στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό αφού το άτομο εκτίθεται σε θερμοκρασία που πήζει στο νερό.
     Βλάβες του δέρματος από τον ηλεκτρισμό
    ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ: είναι η βαριά εκείνη κάκωση που προέρχεται από την επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.Εμφανίζονται εγκαύματα στα σημεία που η ηλεκτρική πηγή ήρθε σε επαφή με το δέρμα.Τα ηλεκτρικά εγκαύματα είναι συνήθως βαριά.Τα εγκαύματα από τον ηλεκτρισμό προκαλούν επιφανειακό ερύθημα.Το δέρμα παρουσιάζει βαθμιαίες ερυθηματώδης κηλίδες που έχουν σχήμα φτερού.
    Βλάβες του δέρματος από την ιοντίζουσα ακτινοβολία
Οι βλάβες του δέρματος από ακτίνες μπορούν να προκληθούν ή σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτές ή στους χειριστές ιατρικών μηχανημάτων που σχετίζονται με την διαγνωστική και θεραπευτική χρησιμοποίηση των ακτινών ή μπορεί να οφείλονται σε μεταπτώσεις που ξέφυγε ακτινοβολία από σταθμούς που παράγουν ή εκμεταλεύονται την πυρηνική ενέργεια όπως πυρηνικοί αντιδραστήρες ή αποθήκες ραδιοισοτόπων.
   ΑΚΤΙΝΟΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ:Η ακτινοβολία στο σώμα,σε μεγάλες δόσεις για θεραπευτικό σκοπό ή η συνεχής ακτινοβολία για επαγγελματικό σκοπό με ακτίνες ραδίου ή φθορίου προκαλούν αλλοιώσεις του δέρματος οι οποίες είναι δυνατόν να είναι πρόσφατες (πρώιμο στάδιο) ή παλιές (όψιμο στάδιο).
    Βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία:
Το ηλιακό φώς επιδρά θετικά και αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό γιατι η ηλιακή ακτινοβολία συνίσταται από σειρά ακτινοβολιών διαφόρων μήκους κύματος,με διαφορετικές επιδράσεις στο δέρμα.
    Οι θετικές επιδράσεις συνίστανται στην μετατροπή της προβιταμίνης D  η οποία βρίσκεται στην επιδερμίδα σε βιταμίνη D,μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις και επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης,προστατεύοντας το δέρμα,ως ένα βαθμό,από ηλιακά εγκαύματα.
    Οι αρνητικές επιδράσεις προέρχονται από την  αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και δή χωρίς προστασία,οπότε έχουμε την φωτογήρανση.
    Βλάβες του δέρματος από ελεύθερες ρίζες:
 Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια οξυγόνου που προέρχονται από τον  μεταβολισμό οξυγόνου,είναι πολύ δραστικά και προσβάλλουν τα συστατικά του κυττάρου προκαλώντας την φθορά τους και την γήρανση του δέρματος.Δημιουργούνται από την υπερέκθεση στην  ηλιακή ακτινοβολία και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
     ΄Ας φροντίσουμε λοιπόν για την προστασία του πολύτιμου αυτού οργάνου του σώματος μας,το δέρμα,για να το διατηρούμε υγιές και όμορφο!