Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ


      
        Το ηλιακό φώς επιδρά θετικά και αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό,δεδομένου ότι η ηλιακή ακτινοβολία συνίσταται από μιά σειρά ακτινοβολιών διαφόρων μηκών κύμματος,με διαφορετικές επιδράσεις στο δέρμα.
      Η ηλιακή ακτινοβολία διακρίνεται σε  UVA,UVB και  UVC.Η  UVA διεισδύει στην επιδερμίδα,διαπερνά βαθειά το δέρμα και διεγείρει  την παραγωγή της μελανίνης,προστατεύοντας το και προκαλώντας έντονο μαυρισμα χωρίς να προηγηθεί ερύθημα(κοκκίνισμα).Μεγάλες δόσεις της μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή του κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και φωτογήρανση.H UVB προκαλεί έντονο ερύθημα και μαύρισμα,ευθύνεται για ηλιακά εγκαύματα,προωρη γήρανση του δέρματος,φωτοδερματίτιτδα και καρκίνο δέρματος.Η UVC απορροφάται κατά μεγάλο μέρος από την ατμόσφαιρα και προκαλεί ερύθημα όχι μαύρισμα.
   Θετικές Επιδράσες της ηλιακής ακτινοβολίας:
*Μετατρέπει την προβιταμίνη D η οποία βρίσκεται στην επιδερμίδα σε βιταμίνη  D,η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου.
* Μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις.
* Επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης και προκαλεί πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας,προστατεύοντας έτσι το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα.
* Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο κυρίως δέρμα και αυξάνει τον ρυθμό σχηματισμού αιμοσφαιρίνης.
* Βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου και προκαλεί αίσθημα ευεξίας.
    Αρνητικές Επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας:
*Προκαλεί ερύθημα(κοκκίνισμα)του δέρματος η υπερβολική έκθεση στον ήλιο,λόγω διαστολής των αιμοφόρων τριχοειδών αγγείων και υποχωρεί μετά λίγες ημέρες.
* Προκαλεί ηλιακό εγκαυμα,το οποίο συνοδεύεται από πόνο,κνησμό,οίδημα  και σε προχωρημένη κατάσταση ρίγη,πυρετό και ναυτία.Διαρκεί 2-7 ημέρες.
* Καταστρέφεται το κολλαγόνο,η ελαστίνη,τα μικροαγγεία και μειώνονται τα κύτταρα του Langerhans της επιδερμίδας.Αποτέλεσμα αυτού είναι η φωτογήρανση.
   Η φωτογήρανση εκδηλώνεται με πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας,απώλεια ελαστικότητας του δέρματος,εμφάνιση ρυτίδων και μελαγχρωματικών κηλίδων,πανάδων.
     Το κάθε άτομο επηρεάζεται διαφορετικά από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η αντίδραση του δερματος είναι διαφορετική και εξαρτάται από τον τύπο στον οποίο ανήκει.
    Η καθημερινή χρήση επαρκούς ποσότητας αντιηλιακής κρέμας,χειμώνα-καλοκαίρι,θα μας προστατεύσει από τις παραπάνω βλαβερές συνέπειες,αρκεί να εκτιθέμεθα με μέτρο στον ήλιο,ει δυνατόν με καπέλο και γυαλιά και όχι στις ώρες αιχμής,δηλ.12μ έως 4μ.μ.
    Δέν προσταστεύουμε μόνο την ομορφιά του δέρματος μας αλλά και την υγεία του!